Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 09 August 2020 - 19106 vizitatori azi
O noua lege ce schimba notiunea de familie.

Pentru sprijinirea familiilor cu copii, incepand cu anii 90 au fost introduse o serie de alocatii al caror scop principal a fost acela de suplimentare a veniturilor familiei in vederea asigurarii unor conditii mai bune pentru cresterea, ingrijirea si educarea copiilor.

Astfel in 2003 alocatia suplimentara a fost inlocuita cu alocatia familiala coplementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2003.

            Aceasta alocatie se acorda tuturor familiilor cu copii ale caror venituri pe membru de familie sunt de pana la 470 lei/persoana.

            Cresterea limitei de venituri s-a realizat in anul 2008 prin adoptarea Legii nr.257/2008. Astfel, din luna noiembrie 2008 limita de venituri s-a majorat de la 184 lei/persoana la 470 lei/persoana, de aproximativ 2,5 ori mai mult.

            In cursul anului 2009, numarul de beneficiari ai acestor prestatii nu a crescut spectaculos, asa cum ar fi fost de asteptat. Astfel, in anul 2008 numarul mediu era de aproximativ 13858 familii beneficiare iar in decembrie 2009 era de 17550 de familii beneficiare, respectiv o crestere de aproximativ 25%.

            Prin Programul de Imprumut pentru politici de dezvoltare incheiat cu Banca Mondiala atentia a fost indreptata spre sprijinirea mai focalizata a familiilor cele mai sarace.

            Din acest motiv, in luna decembrie 2010, a fost aprobata Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, care abroga prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2003 privind alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala.     

            Prin noua lege se schimba notiunea de familie:

Familie formata din sot, sotie si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna, se mai considera familie si barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dintre ei, care locuiesc si gospodaresc impreuna, daca aceasta se consemneaza in ancheta sociala .

Familie formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta, denumita in continuare familie monoparentala.

 

            Pentru familia  al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:


a) 30 lei pentru familia cu un copil
b) 60 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 90 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 120 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.


            Pentru familia  al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 201 lei si 370 lei, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:


a) 25 lei pentru familia cu un copil;
b) 50 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 75 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 100 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.

 

            Pentru familia monoparentala al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:


a) 50 lei pentru familia cu un copil;
b) 100 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 150 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 200 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.


            Pentru familia monoparentala al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 201 lei si 370 lei, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:


a) 45 lei pentru familia cu un copil;
b) 90 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 135 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 180 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.

 

 

 

 

Schimbari preconizate

Prin proiectul de Hotarare a Guvernului se propune aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.

Prin normele metodologice se reglementeaza aspecte care tin de stabilirea, acordarea si plata drepturilor de alocatie pentru sustinerea familiei reglementate de actul normativ mentionat.

Astfel, in norme sunt reglementate urmatoarele:

 

-           definirea detaliata a beneficiarilor alocatiei pentru sustinerea familiei;

-          acordarea drepturilor pe baza de cerere si acte doveditoare depuse si inregistrate la primaria de domiciliu sau resedinta;

-          modalitatea de stabilire a dreptului si a cuantumului alocatiei pentru sustinerea familiei prin dispozitie a primarului. Aceasta se face tinand seama de veniturile familiei dar si de bunurile acesteia evaluate conform prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

-          modalitatea de plata a alocatiei pentru sustinerea familiei prin decizia directorului executiv al agentiei judetene pentru prestatii sociale, respectiv agentiei pentru prestatii sociale a municipiului Bucuresti;

-          stabilirea documentelor doveditoare pentru realizarea platii alocatiei pentru sustinerea familiei.

-          modalitatea de modificare, sau dupa caz, de diminuare a cuantumului alocatiei prin dispozitie a primarului;

-          procedurile de suspendare sau dupa caz de incetare a dreptului si a platii alocatiei pentru sustinerea familiei.

-          procedurile de transmitere de catre inspectoratele scolare a situatiei absentelor scolare pentru copiii de varsta scolara din familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;

-          modelul formularului de cerere pentru acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei;

-          modelul anchetei sociale pentru verificarea conditiilor de eligibilitate, in vederea acordarii alocatiei pentru sustinerea familiei.

-          solutionarea situatiilor deosebite care pot sa apara in stabilirea dreptului la alocatia pentru sustinerea familiei..

 

0 comentarii3696 vizualizări18 ianuarie 2011
rss 2.0
rss 2.0