Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Nemultumirile crescatorilor de animale din comuna Maieru mediate de catre prefect .

Prefectul Ioan Tintean a participat miercuri, 02.04.2014, in comuna Maieru, la o intalnire cu primarul Vasile Dumitru si reprezentantii locali ai crescatorilor de animale, care au decis sa se organizeze in doua structuri asociative distincte, pe fondul mai multor neintelegeri cumulate in timp, avand ca tema utilizarea si intretinerea pajistilor.

Problemele ce au condus spre actuala stare de blocaj i-au fost aduse la cunostinta prefectului, in cadrul unei sedinte de audienta, de catre unul dintre cetatenii care au optat pentru infiintarea unei noi asociatii, fiind nemultumit de activitatea comitetului de conducere al asociatiei initiale. Printre principalele aspecte reclamate au fost mentionate lipsa de transparenta privind cheltuirea fondurilor, lucrari de calitate indoielnica in ceea ce priveste modernizarea pajistilor si efectuarea acestora de persoane din afara comunei, conducere aleasa nestatutar, din care fac parte persoane care nu detin animale etc.

            Pentru clarificarea neintelegerilor, discutiile au pornit de la prezentarea legislatiei in vigoare de catre consilierul juridic Ioana Curea, responsabil cu verificarea legalitatii actelor emise de autoritatile administratiei publice locale ale comunei Maieru, din partea Institutiei Prefectului judetului Bistrita-Nasaud. Astfel, conform Ordonantei de Urgenta nr. 34/2013, art. 9, pct. (1)  "pentru punerea in valoare a pajistilor aflate in domeniul public al comunelor, oraselor, respectiv municipiilor si pentru folosirea eficienta a acestora, unitatile administrativ-teritoriale, prin primari, in conformitate cu hotararile consiliilor locale, in baza cererilor crescatorilor de animale, persoane fizice sau juridice avand animale inscrise in Registrul National al Exploatatiilor ( RNE ), incheie contracte de concesiune / inchiriere, in conditiile legii, pentru suprafetele de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animale detinute in exploatatie, pe o perioada de maximum 5 ani." De asemenea, art. 9 pct. (4) din aceeasi ordonanta mentioneaza ca "anual, pana la data de 1 martie, primarii comunelor, oraselor, respectiv municipiilor verifica respectarea incarcaturii de animale / ha / contract, in corelare cu suprafetele utilizate si stabilesc disponibilul de pajisti ce pot face obiectul concesionarii / inchirierii ulterioare".

            Prefectul, dupa ce a ascultat opiniile tuturor partilor implicate, a concluzionat ca sursa tuturor neintelegerilor pare sa provina din suspiciunea care planeaza asupra conducerii asociatiei, precum si din cauza unei comunicari defectuoase. In astfel de conditii, Ioan Tintean a facut apel la unitate si a propus revenirea tuturor fermierilor la o singura asociatie, prin reorganizarea alegerilor organelor de conducere in mod democratic si conform unui convocator care sa fie supus aprobarii, pentru a se elimina posibilitatea obtinerii calitatii de membru, fara a fi si posesor de animale. De asemenea, in cadrul sedintei de alegeri, fosta conducere va trebui sa prezinte un raport detaliat asupra activitatii desfasurate in anii anteriori. Propunerea a fost acceptata de toti cei prezenti, cu solicitarea ca la sesiunea de alegeri sa fie prezent si prefectul.

            Intalnirea s-a incheiat cu acceptul tuturor de a organiza, intr-un timp cat mai scurt, intrunirea Adunarii Generale in vederea stabilirii noului presedinte, respectiv a comitetului de conducere si astfel, realizarii imediate a proiectului local pentru anul 2014.

 

Biroul de presa.

           

 

0 comentarii2912 vizualizări03 aprilie 2014




rss 2.0
rss 2.0