Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 01 Octombrie 2020 - 2558 vizitatori azi
Bistrita agresata si manelizata.

Am vazut pe la TV locale cat de pompos s-a facut receptia lucrarilor la regenerarea centrului istoric si in special la pasaje. Domnul Primar, cel mai priceput constructor al orasului se declara multumit in proportie de 95%. Tot cam asa se raporta si inainte de 1989 ca lucrarile sunt in grafic si toti cetatenii sunt recunoscatori partidului. Mi-am facut insa timp si am luat-o pe jos pe urmele pasilor pierduti ale edililor si m-am oprit si pe la cateva porti ale bistritenlor si am stat de vorba cu multi dintre ei. Din cele vazute, auzite si apreciate, lucrurile stau exact pe dos. Din cele discutate cu bistritenii, centrul orasului este agresat de o gramada de elemente inutile: stalpi, stalpisori din fier cu lanturile furate, obstacole de beton inclinate si drepte cu nemiluita, opritoare auto la capetele pasajelor, panouri costisitoare de afisaj din fonta, exagerat de multe, cate 2 pe unele pasaje, toate aruncate ca din furca. Ai impresia ca administratia s-a luat dupa doamna Udrea cand era ministru si care a impanzit tara si judetele cu indicatoare pentru toate clopotnitele si bisericutele de la noi, puse total aiurea si fara numar. Ce ne facem cu o interventie de urgenta a pompierilor, pentru ca tot accesul este blocat in centrul istoric. Am vazut la B1 TV, in ziua de 22 ianuarie, cum pompierii din Timisoara, aflati la o interventie in centrul orasului, au scos pilonii de metal si ciment ca sa poata interveni. 

    Dar fazele cele mai tari sunt cele 2 panouri publicitare puse de-a dreptul ilegal si prosteste. Unul este situat pe alee principala a parcului (valul de pamant), exact in dreptul zidului Dogarilor, care obtureaza mult vizibilitatea monumentului. A doua mare indrazneala, de-a dreptul penala este amplasarea fara acordul proprietarului, a altui panou, in dreptul geamului si a catorva cutii de instalatii electrice, pe peretele casei proprietate particulara. Este vorba de imobilul nr. 16 de pe Str. Dogarilor, conform pozei. Cum este posibil ca cei de la directia de cultura si monumente sa nu se sesizeze? Disciplina in constructii a Politiei Locale si Inspectoratul in constructii nu le vede? Proprietarul a trimis deja poze in toata Europa, fiind foarte contrariat. Cer sa se ia toate masurile cat mai urgente si aceste 2 aspecte sa fie inlaturate. Asa ne putem trezi oricare proprietar de imobil ca Primaria vine si iti atarna sub geamuri tot felul de surprize. Pe 3 pasaje atarna la greu cabluri dar si instalatii electrice in cutii, care trebuiau semi-ingropate in pereti. In tot centrul, pe toate stradutele, sunt abandonate dale, borduri si gicasai (bolovani). Cand te uiti mai atent in aceasta zona ai impresia ca te afli in imensa curte a unui interlop manelist. Aceste piese cu bani multi, tot felul de machete si ghidusii din metal, in exces, arata prostul gust al unei administratii care a stricat definitiv aerul boem si medieval al Cetatii Bistrita.

    Anul acesta am fost de 3 ori la Cetatea Alba Iulia. Acolo eleganta este la ea acasa si nu am vazut asa ceva in nici un colt al cetatii. Noi am vrut sa-i intrecem. Dar asta se intampla cand la dezbaterile publice cetatenii sunt dusi cu presul si nu sunt consultati. Avand o administratie visatoare si cheltuitoare pe lucruri inutile, cu un urbanism fara gusturi, cu un compartiment juridic dezinteresat, cu un DADP ineficient, totul trebuie tinut sub control si este obligatia societatii civile sa o faca.

 

Marius Balan - ecologist.

0 comentarii3108 vizualizări24 ianuarie 2016
rss 2.0
rss 2.0