Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 14 Iulie 2020 - 10638 vizitatori azi
Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud a gazduit o intalnire cu marii angajatori ai judetului.

Institutia Prefectului - judetul Bistrita-Nasaud impreuna cu Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud au organizat recent o intalnire cu reprezentantii principalelor firme din judet, ca potential de angajare, cu scopul de a se realiza un schimb de informatii util pe marginea actualului context legislativ, respectiv aspectelor care necesita a fi actualizate, conform noilor realitati. La intalnire au fost invitati si Emil Radu Moldovan, presedintele Consiliului Judetean, precum si Otilia Rapan, directorul AJOFM BN. Tema centrala, suspusa dezbaterii de catre presedintele C.C.I. BN Vasile Bar, a fost problema lipsei fortei de munca la nivelul judetului.

             Prefectul Ioan Tintean a precizat, in deschiderea sedintei, ca actuala situatie conjuncturala in care statisticile evidentiaza o rata a somajului in judet diminuata considerabil, comparativ cu alte judete, reprezinta o imprejurare favorabila doar in aparenta. In realitate, se observa o contradictie intre faptul ca actualii someri nu isi gasesc un loc de munca, iar, in acelasi timp, marii angajatori nu gasesc forta de munca suficienta in judet, fiind nevoiti sa caute potentiali angajati in alte judete sau chiar tari invecinate. In vederea remedierii acestui inconvenient prefectul considera ca efortul institutional trebuie dublat de efortul angajatorilor, iar in acest sens, este necesar sa se porneasca de la identificarea corecta a sursei fiecarei probleme, comparandu-se prevederile legislative si blocajele efective cu care confrunta angajatorii in teren.

             La randul sau, presedintele CJ Emil Radu Moldovan considera justificata nemultumirea marilor angajatori referitoare la forta de munca insuficienta. In opinia dansului se simte nevoia unor modificari la nivelul legislatiei actuale, deoarece persoanele care primesc indemnizatie de somaj, primesc in multe cazuri si subventii de la APIA, iar astfel nu mai sunt incurajate sa munceasca. Un alt argument pentru aceasta situatie este reprezentant de "mirajul vestului".

             La randul lor, reprezentantii mediului de afaceri prezenti au afirmat ca din perspectiva firmelor pe care le conduc se simte nevoia reducerii intr-o oarecare masura a ajutoarelor sociale, propunand, totodata, ca persoanele care isi cauta loc de munca sa aiba minimum o viza de la o firma din industrie. De asemenea, au fost supune discutiilor teme legate de concediul paternal, conditiile obtinerii statutului de formator, situatia absolventilor si nevoia primirii unei baze de date mai detaliata de la AJOFM, care sa cuprinda calificarea persoanelor la modul general, nu doar pentru ultimele 6 luni.

             Directorul AJOFM, Otilia Rapan, a prezentat situatia actuala a ratei somajului in judet, de unde rezulta ca in prezent exista aproximativ 4.504 someri (iulie/august 2015), dintre care doar 1.771 primesc indemnizatie. Referitor la baza de date solicitata, afirma ca poate transmite o astfel de situatie, doar in masura in care respecta confidentialitatea datelor personale ale persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, prelucrarea datelor cu caracter personal - cf. Legii nr. 76/2002, respectiv Legii 677/2001 - sau cu acceptul persoanei. Pentru a veni in sprijinul angajatorilor, aminteste faptul ca in data de 25 septembrie 2015 va organiza o noua bursa a locurilor de munca.

             Prefectul a afirmat in urma acestei dezbateri ca doreste o abordare pragmatica a problemelor discutate, motiv pentru care a solicitat reprezentantilor mediului de afaceri redactarea unei adrese, cuprinzand aspectele semnalate si considerate justificate, catre Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud, in asa fel incat sa se poata realiza o situatie centralizata a acestora, iar ulterior un set de propuneri de modificari legislative bine structurat si argumentat, care va fi transmis Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, respectiv, Ministerului Economiei. Mai mult, la urmatoarea sedinta de Dialog Social organizata de Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud va fi invitat dl. Liviu Pop -  ministrul delegat pentru Dialog Social - pentru a cauta impreuna solutii la problemele invocate.

 

 Biroul de presa.

0 comentarii2954 vizualizări07 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0