Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 14 August 2020 - 29612 vizitatori azi
Stilul de viata european in Transilvania de Nord.

 

Alegerile europarlamentare 2014 - Transilvania de Nord voteaza!: Jurnalistii si tinerii au interpelat trei deputati europeni la dezbaterea publica si lansarea albumului foto "Stilul de viata european in Transilvania de Nord". Aproximativ 200 de studenti, elevi, profesori, universitari, reprezentanti ai ONG-urilor, ai administratiilor publice locale si jurnalisti au dezbatut vineri, 28 februarie 2014, la Cluj-Napoca, impreuna cu trei deputati europeni - dna Norica Nicolai, dl. Ioan Mircea Pascu si dl. Rares Niculescu - cateva teme actuale la nivel european si regional.

Participantii la evenimentul "EP in the park. A debate right into the heart of Northern Transylvania", organizat la Cluj-Napoca de ADR Nord-Vest prin Centrul regional Europe Direct, au discutat despre ocuparea fortei de munca, calitatea vietii si alegerile pentru Parlamentul European care urmeaza sa aiba loc in luna mai 2014. Cei trei actuali deputati au avut insa interventii pe subiecte diverse incepand de la rolul de astazi al Parlamentului European pana la fondurile europene alocate Romaniei sau situatia din Ucraina.

Dupa 2009, Parlamentul European nu mai e doar un club al celor care se retrag din politica interna ci este un Parlament care conteaza, singurul for de acest fel din lume ales direct de cetateni, a aratat Norica Nicolai. Iar rolul acestei institutii este intarit prin aplicarea tratatului de la Lisabona, care confera noi puteri pentru Parlamentul European. La alegerile europene din mai 2014, partidele politice europene vor propune candidati inclusiv pentru presedintia Comisiei Europene. Referindu-se la subiectul unui viitor in UE pentru Ucraina, Norica Nicolai a spus ca "o Ucraina stabila si integrata in Europa ar fi un factor pozitiv pentru Romania, dar inainte de toate trebuie sa luam in considerare si importanta minoritatii romanesti din aceasta tara, recunoscuta de altfel. Sutele de mii de romani din diferitele regiuni ucrainene au un important aport economic si este ceva normal ca ei sa isi poata utiliza si conserva limba materna".

La randul sau, deputatul european Ioan Mircea Pascu a spus ca noile autoritati din Ucraina vor trebui sa conduca tara cat pot mai bine, probabil cu un guvern tehnocratic la inceput, pregatind totodata si procesul politic pentru a scoate Ucraina din criza actuala si a o consolida dupa aceea. In mod egal, Uniunea Europeana trebuie sa fie mai pragmatica si mai putin birocratica, flexibila mai degraba decat rigida si, in acelasi timp, deplin constienta ca un esec ar afecta negativ intregul continent.

Deputatul Rares Niculescu a vorbit publicului de la Cluj despre impozitele prea mari pentru agricultorii romani, acestia trebuind sa plateasca statului sume ce ar reprezenta o treime din subventia primita de la UE. Totusi, a reamintit Niculescu, Romania este un beneficiar net al fondurilor europene alocate pentru perioada 2007-2013, cu cu un sold pozitiv de peste 11 miliarde de euro - statul roman contribuind la bugetul UE cu 9,2 miliarde de euro, dar atragand circa 20,4 miliarde de euro, fonduri structurale si de coeziune dar si plati directe catre agricultori.

Publicul prezent la dezbatere a adresat intrebari de genul ce initiative ar putea sa aiba deputatii europeni pentru a simplifica accesul la fondurile europene si pentru a sprijini tinerii antreprenori. De asemenea, tinerii elevi si studenti au spus ca isi doresc locuri de munca bine platite acasa pentru a nu mai fi nevoiti sa plece in strainatate decat eventual pentru a obtine o experienta cat mai diversa si apoi sa se poata intoarce sa lucreze in beneficiul regiunii si tarii lor. Deputatii europeni au mai fost intrebati si despre ce fel de instrumente si strategii de comunicare aleg in calitatea lor de candidati la Parlamentul European pentru ca sa ajunga la un numar cat mai mare de tineri si sa-i convinga sa se implice in viata UE?

La intrebarea "de ce ar trebui sa mearga tinerii sa voteze reprezentantii Romaniei in Parlamentul European?", Norica Nicolai a raspuns ca daca esti prezent si votezi, contezi,

Ioan Mircea Pascu a aratat ca votul este important pentru ca este un drept castigat pe care ar trebui sa ni-l pastram iar Rares Niculescu i-a indemnat pe tineri sa mearga la vot daca doresc sa se angajeze oriunde in Europa.

Cu ocazia dezbaterii din 28 februarie de la Cluj-Napoca a fost lansat si cel mai nou album foto de promovare a Regiunii Nord-Vest, intitulat "Stilul de viata european in Transilvania de Nord". Albumul contine 51 de fotografii semnate de 21 de autori din cele sase judete ale regiunii, care au participat si castigat concursul foto online organizat pe una din retelele de socializare. Concursul foto "Stilul de viata european in Transilvania de Nord" a reusit o mica performanta, adunand nu mai putin de 587 de fotografii, postate de oameni simpli, fotografi amatori sau profesionisti, fotoreporteri, autoritati publice s.a.

Sa mai spunem ca 28 februarie a fost, pentru al 2-lea an consecutiv, "Ziua europeana a egalitatii salariale" iar conform ultimelor statistici publicate de Comisia Europeana, femeile din Europa lucreaza in continuare 59 de zile "gratis". Diferentele salariale intre barbati si femei - diferenta medie intre venitul orar al femeilor si al barbatilor la nivelul intregii economii - nu s-au schimbat aproape deloc in ultimii ani, ramanand in continuare la aproximativ 16% (ca si in anul precedent, acestea se afla la 16,4%). In Romania, diferenta salariala intre barbati si femei este sub media europeana (9,7% fata de 16,4) si in scadere, insa acest lucru se intampla dupa ce ea inregistrase 2 cresteri anuale consecutive (de 1,4 si, respectiv, 2,2 in 2010 si 2011).

Evenimentul "EP in the park. A debate right into the heart of Northern Transylvania" a avut loc la Centrul de Cultura Urbana Casino din Cluj-Napoca, in organizarea Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest, Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord, cu sprijinul partenerilor Federatia Share si Asociatia Cluj On Line.

Context: In 2014, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest deruleaza doua proiecte de comunicare: serviciul de informare pe teme europene oferit de Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord si un grant dedicat alegerilor europarlamentare din luna mai 2014. Ambele proiecte sunt cofinantate de Uniunea Europeana si ADR Nord-Vest prin programele "Europe Direct" respectiv "Activitatile EDIC in legatura cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014". Prin intermediul acestor doua proiecte, ADR Nord-Vest continua sa-si indeplineasca misiunea de a promova o cetatenie europeana informata si activa in regiunea Transilvania de Nord. Linkuri utile: Anul European al Cetatenilor http://europa.eu/citizens-2013/; Alegerile pt Parlamentul European http://www.elections2014.eu/ro; Uniunea Europeana http://europa.eu/index_ro.htm

 

Contact: Lia Valendorfean, coordonator Europe Direct

Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord

(Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest)

tel: +40-264-431550, fax: +40-264-439222,

e-mail: europedirect@nord-vest.ro, comunicare@nord-vest.ro

http://europedirect.nord-vest.ro/ , www.nord-vest.ro

https://www.facebook.com/europedirect.cluj

0 comentarii2891 vizualizări03 martie 2014
rss 2.0
rss 2.0