Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 28 Februarie 2021 - 6780 vizitatori azi
PRECIZARI privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de pensionarii sistemului public de pensii.

Legea cadru a asigurarilor sociale de sanatate in Romania este Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit acestei legi, in sistemul de asigurari sociale de sanatate sunt asigurati toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei.

In ceea ce priveste asigurarea pensionarilor la sistemul de asigurari sociale de sanatate, se disting doua situatii si anume:

1.   Potrivit art. 213 alin. (2) lit.h) din lege, sunt asigurati, cu plata
contributiei din alte surse, "pensionarii cu venituri din pensii mai mici de
740 lei.

Incepand cu 1 ianuarie 2012, in situatia acestor pensionari, contributia de asigurari sociale de sanatate se va suporta de catre bugetul de stat (art. 260 alin.(1) lit.a1). Pana la aceasta data nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

2.   Conform prevederilor art. 257 alin. (22) din lege, alineat nou introdus
prin OUG nr. 107/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006
privind reforma in domeniul sanatatii, "pensionarii ale caror venituri din
pensii depasesc 740 de lei datoreaza contributia lunara pentru
asigurarile sociale de sanatate calculata potrivit prevederilor art. 259 alin.
(2)".

La randul sau, alin. (2) al art. 259 din lege a fost modificat prin OUG nr. 107/2010 astfel: "contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri si

se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei."

Reglementarea de la art. 259 alin. (2), asa cum a fost in vigoare pana la adoptarea OUG nr. 107/2010 a fost urmatoarea: "pentru pensionari, contributia datorata de acestia se aplica numai la veniturile din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit, se calculeaza pentru diferenta intre cuantumul pensiei si aceasta limita si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi".

Altfel spus, contributia de asigurari sociale de sanatate se calcula numai asupra diferentei dintre cuantumul mai mare de 1000 lei al pensiei si suma de 1000 lei reprezentand limita supusa impozitului pe venit.

Analizand comparativ textul prevazut la alin. (2) al art. 259 din lege, asa cum a fost in vigoare anterior adoptarii OUG nr. 107/2010, cu cel modificat prin aceasta ordonanta de urgenta, este evidenta diferenta de reglementare a modului de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata.

Este, deci, fara putinta de tagada, ca a fost inlocuit algoritmul de calcul al contributiei, respectiv cel de aplicare a cotei prevazute de lege asupra unei diferente - aceea dintre cuantumul pensiei si limita supusa impozitului pe venit - cu cel in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011, care vizeaza intregul cuantum al pensiei, cu conditia ca acesta sa fie mai mare de 740 iei.

Pe de alta parte, in sprijinul acestei solutii vine insasi teza a doua de la alin. (2) al art. 259 din lege, conform careia "prin aplicarea cotei nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei." Aceasta reglementare suplimentara justifica noua modalitate de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate introdusa prin OUG nr. 107/2010. in vechea reglementare, care prevedea calculul prin diferenta, nu a existat o asemenea mentiune deoarece nu era necesara, ipoteza de diminuare a cuantumului pensiei sub 1000 lei fiind imposibila.

Mentionam, totodata, ca insusi initiatorul OUG nr. 107/2010, respectiv Ministerul Sanatatii, prin Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate, a confirmat in mod public modalitatea de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate pe care, in mod legal, o utilizeaza, incepand cu 1 ianuarie 2011, casele teritoriale de pensii, ca platitoare ale drepturilor de pensii.

Casa Teritoriala de Pensii Bistrita-Nasaud

                                                    Director Executiv Adjunt

                                                                Terente Ciui

0 comentarii3017 vizualizări03 martie 2011
rss 2.0
rss 2.0