Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 19 Februarie 2020 - 10922 vizitatori azi
ANCOM a informat autoritatile locale din B-N asupra Legii infrastructurii de comunicatii electronice.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) s-au intalnit in ultimele patru luni cu toti reprezentantii autoritatilor locale din judetul Bistrita Nasaud pentru a discuta despre noile responsabilitati ce le revin in vederea implementarii Legii nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice.

Intrucat aceasta lege are un impact semnificativ nu doar asupra activitatii furnizorilor de retele de comunicatii electronice, ci si asupra autoritatilor publice locale, proprietarilor de imobile si altor detinatori de infrastructura, ANCOM a derulat de-a lungul acestui an o campanie de informare in cadrul careia au avut loc intalniri cu furnizorii si autoritatile locale din intreaga tara, care au putut astfel sa se informeze si sa-si clarifice aspecte concrete ale implementarii noului act normativ si totodata sa ofere Autoritatii informatii cu privire la specificul aplicarii acestei legi la nivel local.

De la inceputul lunii iulie, cand au fost demarate intalnirile cu autoritatile publice locale, reprezentantii ANCOM din cadrul Oficiului Judetean Bistrita Nasaud s-au intalnit cu reprezentantii a 63 de autoritati locale din judet, la sediul acestora, pentru a discuta in detaliu despre modul de implementare a acestei legi, avand in vedere particularitatile fiecarei localitati. Autoritatile locale au fost informate cu privire la obligatiile pe care le au in implementarea legii, urmand sa emita Hotarari de Consilii Locale, conform prevederilor legale.

In judetul Bistrita Nasaud sunt autorizati 6 de furnizori de comunicatii electronice care deservesc locuitorii celor 63 de localitati.

Legea nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice vine sa sprijine dezvoltarea de retele de comunicatii electronice la nivel national si sa stimuleze investitiile in retele si infrastructuri de comunicatii, precum si concurenta intre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice. Legea stabileste conditiile in care se realizeaza accesul pe proprietatea publica sau privata in vederea instalarii, intretinerii, inlocuirii ori mutarii retelelor de comunicatii electronice sau a elementelor de infrastructura necesare sustinerii acestora, modul de utilizare partajata a elementelor de infrastructura, precum si masurile privind construirea de retele de comunicatii electronice.

Conform acestei legi, autoritatile publice au obligatia de a publica, in termen de 30 de zile de la data primirii primei cereri de acces, conditiile in care se realizeaza dreptul de acces pe proprietatea publica, precum si lista documentelor necesare acordarii accesului.

Accesul furnizorilor de retele de comunicatii pe proprietatea publica sau privata se poate face numai in urma incheierii unui contract, termenul maxim de negociere a acestuia fiind de 2 luni de la data primirii cererii de acces. In situatia in care un astfel de contract nu se poate incheia in termenul mentionat, furnizorul se poate adresa instantei competente.

Totodata, legea interzice stabilirea altor impozite, taxe, tarife sau sume suplimentare fata de cele care rezulta din contractele incheiate pentru ocuparea si folosinta imobilelor proprietate publica, iar tarifele datorate vor fi platite doar persoanei care detine sau controleaza elementele de infrastructura, in conditiile stabilite cu aceasta.

Daca in urma negocierii, intr-un contract se ofera conditii mai bune unui furnizor de retele de comunicatii electronice, inclusiv in ceea ce priveste tariful, fata de cele publicate deja sau care sunt prevazute in contractele incheiate cu alti furnizori de retele de comunicatii electronice, atunci aceleasi conditii trebuie sa fie oferite si celorlalti furnizori, in mod nediscriminatoriu.

Pentru a veni in intampinarea tuturor celor interesati, Autoritatea a creat o sectiune dedicata pe pagina sa de internet, denumita Legea infrastructurii, care structureaza prevederile legii in functie de categoria de public pe care o vizeaza - furnizori de retele de comunicatii electronice, autoritati publice, proprietari/asociatii de proprietari si detinatori de infrastructura.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitati www.ancom.org.ro si www.portabilitate.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie si internet, intrati pe www.veritel.ro.

 

 Persoana de contact:

Flavia Petrus, expert Relatii Publice, Directia Regionala Cluj, tel. 0372.845.850

 

 

 

 

 

 

0 comentarii1883 vizualizări31 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0