Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 08 August 2020 - 14732 vizitatori azi
Atentionare publica a directorilor executivi din Primaria Bistrita si a Consiliului local.

Atentionam public directorii executivi din Primarie, implicati in elaborarea si sustinerea HCL 9/2016 privind bugetul local pentru anul 2016:  nu va jucati cu focul!  Procesul de elaborare si adoptare a Hotararii Consiliului local al municipiului Bistrita privind aprobarea bugetului local pentru anul 2016 s-a desfasurat cu incalcarea prevederilor legale. Toate acestea sunt expuse in plangerea prealabila care va fi in dezbaterea consiliului local din data de 31 martie 2016. In informarea pe care ati facut-o Consiliului local cu privire la plangerea prealabila, recunoasteti, voalat, ca nu au fost respectate termenele privind transparenta decizionala prevazute de Legea 273/2006, art.39, dar ca cei vinovati de aceasta incalcare a prevederilor legale sunt pasibili de sanctionare doar cu amenda intre 3000 si 5000 lei.

Omiteti sa dati explicatii la punctul 5). al plangerii prealabile :" HCL 9/2016 este ilegala deoarece are la baza un fals flagrant in acte publice. In preambulul HCL se mentioneaza procesul verbal de afisare a proiectului de buget nr.327/4.01.2016, cu toate ca sumele defalcate din cotele de TVA au fost transmise de catre AJFPBN printr-o adresa din data de 5.01.2016 iar sumele transferate de la bugetul judetului au fost communicate abia in data de 8.01.2016. Pentru a da "aparenta de legalitate" functionari din serviciile publice au apelat la fals in acte publice; este evident ca nu aveau cum sa afiseze proiectul bugetului in data de 4.01.2016 din moment ce nu cunosteau veniturile transferate de la bugetul de stat (TVA) sau judetului." Faptul ca AJFPBN si Consiliul judetean au trimis cu intarziere sumele defalcate din bugetul de stat si cel judetean nu va exonereaza de vina de fals in acte publice, iar omiterea unei explicatii in cadrul "Informarii" privind plangerea prealabila este inducerea in eroare a organului deliberativ al municipiului. Credem ca va ingreunati situatia persistand in escamotarea adevarului si a prevederilor legale.

Consideram ca cel mai corect din partea dvs. ar fi ca la sedinta Consiliului local din data de 31 martie 2016 sa recunoasteti faptul ca proiectul bugetului local pentru 2016 a fost facut public doar in data de 27.01.2016 (cu o zi inaintea dezbaterii publice din 28.01 si cu 5 zile inainte sedintei Consiliului local de aprobarea bugetului care a avut loc in data de 2.02.2016). Materialul despre care sustineti ca ar fi fost afisat in 4.01 si ce a fost postat pe site-ul primariei in 21.01.2016 constituie numai un rezumat al bugetului, pe baza caruia cetatenii nu aveau ce analiza sa faca si ce contestatii sa depuna.

Avand in vedere cele de mai sus, solicitam Consiliului local al municipiului Bistrita sa admita plangerea prealabila, sa anuleze HCL 9/2016 si sa dispuna executivului reluarea procedurilor privind adoptarea bugetului pentru anul 2016. O hotarare luata in baza unui fals in acte publice este nula de drept.

In a doua treime a lunii aprilie bugetul local poate intra, din nou, in dezbaterea CL spre aprobare, indeplinind toate cerintele legale privind transparenta decizionala. In cazul in care respingeti plangerea prealabila, consecintele sunt deosebit de grave : toate cheltuielile efectuate din bugetul local pana la adoptarea acestuia, conform legii, vor fi ilegale si veti avea raspunderea directa a acestui fapt.

Va atragem si dvs. atentia cu privire la responsabilitatea cu care trebuie sa tratati plangerea prealabila in discutie. Va aducem la cunostinta ca exista deja precedente privind anularea in instantele judecatoresti din Romania a unor acte emise de autoritati locale, cu implicatii financiare deosebit de mari. De exemplu, a fost anulata autorizatia de constructie a rampei de deseuri din judetul Suceava pentru ca la baza autorizatiei a stat un act ilegal. Rampa de deseuri este realizata in proportie de peste 90% ( s-au cheltuit cca 7 mil. Euro numai pentru rampa din pasul Mestecanis care nu au temei legal si trebuie recuperati de la vinovati). Ganditi-va bine cand veti vota pentru sau impotriva adoptarii plangerii prealabile, sa nu regretati daca va trebui sa platiti din banii dvs. pagubele create bugetului local. Odata si odata trebuie ca si administratia publica locala din Bistrita trebuie sa priceapa ca legile tarii sunt obligatorii pentru toata lumea, pentru cetatenii contribuabili dar, in mod special, pentru autoritati!


Adrian Florin Chereji

Presedinte

Asociatia BISTRITA CIVICA

 

 

 

0 comentarii3066 vizualizări31 martie 2016
rss 2.0
rss 2.0