Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 20 Mai 2024 - 14587
Campanie electorala - comunicate. PNL. PER.

Minciuna "PSD impanzeste tara cu autostrazi". Dragnea si PSD promit iarasi ca vor impanzi Romania cu autostrazi, desi sunt pe domeniul unde guvernarea PSD-Ponta-Dragnea a inregistrat esecuri fara egal. Ponta insusi a promis solemn ca nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2016 daca nu va finaliza autostrada Comarnic-Brasov. L-a secondat Sova, ministrul asa-zisului Minister al Marilor Proiecte, care a promis si el bombastic: "Ma mut cu cortul pe autostrada, pe Comarnic, si tot o termin!".

Nici macar nu au inceput aceasta autostrada. Iar Ponta este astazi in fruntea listei de candidati PSD de la Gorj. Doar acest episod e mai mult decat suficient pentru a nu-i crede o iota pe pesedisti cand promit iar ca fac autostrazi.

Pesedistii au desenat autostrazi cu carioca pe hartie. Au schimbat si ras-schimbat traseul autostrazilor. Au imaginat chiar si o extravaganta autostrada de la locul de bastina al lui Dragnea, Alexandria, la Bucuresti, in timp ce se opuneau cu vehementa construirii autostrazii Pitesti-Sibiu, de o importanta capitala pentru economia nationala.

S-au facut de ras, in repetate randuri in fata Comisiei Europene cu Masterplanul pe Transporturi, pe care au trebuit sa-l refaca de cateva ori, ca niste elevi corigenti.

Au reusit, in anul de final al guvernarii Ponta, sa aiba mai putini kilometri de autostrazi in functiune decat in anul precedent. Asta desi, cand au introdus noua taxa pe carburanti (supra-acciza de 7 eurocenti pe litru) au promis, sus si tare, ca banii obtinuti vor fi folositi la constructia de autostrazi. Inca o promisiune mincinoasa care i-a costat scump pe romani.

Si, in orice caz, au reusit o contraperformanta unica in Europa - sa nu inceapa nici macar un metru de autostrada pe baza proiectelor proprii.

Dacian Ciolos, despre ce-a lasat Ponta in urma lui la capitolul mari investitii: "In noiembrie anul trecut, marile proiecte de investitii erau blocate, inclusiv pe infrastructura mare de transport".

Guvernul Ponta/PSD a fost Guvernul minus la capitolul autostrazi si asta spune totul despre noile lor promisiuni din toamna electorala 2016: nu fac nici cat o ceapa degerata!

 

Minciuna "PSD construieste spitale"

Dragnea promite azi ca PSD va aloca infrastructurii din Sanatate nu mai putin de 5 miliarde de euro, ca vor construi 8 spitale regionale. Banii ar proveni din asa-zisul Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii ( imaginat de PSD), din fonduri europene si de la bugetul de stat.

Intrebat insa de ziaristi, intr-o conferinta de presa, la partid, cate spitale a construit PSD in timpul guvernarii, Dragnea a raspuns cu un acces surprinzator de sinceritate: "De la zero ? Niciunul ! Niciunul!"

Desi nu au fost capabili sa construiasca nici macar un singur spital cat au guvernat, Dragnea si pesedistii fac acum promisiuni uriase - promit construirea unui complex spitalicesc cu peste 2.500 de paturi, desi Romania are nevoie, pur si simplu de spitale regionale, moderne, pe baza unor proiecte realiste. Acest stil de a plusa megalomanic, tipic pesedist, este indiciul ca nu vor face mai nimic daca vor guverna iar Romania.

Dragnea si PSD promit acum ca vor aloca minim 16 paturi/ spital judetean pentru cazurile de arsuri foarte grave. In timpul guvernarii lor, pesedistii nu au facut nici macar un pat de spital pentru cei cu arsuri grave.

Dar toate promisiunile PSD legate de Sanatate devin vorbe-n vant in fata unui scandal imens inregistrat in timpul guvernarii Ponta, sub ministeriatul de la Sanatate al pesedistului Banicioiu. Dupa tragedia de la clubul "Colectiv", s-a descoperit ca Sectia de arsi de la Spitalul Floreasca, inaugurata cu mult tapaj de Banicioiu, era nefunctionala. O situatie revoltatoare. Recent, scandalul s-a amplificat dupa ce actualul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a dezvaluit ca barocamera de la Sectia de arsuri grave a Spitalului Floreasca poate fi folosita la tratamente anti-imbatranire, cel mult pentru arsuri usoare, nu pentru tratarea arsurilor grave. Presa a relatat ca barocamera cu pricina a fost achizitionata in timpul ministeriatului Banicioiu de la Sanatate. PSD l-a premiat pe Banicioiu cu un loc eligibil pe listele PSD de candidati parlamentari de la Iasi.

 

Departamentul de Comunicare al PNL

 

.

 

 

EXPUNERE MOTIVE privind retragerea municipiului Bistrita din  Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor Municipale in judetul Bistrita-Nasaud

 

 Proiectul de hotarare propus se impune ca singura concluzie logica a crizei prelungite cu care se confrunta municipiul Bistrita in privinta colectarii si transportului deseurilor. Am semnalat in repetate randuri ca sistemul de gestionare integrat organizat la nivelul judetului nu raspunde in mod adecvat necesitatilor orasului si nu se ridica la nivelul asteptarilor cetatenilor Bistritei. Iata ca este acum o evidenta pentru toti locuitorii orasului ca ceea ce se dorea a fi un proiect european model la nivelul tarii a esuat in mod lamentabil.

 Infrastructura creata la nivelul municipiului - celebrele containere semingropate - nu este folosita. Dupa ce au stat toata vara pline cu gunoi menajer, un pericol evident pentru sanatatea publica, sunt acum inconjurate de alte containere fiind in mod evident abandonate. Colectarea selectiva a deseurilor nu se mai face deloc. Depozitul temporar de deseuri menajere din Zavoaie nu este integral transportat la Tarpiu si ecologizat nici astazi la mai bine de aase ani de la inchiderea vechiului depozit. O situatie care incalca grav legislatia de mediu. Practic toate angajamentele autoritatilor publice in privinta gestionarii deseurilor au fost incalcate.

 Judetul este din data de 19.08.2016 intr-o situatie de urgenta declarati de comitetul judetean pentru situatii de urgenta, situatie generata de incetarea activitatii de colectare si transport a deseurilor de catre operatorul de salubrizare. S-a ajuns in situatia hilara ca dupa ce autoritatile judetului s-au laudat cu primul proiect de gestionare integrata a deseurilor implementat la nivelul tarii sa fim si primii care declara situatia de urgenat urmare a incapacitatii colectarii si transportului deseurilor. Iata ca am reusit, ca urmare a incapacitatii autoritatilor publice de a gestiona un serviciu public elementar sa redefinim situatiile de urgenta. La nivelul Bistritei nu ne confruntam cu urgente cauzate de fenomene naturale (cutremure, inundatii, incendii) ci cu gunoiul menajer care in mod neprevazut s-a abatut asupra orasului si risca sa il transforme intr-un loc insalubru, focar de daunatori si pericol pentru sanatatea publica.  

 Dar, situatia nu e noua. Asa cum aratam s-a pornit gresit inca de la bun inceput. Haosul si improvizatia se pot constata din analiza tuturor documentelor in baza ctrora s-a ajuns in situatia actuala. Proiectul de gestionare integrata a fost unul prost care propunea de la bun inceput solutii tehnice depasite. Studiile initiale (de amplasament, geologice, cu privire la numarul de utilizatori volumul deseurilor, etc.) au fost in mod repetat contrazise de realitate ridicandu-se mari semne de intrebare asupra modului in care au fost intocmite si receptionate. Implementarea proiectului a fost foarte proasta, intarzierile si necorelarea activitatilor conducand la aparitia de noi probleme.

Arhitectura institutionala propusa si modul de gestionare a intregului sistem nu are nimic de a face cu realitatea si e departe de a asigura functionarea sistemului. Daca nu se poate asigura nici macar functionarea, cum sa mai vorbim de eficienta?

 Improvizatia sub care a stat de la bun inceput asigurarea funciionarii sistemului este evidenta inca din titlul pe care si l-a luat asociatia. In conditiile in care in judetul Bistrita-Nasaud este un singur municipiu, municipiul Bistrita, s-a infiintat o Asociatie pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor Municipale in judetul Bistrita-Nasaud. In loc ca de gestionarea deseurilor municipale sa se ocupe autoritatile municipiului Bistriaa, s-a infiintat o Asociatie pentru ca toate comunele din judet sa se implice in gestionarea deseurilor municipale. E posibil ca denumirea pe care si-a luat-o asociatia sa fie urmare a unei greseli de formulare. Cu atat mai ridicol si mai evident ca cei care au propus de la bun inceput tot sistemul au lucrat prost si si-au batut joc de cetateni.

 Prin Hotararea 47 din 2008 prin care Consiliul Local al Municipiului Bistrita hotara asocierea municipiului Bistrita in cadrul ADI "Asociatia de dezvoltare intercomunitara pentru gestionarea integrata a deseurilor municipale in judetul Bistrita-Nasaud" era adoptat si Contractul de asociere intre judetul Bistrita-Nasaud, municipiul Bistrita, orasele si comunele din judetul Bistrita-Nasaud pentru realizarea Proiectului "Management integrat al deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud", in forma prevazuta ca si Anexa nr.3 a proiectului de hotarare. Conform contractului de asociere procentul de participare al muncipiului Bistrita la acoperirea costurilor si la luarea deciziilor era de 25,87%. Prin aceeasi hotarare s-a adoptat si Statutul Asociatiei in baza caruia conform Art. 21. - Fiecare membru, prin reprezentantii sai, are drept de vot egal in cadrul deliberarilor Adunarii Generale.

 

 In aceste conditii, dubioase din punct de vedere juridic s-a ajuns ca Bistrita sa participe cu un procent de peste 25% la acoperirea costurilor proiectului insa in privinta luarii deciziilor ponderea votului municipiului este de doar 1,5%. Nu este de mirare deci ca tariful de salubrizare, transformat intre timp in taxa a crescut de trei ori intr-un interval de mai putin de un an ajungand de la mai putin de cinci lei la aproape 12 lei/persoana/luna. Nu este normal ca membri din tot judetul ai ADI Deseuri sa decida tarifele la Bistrita, tarife care sunt deja mult mai mari decat in alte localitati si mai mult decat atat, in mod nejustificat si in dispretul cetatenilor orasului sa impuna tarife diferentiate in defavoarea cetatenilor din municipiu.

 Criza in care se afla gestionarea deseurilor la nivelul judeiului este una cronica din care nu se intrevede nicio iesire. Ultimele evolutii vin sa sublinieze faptul ca ADI Deseuri este incompetenta si cu totul depasita de situatie. Astfel procedura de atribuire a contractului de salubrizare actualului operator a fost declarata ilegala de catre CNSC si a fost contestata deja de doua companii urmand foarte probabil procese lungi si costisitoare. Deja au fost angajate sume importante pentru plata unor case de avocatura. Directorul ADI Deseuri a fost schimbat intr-un mod indoielnic si netransparent. Procedura pentru selectia unui nou operator nu a fost nici macar demarata prin publicarea anuntului de participare in sistemul electronic de licitatii publice. O noua criza majora se contureaza deja.

 Si anterior deciziei firmei Vitalia de a rezilia unilateral contractul de colectare si transport al deseurilor din judet colectarea selectiva era doar un slogan, realitatea fiind ca mai putin de 10% din deseuri erau selectate. Regresul evident fata de situatia anterioara cand cetatenii selectau deseurile refolosibile in containere separate (hartie, PET, sticla) a dus la umplerea prematura a depozitului de la Tarpiu. Pana in prezent nu s-au luat nici un fel de masuri in vederea construirii unei noi gropi de gunoi. Nu sunt cunoscute nici amplasamentul nici sursa de finantare. Probabil ca doar in momentul in care gunoaiele vor sta neridicate pe strazile orasului ADI va propune orasului sa acopere costurile in timp ce altii vor decide in continuare in privinta tarifelor si a modului in care este gestionata asociatia.

 Asa cum am mai aratat, problema de fond cu care ne confruntam este aceea ca municipiul nu are nicio autoritate in fata prestatorului de servicii si in consecinta nu are nicio posibilitate reala de a impune un anumit nivel calitativ serviciului sau de a negocia tarifele. Cuvantul primarului Bistritei in ADI Deseuri este diluat pana la disparitie intr-un for de decizie cu mai mult de 60 membri care nu sunt interesati de problemele prestarii serviciului de salubritate in municipiu. In consecinta, nimeni nu va pune presiune pe furnizorul de servicii pentru a-si imbunatati prestatia in Bistrita, pentru a-si reduce tarifele sau pentru a colecta selectiv. Iesirea din respectiva asociatie este posibila si necesara, municipalitatea trebuind sa faca toate demersurile in acest sens. Trebuie sa repunem lucrurile in ordinea lor fireasca.

 Avand in vedere experienta ultimilor trei ani in materie de gestionare a deseurilor la nivelul municipiului, concluzia care se impune este aceea ca municipiul Bistrita trebuie sa iasa imediat din ADI Deseuri pentru a putea ulterior sa intreprinda masurile necesare in vederea unei bune gestionari a problematicii deseurilor la nivelul municipiului Bistrita.

 Iesirea din Asociatie este posibila si este reglementata de "Statutul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor Municipale in judetul Bistrita-Nasaud", Anexa Nr. 2 la Hotararea  nr. 47/27 MARTIE 2008 a Consiliului local al municipiului Bistrita dupa cum urmeaza:

 "Art.12 -(1) Calitatea de asociat inceteaza in cazul retragerii sau excluderii de catre Asociatie, in acord cu articolul 12.

(2) Retragerea din Asociatie poate surveni in cazul in care un anume Asociat se retrage din proiect sau din parteneriat si renunta unilateral la contractele de delegare ce erau executate de catre Asociatie in numele si favoarea acelui asociat.

(3) Daca unul dintre asociati doreste sa se retraga din asociatie,  trebuie sa anunte Presedintele Asociatiei. Presedintele Asociatiei va convoca Adunarea Generala a Asociatilor in maxim 30 de zile de la data primirii instiintarii de retragere de la respectivul asociat. Adunarea Generala trebuie sa analizeze consecintele retragerii si sa propuna partii implicate, amendamentele ce trebuie facute cu privire la contractul de delegatie (in special cu privire la investitii), in acord cu respectivul contract si va decide ce modificari vor avea loc in Statut si in Actul de Constituire al Asociatiei."

 La iesirea din Asociatie se va invoca Forta majora prevazuta in Art. 44. din "Contractul de asociere pentru judetul Bistrita-Nasaud", Anexa nr. 3 la Hotararea  nr. 47/27 Martie 2008 a Consiliului local al municpiului Bistrita. Astfel : "Forta majora, definita ca orice eveniment imprevizibil, insurmontabil, care nu poate fi controlat de Parti si in special razboaiele civile sau catastrofele naturale, inlatura raspunderea Partilor care o invoca."

 Avand in vedere declararea starii de urgenta prin Hotararea nr. 7 din 19.08.2016 a CJSU Bistrita-Nasaud prin care se constata o situatie potentiala de risc biologic consideram ca sunt intrunite conditiile pentru a invoca forta majora si a justifica o data in plus iesirea dintr-o asociere care in mod evident nu mai este in masura sa asigure atingerea scopului in vederea caruia a fost constituita.

 Urmare a activitatii cu totul necorespunzatoare a ADI Deseuri platim mai mult, pentru servicii mai proaste cu perspectiva platii unor despagubiri uriase si a blocarii previzibile a sistemului in viitor. Orice control ar veni din partea Comisiei Europene ar constata evidenta ca cei peste 35 de milioane de euro primiti pentru implementarea sistemului de gestionare integrata a deseurilor au fost aruncati pe apa sambetei. Infrastructura creata nu este folosita - vezi containerele semi-ingropate, statiile de transfer nu functioneaza, depozitele urbane n-au fost neutralizate si ecologizate, statia de sortare nu functioneaza pentru ca nu se colecteaza selectiv si groapa de gunoi de la Tarpiu este pe trei sferturi plina si polueaza accidental si nimeni nu stie ce se va intampla in viitor. Proiectul este o neregularitate si judetul este deja in situatia de a trebui sa dea inapoi banii primiti.

 Gestionarea deseurilor are o importanta strategica si trebuie tratata ca atare. De aceea, nu ne putem permite sa lasam, din conformism si din comoditate la indemana oricui (sau a tuturor) controlul gestionarii acestor deseuri. Nu este normal sa asteptam, fara ca sa luam nicio masura ca situatia colectarii si transportului deseurilor sa se degradeze in continuare pana cand ne vom confrunta cu o noua criza acuta sau pana cand vom constata ca depozitul judetean e plin.

 Municipiul trebuie sa-si recastige controlul asupra gestionarii in plan local a serviciului de colectare si transportul deseurilor la groapa de gunoi de la Tarpiu sau in alta locatie. Municipiul are puterea si competenta pentru a asigura buna furnizare a serviciului si trebuie sa asigure cetatenilor municipiului Bistrita siguranta furnizarii serviciului de salubritate in conditii de siguranta, predictibilitate, calitate si la un nivel rezonabil al costurilor.

 Cu speranta ca veti gasi intemeiate din perspectiva oportunitatii si legalitatii motivele pe care le-am expus va solicitam intocmirea referatului de specialitate cu propunerea de sustinere a proiectului privind retragerea municipiului Bistrita din "Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor Municipale in judetul Bistrita-Nasaud".

 

 

Consilieri local P.E.R.

Mircea ARCHIUDEAN

Teodor-Ioan MARZA

 

0 comentarii2555 vizualizări24 noiembrie 2016




rss 2.0
rss 2.0