Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 18 Ianuarie 2022 - 14587
Galeria presedintilor si vicepresedintilor postdecembristi din Bistrita-Nasaud.(25 de poze)

De la crearea institutiei Consiliului Judetean, care se petrecea in 1992,  judetul nostru a avut si are patru presedinti si 12 vicepresedinti, care au contribuit, fiecare in parte, la dezvoltarea acestui judet. A depins de conjuncture politica, de priceperea si de vointa fiecaruia si a partidului pe care l-au reprezentat. Actualul staff al administratiie judetene s-a gandit sa amenajeze o Galerie a presedintilor si vicepresedintilor Consiliului Judetean, pe care toti bisttritenii interesati o vor putea vedea in holul Palatului Administrativ. La inaugurare, au lipsit doar primul "presedinte de judet" - Mircea David (plecat cu o delegatie in Spania), al treilea presedinte  - Liviu Rusu si vicepresedintii Florin Somlea, Constantin Pamfiloiu si actualul deputat Stelian Dolha. Ceilalti si-au gasit ragaz pentru a trece din nou pe la "judet", pentru a-si aminti de vremuri trecute, dar nu apuse, pentru a-si adresa cate o "intepatura" doctrinara.  

 

Radu Moldovan: Voi propune ca fiecare presedinte al CJ sa fie numit cetatean de onoare al judetului

          Presedintele in functie al Consiliul Judetean, Emil Radu Moldovan, a anuntat ca dupa modificarea regulamentului va propune ca fostii presedinti sa le fie acordat titlul de cetatean de onoare al judetului nostru, ca semn de recunoastere a activitatii avute.

          "Judetul Bistrita-Nasaud nu a avut un regulament si o horarare de Consiliu prin care sa se instituie posibilitatea acordarii titlului de cetatean de onoare. In perioada urmatoare, voi initia un proiect d ehotarare pe care il voi propune Consiliului si, de asemenea, voi propune ca cei trei presedinti care au condus Consiliul Judetean inainte de a prelua eu functia sa fie declarati cetateni de onoare ai Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud. Vor fi primii propusi, daca voi avea si acordul CJ, pentru ca fiecare dintre ei a facut eforturi pentru ca acest judet sa se dezvolte", a declarat Emil Radu Moldovan.

          Moldovan le-a multumit celor care au facut administratie pentru judet, indiferent de formatiunea politica pe care o reprezentau.

          "Vreau sa le multumesc colegilor mei care au condus de-a lungul celor 22 ani, atat cat a trecut de la infiintarea primului Consiliu Judetean ales in mod democratic de cetateni. E o initiativa care imi apartine, am vrut sa dau viata intrarii din CJ, care era destul de tern, iar in urma consultarii cu colegii mei am decis sa facem aceasta galerie a celor care, pentru diferite perioade de timp, au condus destinele judetului Bistrita-Nasaud. As vrea sa le multumesc la modul sincer tuturor, pentru tot ceea ce au facut. Daca nu erau ei, noi nu eram astazi aici. Judetul Bistrita-Nasaud a cunoscut o dezvoltare importanta in ultimii ani, sigur, mai sunt multe lucruri de facut. Eu cred ca prezenta domniilor lor aici este un gest de normalitate, iar populatia judetului are nevoie, din partea noastra, de un semn de normalitate, pentru ca, din pacate, societatea este foarte divizata si energiile se consuma foarte mult pe dispute.

          Presedintele Radu Moldovan a tinut sa mentioneze ca accepta oricand o propunere sau un sfat bun din partea acestora pe teme administrative, pentru ca "experienta dansilor este importanta".   

Prefectul Ioan Tintean:  Si noi vom edita o istorie a Prefecturii judetului Bistrita-Nasaud de la 1919 incoace

          Prefectul Ioan Tintean i-a salutat pe fostii demnitari care au fost la carma judetului Bistrita-Nasaud, adresandu-le multumiri si consideratii pentru efortul pe care l-au facut la momentul cand erau in functie.

          "Fiecare si-a adus contributia mai mult sau mai putin, dar fiecare in parte a contribuit la dezvoltarea din toate punctele de vedere a judetului nostru. Atunic cand se va scrie cartea judetului, dupa o perioada de timp, fiecare va avea o poza si contributia pe care au avut-o", a precizat inaltul functionar public.

          Prefectul Tintean a anuntat, in premiera, ca Institutia Prefectului este aproape sa finalizeze o carte dedicata istoriei Prefecturii in judetul Bistrita-Nasaud, de la 1919 incoace. Volumul ar urma sa fie editat pana in 1 iunie, cand va avea loc o lansare publica.

Gheorghe Marinescu (presedinte 1996-2008): Poate se faceau mai multe, daca nu erau sicanele politice cu prefectii

          Fostul presedinte al Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu, de altfel si cel mai longeviv, si-a amintit de anii de inceput, cand zilnic era un miting, iar populatia punea sub presiune administratia. "Poate se puteau face mai multe", a spus Marinescu, neuitand de disputele avute cu cei 13 prefecti.

          "In 1992, cand am intrat eu in Consiliul Judetean, era o vreme capricioasa de februarie si cu multe persoane in fata Prefecturii. Aveam in fiecare zi un miting su ni se spunea cam asa: "Nu avem telefoane, nu avem current electric, de maine va daramam de aici daca nu ne faceti!" Au trecut anii si cred eu ca lucrurile s-au asezat. In judet s-au facut multe lucruri bune, poate ca se puteau face si mai multe daca gaseam mai multa intelegere, mai multa corectitudine in optiuni si in aprecieri", a mentionat Gheorghe Marinescu.

          Acesta a punctat faptul ca a "lucrat" cu 13 prefecti, lucru deloc usor. "Ar fi multe de povestit pentru ca au fost si moment fericite si moment grele in activitatea noastra. Pot sa spun ca, din pacate, am avut cu foarte multi dintre prefectii judetului probleme, controverse, care si pe ei, si pe noi ne-au impiedicat sa facem echipa comuna. Ma bucur sa vad ca astazi fac o echipa in interes comun. Este poate cel mai mare regret al meu. Au fost 13 prefecti cu care am lucrat, unul este aici (n.n. - Dorin Popescu), si o spun acum cu detasare, dar problemele legate de implicarea politica, de reclamatii, sanctiuni, observatii poate m-au impiedicat pe mine si pe colegii mei din Consiliu sa facem mai multe lucruri. Multa vorba a fost pe nimicuri, in loc sa ne fi unit in efortul comun", a precizat Gheorghe Marinescu.

 

Presedinti ai Consiliului Judetean:

Mircea David - 1992-1996,

Gheorghe Marinescu - 1996-2008

Liviu Rusu - 2008-2012

Emil Radu Moldovan - 2012-2016.

 

Vicepresedinti:

Alexandru Uiuiu (1992- 1996), la doar 27 ani

Gheorghe Marinescu (1992-1996)

Vasile Aldrofan (1996-2000)

Florin Vasile Somlea (1996-2000)

Mircea Talos (2000-2004)

Szanto Arpad (2000-2004)

Constantin Pamfiloiu (2004-2008)

Ionel Tompa (2004-2008)

Mihai Bumbu (2008-2012)

Luca Iancu (2008-2012)

Stelian Dolha (2012)

Alexandru Pugna, din 2012

Dorin Popescu, din 2012

De-a lungul timpului, a vegheat la legalitatea celor intreprinse secretarul judetului, Iosif Redl, cu un pas (de un an) spre pensionare.

.

Gabriela Ciornei.

.

Foto - Marius Chiuzan.

.

0 comentarii4095 vizualizări09 mai 2014
rss 2.0
rss 2.0