Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Povestea celor 36 de prefecti de Bistrita-Nasaud, in carte.

Atmosfera joviala, cu usoare intepaturi (a)politice, cu amintiri desprinse oricum din alt secol, cam asa s-ar putea descrie evenimentul de lansare a volumului "Prefectii judetului Bistrita-Nasaud (1919-1950; 1990-2014) -  ipostaze, imagini, marturii", gazduit de Palatul Administrativ. Cartea a reusit sa reuneasca, pret de cateva zeci de minute, fosti si actuali demnitari - prefecti, subprefecti, senatori si deputati, oameni care au/nu au colaborat, care in multe situatii au avut un rol in schimbarea predecesorului, dar care, fiecare in parte, au avut o contributie in dezvoltarea acestui judet asa cum il avem astazi.

          Prefectul Ioan Tintean a avut ideea de a porni acest demers, de a cuprinde in aproape 300 pagini, trasaturi ale personalitatii fiecarui predecesor, "poate un gand mai discret, o mica parte din sufletul lor". Au rezonat la aceeasta idee autorii Adrian Onofreiu de la Arhivele Nationale s consilierul Ana Maria Bandean, cartea vazand luminile tiparului la Editura Charmides (editor dr. Gavril Tarumure).

           "Sprijinul oferit unui astfel de demers are ca mobil ratiunea de a aduce un omagiu tuturor celor care au lasat aici amprenta unor fapte de buna credinta si, nu in ultimul rand, dorinta de a transmite celor care urmeaza, un ghid a ceea ce a insemnat, pana in acest moment, reprezentantul Guvernului in judetul Bistrita-Nasaud", a scris prefectul Ioan Tintean.  In fata invitatilor, acesta a mentionat ca totul a pornit de la o curiozitate, daca exista un istoric al acestei institutii. De aici a pornit totul…activitatea de cercetare …alegerea celor mai semnificative ipostaze, imagini si marturii.  "In final, a iesit aceasta carte, cu multa straduinta, cu multa vointa", a remarcat prefectul.

          De cealalta parte, autorii volumului au subliniat faptul ca spera aceste pagini sa constituie un inceput bun, un proiect incitant, pe care si l-ar dori continuat in timp. "Este onorant si totodata emotionat sa constati ca istoria unor simboluri locale starneste interes si ne ofera placerea sentimentului de comunitate unita", a spus Ana Maria Bandean.

           ***

          Despre carte, despre oameni si relatiile dintre ei au opinat presedintele CJ - Emil Radu Moldovan, subprefectul Ovidiu Frent, Ioan Muresan - seful Directiei Judetene a Arhivelor Nationale, prof. dr. Mircea Gelu Buta,  preotul Nicoloae Feier.

          Despre ei si vremurile pe care le-au parcurs au vorbit fostii prefecti Gheorghe Grosan, Gheorghe Pop, Dorin Popescu, Grigore Rus si Viorel Pupeza, cel din urma propunand ca astfel de intalniri sa aiba loc mai des, pentru a impartasi din experienta lor profesionala.

***

          De-a lungul istoriei acestei institutii, judetul nostru a avut 36 prefecti, dintre care doar o doamna - Ani Bob si doar unul de o alta etnie - Szilagyi Ioan.

          Foarte multi dintre acestia au condus institutia pentru doar cateva luni. Totuti, au fost si exceptii… Printre prefectii interbelici ai judetului il mentionam pe Solomon Halita, inspector general al invatamantului din Romania, care a reusit sa detina functia mai bine de 4 ani - 1922-1926. De asemenea, doi prefecti - Vasile Buta si Vasile Pahone - au avut cate doua "mandate".

          Despre situatia de dupa 1990, numai de bine.  

 

Prefecti: 1918-1950: Gavril Tripon, Vasile Pahone, Ioan Serban, Virgil Al. I. Popescu, Solomon Halita,  Gh. Dimitriu, Dionisie Login, Vasile Buta, Alexandru Lambrino, Stefan Scridon, Dumitru Nacu, Dimitrie Tomescu, Ion Partene, dr. Ion Scridon, col. Ioan Dumitrache, lt. col. Florian Medrea, col. Alexandru Cristescu, lt. col. Emil Porutiu, Teodor Sbarcea, dr. I. Stefan Pop, Ioan Popu, Mihai Mihailas, Anton Sirlincan, Pompei Boca

 

1990-2014: Gheorghe Grosan, Gheorghe Pop, Ovidiu Tedor Cretu, Profir Glodea, Dorin grigore Popescu, Valer Bindea, Grigore Rus, Viorel Pupeza, Ioan Szilagyi, Cristian Florian, Nastasia Ani Bob, Ioan Tintean.

.

 

 

0 comentarii2121 vizualizări06 iunie 2014




rss 2.0
rss 2.0