Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 18 Aprilie 2021 - 14587
Guvernul a reglementat acordarea esalonarilor la plata, pentru maxim 5 ani, pentru toti contribuabilii

Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, pentru o perioada de maxim 5 ani, in vederea sprijinirii mediului de afaceri si sustinerii activitatii economice, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.
"Scopul este acela de a sprijini firmele, intreprinzatorii care au perspectiva de dezvoltare economica, care au comenzi pe care le-ar putea derula, dar se confrunta cu riscul insolventei si incapacitatii de plata. Statul le ofera acestor firme posibilitatea de a-si continua activitatea, de a mentine locurile de munca" a declarat primul-ministru Emil Boc. Seful Executivului a mai explicat ca "avem interesul ca firmele care sunt pe piata sa nu intre in incapacitate de plata sau insolventa, pentru ca atunci si pentru noi, ca stat, va fi mult mai greu sa ne recuperam datoriile de la aceste firme".
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, a afirmat ca acest act normativ va crea un mecanism fiscal stabil si va mentine in activitate contribuabilii care in mod temporar au intampinat unele dificultati, concomitent cu cresterea incasarilor la bugetul de stat.

Gheorghe Ialomitianu a mai declarat ca, de prevederile acestei ordonante de urgenta, ar putea beneficia - conform estimarilor MFP - aproximativ 20.000 agenti economici. "Multe intreprinderi vor fi salvate. Daca nu ar beneficia de o esalonare, si ar avea perspectiva economica, ar trebui sa le fie blocate conturile, sa fie in executare silita sau sa intre in insolventa, deci nu ar mai putea sa functioneze", a aratat ministrul.
Gheorghe Ialomitianu a precizat ca ordonanta de urgenta se refera la esalonarea creantelor gestionate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, iar beneficiarii facilitatilor pot fi contribuabili persoane juridice dar si persoane fizice. Creantele care fac obiectul esalonarilor sunt: impozitul pe profit, contributiile sociale, accize, impozitul pe venit, deci creante care sunt declarate la administratia fiscala.
Ministrul Finantelor Publice a prezentat conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca contribuabilii pentru a beneficia de esalonari:
v sa depuna toate declaratiile fiscale pana in momentul in care solicita esalonarea,
v sa aiba capacitate financiara, in perioada acordarii esalonarii, sa poata plati obligatiile,
v sa constituie garantii,
v sa nu fie in insolventa sau sa nu se gaseasca in procedura de dizolvare.
Garantiile pe care trebuie sa le prezinte contribuabilii sunt fie garantii reale, fie scrisori de garantie bancara.
In cazul in care se constituie garantie reala si se solicita esalonare pe o perioada mai mare de un an, se va constitui o garantie suplimentara, intre 10 si 40%, in functie de perioada. Daca perioada este de peste un an, se constituie o garantie suplimentara de 10%, si se ajunge, daca se solicita pana la 5 ani, o garantie suplimentara, de 40%.


Gheorghe Ialomitianu a explicat ca acei contribuabili care constituie garantii prin scrisoare de garantie vor suporta o dobanda de 0,03%, iar cei care constituie garantii reale vor suporta o dobanda de 0,04%. "Garantiile se constituie la nivelul debitelor supuse esalonarii si a dobanzilor", a mai declarat ministrul.
Pentru persoanele fizice care solicita esalonare, dar creantele supuse esalonarii sunt mai mici de 5.000 lei, nu se constituie garantii, precum si pentru persoanele juridice care au creante sub 20.000 lei. Nu se supun esalonarii debitele sub 500 lei, in cazul persoanelor fizice, si debitele sub 1.500 lei in cazul persoanelor juridice, a afirmat ministrul Finantelor Publice.
Gheorghe Ialomitianu a precizat ca perioada acordarii esalonarii va fi in functie de cuantumul obligatiilor si capacitatea financiara a contribuabilului.

Biroul de presa

 

 

0 comentarii2646 vizualizări22 martie 2011
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0