Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 21 Septembrie 2020 - 7848 vizitatori azi
"De Craciun in Bistrita-Nasaud".

Odata cu venirea iernii si aparitia primilor fulgi de nea, sufletele noastre se pregatesc de bucuria Nasterii lui Hristos, de sarbatorile de iarna si de spiritul reintalnirii cu cei dragi. Ca in fiecare an, Complexul Muzeal marcheaza aceste evenimente pline de culoare din viata noastra prin manifestarea "De Craciun in Bistrita-Nasaud", un ansamblu de evenimente subsumate acestei mari bucurii colective. Timp de doua zile, Complexul Muzeal va propune sa va aplecati cu fior si emotie asupra unor repere fundamentale din fiinta nationala romaneasca: obiceiul colindei, care este perpetuarea peste arcul istoriei a traditiei apostolice a raspandirii vestii Sfintei Nasteri, ateliere de creatie dedicate podoabelor care dau lumina sarbatorilor de iarna, proiectie de film, recitaluri extraordinare ale unor artisti exceptionali, targ de produse traditionale, dar si intoarcerea la valorile unui trecut comun tuturor, in jurul casei taranesti din curtea Muzeului, unde vom impodobi pomul si ne vom bucura de sosirea lui Mos Craciun si a micutilor colindatori.

          Intr-o lume tot mai grabita si superficiala, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, care are intre atributiile si indatoririle de suflet conservarea valorilor traditionale ale poporului roman, impreuna cu diseminarea acestora catre tinerele generatii, va invita pe toti, tineri si copii, mici si mari, sa ne bucuram impreuna de aceste sarbatori pline de lumina.

          Titlul acestei manifestatii e ales cu mare grija:  "De Craciun in Bistrita-Nasaud", pentru ca intentia institutiei noastre este sa reabiliteze doua componente uitate a acestor sarbatori: caracterul colectiv al celebrarii si reabilitatea valorilor ancestrale care le definesc.

          Tipul de sarbatoare care se insinueaza in mentalul colectiv, prilejuit de Craciun si sarbatoarea Anului Nou, este unul tributar modernismului si sumarizarii bucuriei la nivelul familiei. S-a pierdut caracterul etnic, prin renuntarea la partasia bucuriei in colectivitatile largite, s-au pierdut si valorile avatarice, simbolice, ale sarbatorilor de iarna, cu toata incarcatura de semnificatii cosmogonice, religioase si sociale pe care le presupuneau.

          Din aceste motive Complexul Muzeal propune o alta abordare a sarbatoririi: bucuria in colectivitate, in mijlocul familiei largite, de tip urban sau rural, si celebrarea in tempo-ul valorilor traditionale, singurele la care ne putem raporta fiecare dintre noi, ca indivizi, altfel atat de diversi. Programul celor doua zile a fost conceput pe acest fundament de gandire si  va invitam cu drag sa ne fiti oaspeti si prieteni in bucuria noastra.

          Intr-un timp in care pomul de Craciun soseste cu curierul rapid, noi va propunem sa ne ajutati sa impodobim impreuna acest simbol hibernal al perenitatii, cu podoabele create de noi insine, intr-un exercitiu de reintoarcere la bucuriile simple si mari pe care le-au trait inaintasii nostri. Intr-o vreme cand sarbatoarea de iarna inseamna tot mai mult familie si tot mai putin comunitate, noi va propunem sa comunicam lumina si stralucirea Craciunului in familia cea mare, din care toti facem parte. Intr-o ilogica a grabei si alergarii, noi va propunem un ragaz de emotie si contemplatie a sensurilor Craciunului, leganati de vocea parintelui Pomohaci, de strunele menstrelului Sasarman ori de glasurile ingenue ale colindatorilor din comunitatile din judet. Pentru ca sensul intim, cel mai adanc al Craciunului este bucuria impreuna cu toti ceilalti, intr-un timp al iertarii si impacarii, al intelegerii, tolerantei si bunavointei.

 

          MANAGER,

    Alexandru Gavrilas.

 

0 comentarii4487 vizualizări20 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0