Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 17 Mai 2024 - 14587
Eroul Leonida Bodiu - personaj al unei carti de Ioan Olari.

O deosebita si sensibila activitate, in prezenta unei asistente selecte, intelectuala, sefi de institutii descentralizate, autoritati administrative judetene si locale, rude ale martirilor de pe Dealul Crucii, in sala de spectacole a Cercului Militar Bistrita, a avut loc in 4 iulie, lansarea cartii "Leonida Bodiu - Destin si profil de erou", autor col. Ioan Olari, aparuta la Editura Scoala Ardeleana" din Cluj-Napoca.
Moderatorul evenimentului a fost vicepresedintele CJ BN, Alexandru Pugna.
Despre carte, valoarea ei si a autorului, despre martirii din Dealul Crucii, impuscati de Securitate in 24 iunie 1949, au opinat dr. Adrian Onofreiu - cercetator la Arhivele Statului BN, prof. Viorel Rus - autorul unui dictionar al luptatorilor anticomunisti din BN, poetul Vasile George Dancu - directorul Editurii Scoala Ardeleana si, bineinteles, autorul, col. Ioan Olari, nepot al capitanului Leonida Bodiu, impuscat de Securitate, de locotenentul Liviu Pangratiu, actualmente colonel pensionar in Cluj-Napoca. Au mai luat cuvantul parintele preot Rus I din Nepos, nepot al unuia din cei trei martiri, autor al catii "Martirii din Dealul Crucii", cat si Olga Scurtu, nepoata a altui martir.
S-a amintit si faptul ca in judetul nostru a aparut si cartea "Dosarul poetului", dosar de urmarire informativa a Securitatii, intre 1979-1989 a poetului Al. C. Milos, dosar obtinut de la CNSAS.
A fost si un moment de reculegere si rugaciune in memoria celor trei martiri - Leonida Bodiu, intemeietorul Garzii Albe din Transilvania, zona Nasaudului, Stefan Burdet si Toader Dumitru, al caror oseminte au fost dezgropate din groapa comuna din Dealul Crucii de catre o echipa condusa de istoricul Marius Oprea de la Institutul de investigare a crimelor comunismului din Bucuresti si inhumate cu onoruri militare si serviciu religios in Cimitul Eroilor din Bistrita, unde sculptorul Alexandru Gavrilas - managerul Complexului Muzeal BN le-a dedicat un monument artistic, sculptural, funerar.
A urmat proiectia filmului documentar "Dealul Crucii" realizat intr-o profesionista documentare de catre regizorul Nicolae Margineanu.
A fost un eveniment de inalta tinuta patriotica, crestineasca, de recunostinta si de evocare a vietii eroilor martiri din Dealul Crucii, judetul Bistrita-Nasaud, luptatori anticomunisti, care au murit pentru dreptate si adevar.


Ioan Lazar
.
Foto - Marius Chiuzan.
0 comentarii2310 vizualizări05 iulie 2016




rss 2.0
rss 2.0