Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 14 August 2020 - 7654 vizitatori azi
Rezultatele dezbaterilor din sedinta Consiliului Local Bistrita. PUG-ul a fost adoptat, fara votul PDL si PER.(15 poze)

Dupa mai bine de patru ore de sedinta, consilierii municipali au aprobat, joi seara, noul Plan Urbanistic General (PUG). Principala modificare adusa proiectului este perioada de valabilitate a documentatiei de urbanism. Initial in proiectul de hotarare era prevazut termenul de 10 ani. Consilierul liberal Sorin Hangan a propus ca valabilitatea acestui PUG sa fie redusa la cinci ani, cu posibilitatea de prelungire pentru inca cinci ani, propunere care a si fost adoptata.

Astfel, avem un nou PUG, ce va fi valabil 5 ani. Potrivit noului Plan Urbanistic General intravilanul municipiului Bistrita va fi extins cu 960 de hectare, suprafata totala de teren intravilan ajungand la peste 3.800 hectare. In acest moment, intravilanul are o suprafata de 2.867 de hectare. Municipiul Bistrita are in componenta sase localitati componente, suprafata totala depasind 14.800 hectare. Primarul municipiului Bistrita, Ovidiu Cretu, sustine ca aceste modificari au dus la atingerea a 50 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, indicator dublu fata de media europeana.

 

"Principale propuneri urbanistice sunt propuneri de zone mixte, treceri intre zonele de locuit si zonele comerciale sau industriale; conturarea unor zone cu profil industrial si aici ma refer la parcul cu profil privat Teraplast de la limita cu comuna invecinata Sieu-Magherus; este vorba, apoi, de Parcul Industrial Bistrita Sud si de zona care se dezvolta, zona industriala care se dezvolta, in special, in domeniul textilelor, zona de la Sarata; propunerea unor zone de protectie a nucleelor localitatilor componente, pentru ca si aceste zone incep sa se dezvolte si dorim sa pastram specificul lor, sa pastram ce este valoros din punct de vedere arhitectural in centrele acestor localitati componente; desigur, a fost introdus si complexul sportiv Wonderland; extinderea intravilanului cu zone de locuire in zona Subcetate, Unirea pe valea Slatinitiei si in municipiu pe valea Rusului; propunerea unor noi cai de comunicatii colectoare de-a lungul DN 17, vor fi cai colectoare paralele pe langa drum pentru a decongestiona traficul in zona respectiva; noi suprafete de spatii verzi, introducerea in intravilan a Padurii Schulerwald si a Wonderlandului determina o crestere importanta a spatiilor verzi, depasind norma data de Comisia Europeana, recomandarea de 26 mp pe locuitor, practic noi vom ajunge la 50 mp de spatiu verde pe locuitor. Varianta ocolitoare este prinsa si ea in acest PUG Suprafata intravilanului se extinde cu 960 de hectare, ajungand la un total de 3.827 de hectare. In felul acesta ajungem pe locul I in judet. Pana acum, cel mai mare intravilan l-a avut comuna Bistrita Bargaului", afirma Ovidiu Cretu in cadrul unei conferinte de presa.

 

La sedinta Consiliului Local Bistrita au participat si aproximativ 50 de cetateni, unii venind sa sustina proiectul, iar altii sa isi manifeste nemultumirea fata de anumite prevederi din proiect. Punctul nevralgic: varianta ocolitoare.

Consilierii democrat-liberali si ecologisti au cerut scoaterea traseului centurii ocolitoare din PUG si introducerea Padurii Codrisor, care ar trebui sa fie strabatuta de aceasta centura, in intravilan, insa opinia lor nu a fost insusita de majoritatea din Consiliul Local.(majoritate formata din PSD,PNL, PPDD si UDMR)  Noul PUG-ul a fost intocmit de firma SC Blom Targoviste, in urma contractului semnat cu primaria in martie 2010, in valoare de 357.000 lei, fara TVA. Ultimul PUG a fost aprobat in anul 2004.

 

Interventii in cadrul sedintei de joi

Un asemenea document trebuie aprobat in acord cu realitatea.

Gheorghe Tuta, consilier municipal PDL: Vreau sa evidentiez superficialitatea cu care a fost intocmit un semenea document. Sunt niste contradictii. Una se spune si alta se face. Se invoca legi care guverneaza dezvoltarea unui oras, dar cand sa respecti aceste legi, se fac e totul pe dos. In toate dezbaterile organizate, lucrurile acestea au fost spuse si de societatea civila. Sa vii cu un asemenea document si sa spui ca ai muncit ani de zile la el, nu poti sa il aprobi la foc automat. Un asemenea document trebuie aprobat in acord cu realitatea. Propun sa se elimine din PUG varianta ocolitoare (n.r.- propunerea a cazut la vot).

 

5 ani termen de valabilitate

Sorin Hangan, consilier municipal PNL: M-a dezamagit prestatia celor care au intocmit documentatia PUG-ului. Este cel mai important proiect pe care trebuie sa imi dau votul. (n.r- consilierul liberal le-a reprosat celor de la firma SC Blom Targoviste superficialitatea cu care au intocmit noul PUG, reclamand si date copiate de la INS Bihor in documentatia PUG Bistrita). Mai bine il lasau pe domnul primar sa prezinte, ca se descurca mult mai ok. Este cel mai important proiect pe care trebuie sa imi dau votul. Am o propunere: modificarea articolului 2 din proiectul de hotarare care sa sune astfel: perioada de valabilitate si regulamentul local de urbanism sunt de 5 ani cu posibilitatea de prelungire cu inca maximum 5 ani.

 

Daca nu suntem in stare sa gandim modernizarea orasului, sa ne intoarcem la epoca de piatra

Ioan Peteleu, viceprimar PNL: Vizavi de varianta ocolitoare care este un punct nevralgic al acestui PUG am avut si eu semne de intrebare si atunci m-am intors la legi. Venim dupa 23 de ani si spunem ca nu vrem o varianta ocolitoare pe un traseu stabilit de niste specialisti. Eu nu pot sa contest ceea ce spun niste specialisti. Daca nu suntem in stare sa gandim modernizarea orasului, sa ne intoarcem la epoca de piatra.

 

Ovidiu Cretu, primarul municipiului Bistrita: Varianta ocolitoare va fi o artera de circulatie in interiorul orasului in urmatorii 15-20 de ani..

 

Pregatiti pentru negocieri...

Ovidiu Cretu: Comisia va negocia intreg contractul de cumparare, urmand ca decizia finala sa fie luata in Consiliul Local
  •  

Dupa doua ore de dezbateri si declaratii care sa dea bine in presa, dupa ce s-au incurcat in propuneri peste propuneri, dupa ce au intors istoria fotbalului pe toate partile, dupa multa ipocrizie din partea unora, consilierii municipali au stabilit intr-un final componenta comisiei care sa negocieze cumpararea stadionului "Jean Padureanu".


Astfel, Antal Atilla (UDMR), Andrei Kozuc (PSD), Florin Talos (PPDD), Marius Armean (PNL) si delegatul satesc Ioan Somesan sunt cei cinci alesi locali care vor face parte din comisia de negociere a cumpararii terenului Jean Padureanu. Au fost propusi si Alexandru Marian Toniuc, Iosif Molnar si Gheorghe Tuta, dar acestia au refuzat sa faca parte din comisie. Din comisie mai fac parte: Ovidiu Teodor Cretu - presedinte; Maria Albu - membru; Marina Vasile - membru; Dumitru Matei Cincea - membru; Nicoleta Bretfelean - membru; Adriana Antoneac - membru; Cristina Andreies - secretar fara drept de vot.

"E vorba de o discutie mai veche, aceea de a cumpara stadionul Jean Padureanu, el sa intre in acest fel in proprietatea municipiului Bistrita si bineinteles sa fie folosit in continuare ca baza sportiva. Este o chestiune importanta, aceea de a ne asigura ca ceea ce s-a realizat prin efortul bistritenilor, prin efortul unitatilor economice din municipiu sa nu se ajunga la a fi lasat in paragina, si apoi transformat in altceva. Dorim ca ceea ce s-a realizat acolo sa fie pastrat in bune conditii, sa fie intretinut si sa fie folosit de sportul bistritean. Desigur, nu ascund faptul, ca nu intentionam sa scoatem Gloria afara din stadionul respectiv, ci dimpotriva sa o sustinem, sa o sprijinim sa revina in prima liga a fotbalului din Romania.
Noi infiintam acum o comisie care va negocia pretul si practic intreg contractul de cumparare, eu ii spun contract de cumparare, nu de transfer, urmand ca aceasta comisie sa vina in fata Consiliului Local, cat se poate de repede, poate intr-o sedinta extraordinara cu niste propuneri concrete, astfel incat sa angajam contractul respectiv, deci cumpararea stadionului. Gloria are nevoie de bani pentru a-si plati datoriile si ca sa isi plateasca datoriile trebuie sa vanda ceea ce are. Nu are de unde sa faca rost de alti bani. Ori, dintre bunurile pe care le are si care pot fi vandute la preturi bune, cred ca singurul bun este stadionul. Restul sunt fie gajate, fie de valoare mai mica. Va amintesc ca din taxele pe care le-am avut si le avem, am asigurat in fiecare an un sprijin financiar de 2 milioane de lei pentru Gloria. Probabil ca suma aceasta se va transforma in rata pentru cumpararea terenului. Si mai spun ca Gloria nu a fost sustinuta numai de administratia pe care o conduc eu, ci si inainte de a fi eu primar, Gloria a fost sustinuta cu sume similare. Imi amintesc ca in 2007 a fost sustinuta cu o suma ceva mai marisoara.Eu pe asta mizez: ca va fi o perioada rezonabila, nu stiu 15 ani, ceva de genul acesta si o rata nu mai mare de 2 milioane de lei. Noi nu vrem sa profitam de pozitia de forta pe care o detinem, in sensul ca nu exista alt cumparator. Nu cred ca vreun om bogat va veni sa cumpere stadionul din Bistrita sau din alta parte, nu cred ca vom avea concurenti. Daca suntem singurul cumparator, asa cum eu banuiesc, ne putem impune si pretul. Dar, lucrurile trebuie tratate in mod onest, in mod cinstit. Nu vrem nici sa furam, nici sa dam preturi derizorii, nici preturi prea mari. Si atunci vom analiza in mod corespunzator", sustine primarul municipiului Ovidiu Cretu.
 .
Carmen Bulz
.
.
.
Proiect de hotarare privind alegerea presedintelui de sedinta al Consiliului Local al municipiului Bistrita.
Hotararea a fost adoptata cu 17 voturi "pentru".
Avand in vedere faptul ca mandatul de presedinte de sedinta cu care a fost investit domnul consilier Rus Constantin s-a incheiat, s-a impus alegerea unui nou presedinte care sa conduca sedintele Consiliului Local al municipiului Bistrita pe parcursul urmatoarelor trei luni.
Prin vot, mandatul de presedinte de sedinta a fost incredintat domnului consilier local Sorin Hangan.
 
2. Proiect de hotarare privind constituirea comisiei de negociere a transferului imobilelor din cadrul Stadionului "Jean Padureanu".
Hotararea a fost adoptata cu 13 voturi "pentru", in forma prezentata de initiator.
Prin adresa nr. 1.039/27.10.2013 inregistrata la Primaria municipiului Bistrita cu nr. 88.905/06.11.2013, C.F. Gloria 1922 Bistrita a comunicat intentia de transfera municipalitatii imobile din cadrul Stadionului "Jean Padureanu".
Pentru stabilirea clauzelor contractuale si a pretului s-a impus constituirea unei comisii, iar prin votul Consiliului Local al municipiului Bistrita, componenta comisiei este urmatoarea:
1. Domnul Ovidiu Teodor Cretu - Primarul municipiului Bistrita - presedinte;
2. Domnul Antal Atilla - Consilier local - membru;
3. Domnul Kozuk Andrei - Consilier local - membru;
4. Domnul Marius Armean - Consilier local - membru;
5. Domnul Talos Florin - Consilier local - membru;
6. Domnul Ioan Somesan - Delegat satesc al localitatii Ghinda - membru;
7. Doamna Maria Albu - Director, Primaria municipiului Bistrita - membru;
8. Domnul Vasile Marina - Director, Primaria municipiului Bistrita - membru;
9. Domnul Dumitru - Matei Cincea - Director adjunct, Primaria municipiului Bistrita - membru;
10. Doamna Nicoleta Bretfelean - Sef Serviciu, Primaria municipiului Bistrita - membru;
11. Doamna Adriana Antoneac - Sef Serviciu, Primaria municipiului Bistrita - membru;
12. Doamna Cristina Andreies - Consilier juridic, Primaria municipiului Bistrita, secretar fara drept de vot.
In exercitarea atributiilor, comisia va negocia clauzele contractuale si pretul. Comisia va functiona in mod legal in prezenta a doua treimi din membri si ia hotarari cu votul a jumatate plus unu dintre membrii prezenti. In cadrul procedurii de negociere, comisia poate solicita puncte de vedere si / sau rapoarte serviciilor din cadrul Primariei municipiului Bistrita si / sau unor experti externi. Comisia va inainta Consiliului local procesul-verbal cu propunerile rezultate in urma negocierii.
 
3. Proiect de hotarare privind aprobarea documentatiei de urbanism "Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrita si Regulamentul local de urbanism". Beneficiar: Consiliul Local al municipiului Bistrita.
Hotararea a fost adoptata cu 11 voturi "pentru", in forma prezentata de initiator.
Potrivit prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, eliberarea autorizatiilor de construire si a certificatelor de urbanism se face in baza documentatiilor de urbanism aprobate. Conform Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobarea documentatiilor de urbanism se face de catre Consiliul local.
Documentatia in cauza reprezinta actualizarea editiei anterioare a Planului Urbanistic General al municipiului Bistrita aprobat in anul 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, avand ca principale obiective:
- stabilirea si delimitarea zonelor functionale;
- organizarea si dezvoltarea cailor de comunicatii;
- stabilirea si delimitarea teritoriului intravilan;
- stabilirea obiectivelor de utilitate publica;
- stabilirea viitoarelor zone unde se vor elabora planuri urbanistice zonale;
- stabilirea modului de utilizare a terenurilor si conditiilor de conformare si realizare a constructiilor.
Documentatia elaborata a avut la baza o serie de studii si analize:
1. Studii de fundamentare pentru Planul Urbanistic General:
- actualizarea la zi a suportului topografic;
- studiu geotehnic;
- studiu de fundamentare privind evolutia activitatilor economice;
- studiu de fundamentare privind evolutia socio-demografica;
- actualizarea studiului de fundamentare privind organizarea circulatiei si transporturilor in localitate (studiu de trafic);
- studiu de fundamentare privind reabilitarea, protectia si conservarea mediului construit - preluarea limitei zonei protejate - centru istoric;
- ancheta socio-urbanistica privind optiunile populatiei, specialistilor si institutiilor;
- elaborarea Planului strategic si de actiune;
- studiu Pedologic si de bonitare;
- studiu de impact asupra mediului.
2. Analize sectoriale urbanistice preliminare.
3. Vizite pe teren efectuate de catre proiectant impreuna cu reprezentanti ai administratiei publice locale.
4. Documentatii de urbanism de tip PUZ si PUD, aprobate si preluate in Planul Urbanistic General.
Principalele propuneri urbanistice sunt concretizate in:
- propuneri de zone functionale care sa asigure trecerea si sa atenueze disfunctiile majore intre zone functionale incompatibile (industrie/locuire) - zone mixte;
- conturarea unor noi zone cu profil industrial;
- propunerea unor zone de protectie a nucleelor localitatilor componente (a monumentelor din centrele localitatilor componente);
- crearea unui complex sportiv polivalent (zona Wonderland);
- extinderea intravilanului cu zone de locuire, conform PUZ-urilor aprobate si solicitarilor primite pe parcursul derularii procedurii de informare si consultare a publicului.
Planul Urbanistic General se aplica prin Regulamentul local de urbanism. Pentru simplificarea aplicarii Planului Urbanistic General se recurge la diviziunea terenurilor in unitati teritoriale de referinta, zone si subzone functionale.
Impartirea teritoriului municipiului Bistrita s-a realizat in 42 de UTR-uri, 11 zone functionale si 32 de subzone functionale.
Regulamentul este alcatuit pentru urmatoarele zone si subzone:
- ZP - zona de protectie a monumentelor istorice din centrul localitatilor apartinatoare: Viisoara, Sarata, Sigmir, Ghinda, Unirea si Slatinita;
- C - zona centrala a municipiului Bistrita;
- IS - zona institutiilor publice si serviciilor;
- M - zona mixta;
- L - zona de locuire;
- A - zona activitatilor productive;
- G - zona de gospodarie comunala;
- V - zona spatiilor verzi;
- T - zona cailor de comunicatie si amenajari aferente;
- ZDS - zona terenurilor cu destinatie speciala;
- Ex-zona terenurilor din afara teritoriului intravilan (extravilan).
Fiecare zona are detaliate subzonele, functiunile si utilizarile permise si interzise. De asemenea, pentru fiecare zona sunt stabilite reglementarile urbanistice aplicabile, respectiv regim de inaltime, POT, CUT, regim de aliniere, accesibilitati, finisaje exterioare, spatii verzi, imprejmuiri, parcari, circulatii etc.
Suprafata intravilanului existent este de 2867,02 ha, cea a intravilanului propus este de 3826,41 ha, astfel ca suprafata terenului intravilan ar creste cu 959,39 ha.
Au fost respectate toate prevederile Regulamentului privind informarea si consultarea publicului conform Raportului intocmit de serviciul de specialitate.
In perioada supusa consultarii si informarii publicului s-au inregistrat 61 de observatii, sugestii sau propuneri referitoare la documentatia prezentata, si au avut loc doua dezbateri publice.
Documentatia este insotita de urmatoarele avize de la organisme centrale:
- Avizul nr. 38/2013 al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
- Avizul favorabil nr. D/5406 al Ministerului Apararii Nationale - Statul Major General;
- Avizul favorabil nr. 54.606/9.05.2013 al Serviciului Roman de Informatii;
- Avizul favorabil nr. 181/U/2013 al Ministerul Culturii - Directia Patrimoniu Cultural;
- Avizul 80.020/28.10.2013 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Generala de Politici Agricole si Strategii;
- Avizul favorabil nr. 5/7/2845/3.10.2013 al Ministerului Transporturilor - CNCRF;
- Avizul favorabil nr. 17766/497/20.06.2013 al Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale - «Transgaz Medias SA»;
Documentatia este insotita si de avize de la organisme teritoriale:
- Avizul nr. 14/24.10. 2013 al Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si de urbanism a municipiului Bistrita; 
- Avizul favorabil nr. 219/2013 al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud - Comisia tehnica de amenajare a teritoriului si urbanism;
- Avizul favorabil nr. 3.343/21.10.2013 al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj;
- Avizul de gospodarire a apelor nr. 40/9.02.2012 al R.A. «Apele Romane» S.G.A. Bistrita;
- Avizul nr. 47.474/25.10.2013 al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj;
- Avizul nr. 159.471/26.03.2013 al Inspectoratului Judetean de Politie al judetului Bistrita Nasaud - Serviciul Circulatie;
- Avizul favorabil nr. 1.208/29.05.2013 al Ocolului Silvic Municipal Bistrita R.A.;
- Notificarea nr. 36/15.05.2013 a Directiei de Sanatate Publica a judetului Bistrita - Nasaud;
- Avizul de mediu nr. 2/28.06.2013 al Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud;
- Procesul verbal de receptie nr. 896/2013 al Agentiei Nationale pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara - Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bistrita - Nasaud;
- Avizul favorabil nr. 17.987/31.05.2013 al S.C. Electrica S.A., Sucursala Bistrita;
- Avizul favorabil nr. 207.732.366/24.05.2013 al S.C. E-ON Gaz Centru Retea Bistrita;
- Avizul favorabil nr. 1.707/13.02.2012 al S.C. Aquabis S.A. Bistrita-Nasaud;
- Avizul nr. 2.851.468/28.03.2013 al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de urgenta «Bistrita» al judetului Bistrita-Nasaud;
- Avizul tehnic de specialitate nr. 29/8.05.2013 al ANIF Bistrita - Nasaud;
- Anunturile publicate in ziarul «Rasunetul» din data de 6.09.2012, 2.05.2013, 8.05.2013 si anunturile publicate in ziarul «Mesagerul» din data de 14.03.2013, 18.03.2013, 18.06.2013, 3.07.2013.
Documentatia de urbanism "Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrita si Regulamentul local de urbanism" este intocmita de catre elaboratorul general Blom Romania S.R.L., urbanisti inscrisi in Registrul Urbanistilor, proiectanti de specialitate pe fiecare domeniu si este insotita de avizele solicitate conform prevederilor legale.
Modificare adoptata in sedinta de plen, la propunerea domnului consilier Sorin Hangan: perioada de valabilitate a Documentatiei de urbanism "Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrita si Regulamentul local de urbanism" este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu inca maxim 5 ani.
 
DIVERSE
1. Plangerea prealabila inregistrata la Primaria municipiului Bistrita sub nr. 85.123 / 23.10.2013 depusa de domnii Dinica Gheorghe si Catalina, prin care se solicita analizarea aspectelor care au determinat adoptarea Hotararii Consiliului Local, nr. 101/26.09.2013 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal "Construire lacas de cult in municipiul Bistrita, str. Ghinzii, nr. 116", beneficiar: Parohia "Buna Vestire" reprezentata de preot Moldovan Florin, pe care o considera nelegala si netemeinica si Informarea nr. 85.123, 85.148/05.11.2013 a Arhitectului Sef si Serviciului Urbanism.
Cu 13 voturi "pentru", consilierii prezenti au decis mentinerea hotararii adoptate.
http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/ziar
.
Foto - Marius Chiuzan.
0 comentarii4256 vizualizări15 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0