Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 18 Ianuarie 2021 - 15210 vizitatori azi
Certificare Europeana pentru Clustere din Transilvania.

Prin sustinerea acordata de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, sase clustere din Transilvania au primit azi, 12 februarie 2015, Eticheta BRONZ din partea Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor, certificare care atesta initierea procesului de imbunatatire a calitatii managementului.

 

Clusterele care primesc recunoasterea la nivel european prin instrumentul uniform de evaluare a excelentei in management, promovat si atribuit prin Initiativa Europeana pentru Excelenta Clusterelor sunt:                                    

  • Cluster ClujIT
  • Cluster AgroTransilvania
  • Cluster Mobilier Transilvan
  • Cluster iTechSylvania
  • Cluster Prelucrari Metalice Transilvania
  • Cluster Regional Agrofood

 

Eticheta BRONZ, emisa de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor (ESCA), este valabila 2 ani, putand fi utilizata in scop de promovare, pentru a facilita accesul la oportunitati de colaborare cu clustere din Europa, la parteneriate si dezvoltarea de proiecte comune.

Incepand din anul 2010 pana in prezent, 689 de clustere, majoritatea din Europa, au fost etichetate BRONZ, 7 au primit eticheta SILVER iar 47 de clustere au fost certificate cu gradul de excelenta in management, prin eticheta GOLD.

In Romania functioneaza la stadiul incipient circa 73 de clustere, 13 dintre acestea avand la momentul de fata atribuita Eticheta BRONZE. 

Recunoasterea europeana a fost posibila prin derularea de catre ADR Nord-Vest a proiectului "ClustArs: Excelenta in managementul clusterelor", finantat de Comisia Europeana prin Programul de Competitivitate si Inovare. Trei experti din Directia Dezvoltare Strategica a ADR Nord-Vest au devenit astfel Experti de Benchmarking, fiind acreditati de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor sa deruleze interviul procedurat la orice cluster din Romania, in scopul obtinerii etichetei BRONZE si a Raportului de Benchmarking, competenta regasita doar in randul a 7 persoane din Romania.

 

 

 

Referinte:

 

Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor:   http://www.cluster-analysis.org/

Initiativa Europeana pentru Excelenta Clusterelor:    http://www.cluster-excellence.eu/                             

Proiect ClustArs Excelenta in managementul de Clustere:      http://www.clustars.eu/

 

 

*Clusterul reprezinta o structura asociativa definita ca o concentrare geografica de companii si institutii interconectate intr-un anumit domeniu (Michael Porter), cu potential de stimulare a inovarii si de imbunatatire a productivitatii prin mecanismele de cooperare dezvoltate in interiorul si in afara structurii. Clusterele de regula sunt constituite pe modelul clasic de triple-hellix, nucleul fiind reprezentat de asocierea de companii dintr-un sector de activitate (sau/si din domenii conexe), la care se raliaza organisme de cercetare si educatie, institutii suport precum si autoritati publice care vin sa sprijine aceste structuri, sa aduca un plus de vizibilitate si de reprezentare. 
*Benchmarkingul reprezinta o evaluare a performantei unei companii (aici a unui cluster) in raport cu alte companii (clustere) din acelasi domeniu de activitate. Presupune un proces de schimbare organizationala, directionat catre o imbunatatire, un proces continuu de identificare a celor mai bune practici care sa conduca la imbunatatirea performantei. 

 

 

 

0 comentarii3087 vizualizări12 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0