Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 18 Iunie 2019 - 4352 vizitatori azi
O noua prabusire in Pestera de la Izvorul Tausoarelor

Cu ocazia campaniei de inventariere a populatiilor de chiroptere aflate in hibernare in Pestera de la Izvorul Tausoarelor s-a constatat o noua prabusire a tavanului pesterii, in zona vestibulara. Prabusirile constau in blocuri de calcar cu latura de peste un metru si cu un total estimat la 15 tone. Au fost afectate si deteriorate grav echiparile de acces in pestera din zona vestibulara (scara de inox de 12 metri). Circumferinta galeriei de acces a fost redusa de la 6 metri patrati la mai putin de 1 metru patrat, existand riscul ca o viitoare prabusire sa duca la inchiderea completa a pesterii si la izolarea in interior a speologilor.

          Acest fenomen, care se repeta dupa o prima prabusire in mai 2013, cand au fost incazionate peste 100 de tone de mase calcaroase, se datoreaza urmatoarelor cauze:

          1. Pestera de la Izvorul Tausoarelor este o pestera cu doua cai de legatura cu exteriorul: actuala intrare in pestera, de forma unui portal cu suprafata  de cinci metri patrati, si un rand de fisuri foarte inguste, aflate pe un plan altimetric superior intrarii si inaccesibile omului si liliecilor. Datorita acestei morfologii, aerul rece patrunde in timpul iernii pe intrarea inferioara altimetric, se incalzeste in interiorul pesterii si este evacuat prin partea superioara, prin fisuri. Acest fenomen duce la inghetarea si dezghetarea apei infiltrate natural in spatiile intercalcaroase si la aparitia fenomenului de gelivatie, ceea ce duce la prabusirea tavanului din zona de intrare.

          2. La momentul descoperirii pesterii, intrarea avea mai putin de un metru patrat. In ultima jumatate de secol au fost instalate mai multe porti, iar in timpul acestor constructii intrarea in pestera a fost largita artificial. Curentul de aer care loveste tavanul pesterii a devenit mult mai puternic, ceea ce a dus in timp la accentuarea fenomenului de incaziune (prabusire).

          Pentru ca exista riscul unor grave accidente, custodele a luat decizia intruperii pe perioada iernii a activitatilor stiintifice permise de Planul de management al ariei protejate si de regulamentul acesteia. Daca prabusirile se vor opri, in luna martie va fi permisa o singura vizita pentru recenzarea populatiilor de chiroptere aflate in hibernare, care sa completeze datele stiintifice obtinute cu ocazia inventarierii recente. Se anuleaza pana in luna iunie toate vizitele stiintifice, didactice si speoturistice prevazute pentru aceasta perioada.

          Pentru salvarea acestui habitat de hibernare al liliecilor este necesara reabilitarea portii de acces si reducerea cu aproximativ o treime a sectiunii acesteia, masura care reapropie situatia la cea care a existat in momentul descoperirii pesterii si al debutului interventiilor antropice.  Aceasta masura este cuprinsa in Planul de management al sitului de importanta comunitara ROSCI0193 Pestera Tausoare. In acelasi timp vor fi luate masuri pentru asigurarea legaturii cu Corpul Roman Salvaspeo si structurile de salvare in caz de accident speologic pe perioada unor eventuale vizite in pestera, precum si asigurarea unor rezerve alimentare si a unor mijloace de subzistenta termica in cazul producerii unui accident speologic.

          Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, custodele celor doua arii protejate de la Pestera Tausoarelor, avertizeaza eventualii turisti sa nu incerce sub nici o forma fortarea portii de acces in interiorul pesterii. Dincolo de incalcarea grava a legislatiei privind managementul ariilor protejate din Romania, exista pericolul evident al unor viitoare prabusiri, cu efect mortal. De asemenea este interzisa apropierea de faleza de calcare in care se afla portalul de acces, deoarece in perioada de iarna fenomenul de gelivatie duce la aparitia prabusirilor si pe partea exterioara a pesterii.

 

 

          MANAGER,

   Gavrilas Alexandru.

 

0 comentarii3493 vizualizări25 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0