Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 09 Iulie 2020 - 5034 vizitatori azi
Noi suntem Europa! Avem (si) noi un cuvant de spus!"

Informare privind participarea unei delegatii a municipiului Bistrita la "Intalnirea parteneriala" organizata de orasul Herzogenrath, Germania, in perioada 03-07.10.2013. Primarul orasului Herzogenrath - domnul Christoph von den Driesch si presedintele Comitetului de parteneriat - domnul Reinhard Granz, au transmis Primariei municipiului Bistrita invitatia de a participa la intalnirea parteneriala organizata de orasul Herzogenrath, Germania, in perioada 03-07.10.2013. Intalnirea parteneriala din acest an a avut loc sub motto-ul: 2013 -  Anul European al Cetatenilor. "Noi suntem Europa! Avem (si) noi un cuvant de spus!"

Intalnirea s-a focalizat pe ideea participarii active a tuturor categoriilor de cetateni si a beneficiilor rezultate din aceasta, in cadrul proceselor de dezvoltare la nivel local plecand de la cadrul general european.

Scopul intalnirii a fost de a intari si dezvolta parteneriatele orasului Herzogenrath (Germania) cu Plerin (Franta), Bistrita (Romania) prin atragerea in cadrul unor schimburi deja traditionale a unor categorii diferite de cetateni care inca nu au fost implicate in acest gen de schimburi.

Din municipiul Bistrita au participat : Consiliul local al tinerilor (10 tineri si un resp. din cadrul Serv. Educatie si turism), Grupul de dans "D-Fantasy"(8 tineri de la Centrul Municipal Cultural "George Cosbuc" Bistrita), tineri instrumentisti ( 4 de la Centrul Municipal Cultural "George Cosbuc" Bistrita si 5 de la Liceul de muzica), 6 seniori (pers. peste 60 ani), dar si reprezentanti oficiali  (primar si 4 consilieri locali, rep. ISU BN, rep. Crucea Rosie si rep. DJTS BN).

Aceasta intalnire a fost realizata in baza unei cereri de finantare aprobata de  catre Comisia Europeana, fiind suportate cheltuielile de organizare, precum si cheltuielile de transport pentru fiecare delegatie participanta.

Principalele activitati desfasurate:

               "Solidaritate si comunicare in Uniunea Europeana si in cadrul comunitatii locale", Workshop al reprezentantilor seniorilor 

                 "A discuta si a modela - Apartinem aceluiasi intreg", Workshop al Consiliilor Tinerilor 

                  Ceremonia "Cetatenie unionala si participare", Manifestarea principala a Intalnirii parteneriale la care au participat si primarii oraselor :Kerkrade din Olanda, Cookstown din Irlanda

                 Semnarea unei declaratii comune a primarilor din orasele participante

ü                  Excursie tematica in regiunea de granita Herzogenrath/Kerkrade: "Europa vie fara granite"

ü                  Intalnire cu reprezentantii  firmei de tratare a deseurilor AWA din Aachen

ü                  Spectacol de muzica si dans sustinut  de formatiile din orasele participante

                  Discutii bilaterale cu resp. din domeniul sportulului, pompierilor si a Crucii Rosii

                 Discutii si intalniri oficiale.

 

 

 

Rezumat articol de presa Aachener Zeitung din 7 octombrie 2013

Ceremonia "Cetatenie unionala si participare"   Ceremonia "Cetatenie unionala si participare" a reprezentat manifestarea principala a Intalnirii parteneriale desfasurate in Herzogenrath (oras infratit din anul 2005 cu Bistrita) in perioada 3 - 6 octombrie 2013.

La aceasta ceremonie, precum si la toate manifestarile si activitatile din cadrul Intalnirii parteneriale au participat: grupuri de tineri si de persoane varstnice,  grupuri de dans si muzica, dar si delegatii oficiale din Herzogenrath - orasul gazda, Bistrita, Plerin (Franta), Kerkrade (Olanda) si Cookstown (Irlanda de Nord).

Limba vorbita reprezinta un element cheie atunci cand oamenii se intalnesc, comunica si interactioneaza, astfel la aceasta ceremonie centrala totul a fost tradus in cel putin trei limbi. Dar, un element unificator a fost muzica, fanfara prezenta pe scena intonand atat imnurile statelor prezente la intalnire cat si un "Te Deum" si Imnul Europei. Un moment emotionant a fost si momentul in  care s-a intonat imnului national al Romaniei, cand in sala de ceremonie au rasunat vocile tuturor tinerilor si reprezentantilor din Bistrita. 

Au fost prezentate si rezulatele celor doua ateliere de lucru desfasurate in cadrul Intalnirii parteneriale. Astfel, la atelirul de lucru al persoanelor varstnice, care a avut loc sub titulatura "Solidaritate si comunicare in Uniunea Europeana si in cadrul comunitatii locale" s-a ajuns la concluzia ca toate persoanele in varsta din Europa se confrunta cu aceleasi probleme. Este nevoie de un mod activ de lucru, de implicare activa si solidaritate pentru ingrijirea si asigurarea unei societati viitoare mai bune pentru tinerii nostri. 

Atelierul de lucru al grupurilor de tineri - "A discuta si a modela - Apartinem aceluiasi intreg"- s-a orientat mai mult spre rezultate. Tinerii au prezentat viziunea lor despre viitor, prezentand Europa viitoare sub titulatura "Statele Unite ale Europei" si continuarea cooperarii europene. Tinerii ne indeamna "de ce sa nu facem un pas inainte si sa avem in viitor un sistem educational comun si o Europa unita, fara frontiere si fara bariere educationale, de formare si munca".   

Discursuri:

Primarul orasului Herzogenrath, domnul Christoph von den Driesch a subliniat importanta realizarii unei retele de parteneriat si cooperare si contiunarea construirii unei Europe unite.     

Primarul orasului Plerin din Franta a vorbit de importanta continuarii, mai ales in aceste perioade de criza, dialogului si cooperarii la nivel european.  

 

Domnul Huberts Kuny din Mayschoss - a accentuat  importanta de a actiona uniti si de ne implica activ la construirea Europei unite -  "Facta non verba" .

Primarul municipiului Bistrita, domnul Ovidiu Teodor Cretu, a vorbit despre multiculturalism si despre faptul ca orasul Bistrita a incercat intotdeauna sa pastreze si sa cultive  toate culturile prezente pe teritoriul Romaniei.

Primarul orasului olandez, Kerkrade a subliniat intr-un discurs multilingv ca nu trebuie uitat faptul ca  Europa inseamna si reprezinta in primul rand "oamenii". A propus un atelier de lucru care sa aiba la baza muzica, aceasta reprezentand un limbaj comun al tuturor.

  

 

0 comentarii3269 vizualizări10 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0