Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 19 Februarie 2020 - 10888 vizitatori azi
Start de proiect Interreg Europe al ADR Nord-Vest: SME Organics.

Azi, 28 septembrie, a avut loc la ADR Nord-Vest prima intalnire a Comitetului Regional de Reprezentanti al proiectului SME Organics, care reuneste 22 de organizatii si firme cu activitate in sectorul ecologic, precum: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Federatia Nationala de Agricultura Ecologica, directii agricole judetene, camere agricole, organisme de certificare ecologica, grupuri de actiune locala din mediul rural, universitati, institute de cercetare, clustere si asociatii care activeaza in industria alimentara, firme de IT care sustin marketingul on-line al produselor ecologice precum si producatori, procesatori si importatori de produse ecologice din Regiunea Nord-Vest.

Doamna director general al ADR Nord-Vest, Sanda Catana, a declarat cu aceasta ocazie: "Aceasta prima intalnire este foarte importanta pentru crearea cadrului partenerial necesar proiectului, avand in vedere ca organizatiile membre vor contribui cu expertiza proprie la elaborarea unei diagnoze regionale a sectorului ecologic si, ulterior, la identificarea masurilor suport pentru Planul Regional de Actiune. Proiectul este o premiera in Romania din perspectiva elaborarii acestui plan, care urmeaza sa adreseze masuri pertinente componentelor cheie din lantul de valoare al sectorului ecologic, in directia sustinerii intreprinderilor, prin dezvoltarea sinergiilor atat intre actorii locali ce activeaza pe lantul de valoare al sectorului ecologic, cat si intre organizatii care implementeaza diverse politici si programe de finantare".

ADR Nord-Vest este partener in proiectul SME Organics - Cresterea competitivitatii IMMurilor active in industriile ce utilizeaza materii si produse ecologice, finantat din Programul European de Cooperare Teritoriala INTERREG Europe. Proiectul se va desfasura in perioada 1 Aprilie 2016 - 31 Martie 2020 si isi propune elaborarea unor Planuri Regionale de Actiune (Organic Action Plans) pentru fiecare dintre regiunile partenere, pe baza unor analize-diagnoza ce vor fi elaborate prin implicarea organizatiilor active in sectorul ecologic din aceste regiuni, prin aportul partenerilor consacrati in domeniu si prin schimbul de bune practici intre initiative, masuri si strategii ale regiunilor membre in consortiu.

Consortiul proiectului este format din: Agentia de Dezvoltare a Regiunii Navarra din Spania (Coordonator), Institutul International pentru Agricultura Organica cu sediul in Belgia drept partener suport (IFOAM-EU) si partenerii: Institutul Elvetian de Cercetare pentru Agricultura Ecologica (FiBL), Institutul Mediteranean de Agronomie din Bari (CIHEAM MAIB), Regiunea Puglia din Italia, Asociatia INTERBIO a Regiunii Aquitaine Limousin Poitou-Charentes din Franta, Guvernul Regiunii Navarra prin Departamentul de Dezvoltare Rurala, Mediu si Administratie Publica, Regiunea Lodzkie din Polonia, ADR Nord-Vest din Romania, Universitatea de Stiinte Aplicate din Finlanda si Uniunea Camerelor de Comert si Industrie din Regiunea Lombardia din Italia.

Din datele noatre, in Regiunea Nord-Vest sunt peste 3200 de operatori certificati ecologic, reprezentand aproape 30% din totalul certificarilor din Romania. Cei mai multi operatori se regasesc in judetul Bistrita-Nasaud (30%) si in judetul Cluj (20%). Cele mai frecvente produse ecologice din regiune sunt cerealele, trifoiul, fructe de padure si ciuperci din colectare spontana, lapte si iaurt, mere, afine, catina.


 Date de contact: Andreea Marcu, expert comunicare, tel: 0264/431550, fax: 0264/439222, mobil: 0755 777012, comunicare@nord-vest.ro

"Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei".

0 comentarii3668 vizualizări28 septembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0