Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 26 Octombrie 2020 - 8086 vizitatori azi
Strategia nationala de cercetare, dezvoltare si inovare 2014 - 2020. Asistenta medicala comunitara.

Domeniul cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si inovarii va avea un rol strategic in cresterea competitivitatii economiei romanesti, potrivit modificarilor si completarilor la Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020 (SNCDI 2020), aprobate de Guvern in sedinta de astazi. Modificarile actualizeaza Strategia nationala CDI in coformitate cu Programul de Guvernare si cu evolutiile recente din stiinta.

Astfel, in contextul corelarii cu politicile europene de coeziune, SNCDI 2020 vizeaza conectarea la noile prioritati ale stiintei si tehnologiei din Uniunea Europeana, prevazute in strategia Europa 2020, respectiv in initiativa Europa - O Uniune a inovarii, precum  si in principalul instrument de implementare - programul Orizont 2020.

Modificarile aduse SNCDI 2020 prin hotararea aprobata astazi au in vedere, in principal, o mai buna reprezentare a domeniului energiei nucleare, sector important pentru activitatea de cercetare din Romania, si contribuie la realizarea obiectivelor prevazute in documentele care au stat la baza strategiei nationale de dezvoltare. Concret, au fost introduse urmatoarele prevederi:

 • Includerea in Pilonul 3. Leadership regional la frontiera stiintei si in tehnologie: strapungeri in domenii strategice a proiectului ALFRED, infrastructura dedicata reactorilor rapizi raciti cu plumb de generatie IV;
 • Corelarea sinergica a politicilor CDI cu a altor sectoare, si anume a domeniului energetic, cu prioritate a domeniului energeticii nucleare, prin recunoasterea efectiva a statutului prioritar de promotor real al dezvoltarii economice si sociale, asigurarii unui mixt energetic diversificat;
 • Includerea ca prioritati a consolidarii integrarii in spatiul european de cercetare inclusiv prin sustinerea participarii organizatiilor de cercetare si a centrelor universitare in structuri specializate, retele tematice sau platforme tehnologice europene de interes pentru Romania;
 • Promovarea si sustinerea componentei de cercetare in parteneriatele strategice ale Romaniei;
 • Sprijinirea participarii la proiectele din cadrul Orizont 2020, cat si din programul EURATOM;
 • Sustinerea participarii la activitatile organismelor sau initiativelor internationale (CERN, ESA, AIEA, NEA etc.) care presupun afilierea sau acorduri de cooperare stiintifica, pe baza de planuri integrate de participare;
 • Asigurarea suportului stiintific si tehnologic in domeniul securitatii nucleare, in cadrul unor cooperari de tip Practical Arrangements/ Capacity Building cu AIEA - Viena;
 • Dezvoltarea si sustinerea cooperarii stiintifice si tehnologice in baza parteneriatului strategic cu SUA.

De asemenea, se evidentiaza Planul strategic european pentru tehnologii energetice (SET Plan), ceea ce va permite o crestere a gradului de utilizare a fondurilor europene pentru obiectivele de cercetare si dezvoltare tehnologica din acest sector.

Totodata, se propune corelarea cu o serie de strategii adoptate sau care sunt necesare sa fie aprobate in viitor, astfel: Strategia energetica, Strategia nationala pentru securitatea nucleara, Strategii regionale de specializare inteligenta, documente care au incluse obiective de cercetare.

Tintele strategiei au fost fixate in spiritul convergentei Romaniei cu media UE: pana in 2020, cheltuielile publice pentru CDI vor creste treptat pana la 1% din PIB, la care se adauga facilitatile fiscale - ajutorul indirect - pentru firmele private si masurile de stimulare a investitiei private in cercetare in scopul realizarii tintei asumate de 1% din PIB.

 

 Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

 

 

.

 

 

Noi masuri pentru dezvoltarea asistentei medicale comunitare si pentru asigurarea accesului persoanelor din categorii vulnerabile la servicii medico-sociale au fost stabilite, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata astazi de Guvern.

          Noile masuri au scopul sa asigure un cadru coerent de dezvoltare a serviciilor medico-sociale orientate pe nevoile comunitatii si profilul demografic al acesteia, pentru cresterea accesului la servicii medicale, la programe, servicii si actiuni de sanatate publica, furnizate la nivelul comunitatilor, in special persoanelor ce apartin grupurilor vulnerabile.

          Actul normativ preia reglementari promovate prin proiectul de lege privind asistenta medicala comunitara, adoptat in sedinta Guvernului din 26 octombrie 2016, dar clasat in conformitate cu prevederile Hotararii Biroului Permanent al Senatului din data de 27.12.2016 in baza art. 63 alin. (5) din Constitutia Romaniei.

          De asemenea, masurile  din actul normativ sustinute in regim de urgenta reprezinta conditionalitate ex-ante pentru accesarea fondurilor europene. Mai exact, in absenta deciziei de astazi a Guvernului Romaniei ar fi imposibila  accesarea lansarii   apelurilor   de proiecte programate   in   cadrul  POR   si  POCU, care insumeaza aproximativ 355 milioane   euro pentru finantarea interventiilor din domeniul  serviciilor comunitare integrate.

Ordonanta de Urgenta reglementeaza organizarea, functionarea si finantarea asistentei medicale comunitare la nivelul comunelor, oraselor si sectoarelor municipiului Bucuresti si prevede infiintarea, organizarea si functionarea centrelor comunitare integrate.

          Intre activitatile desfasurate in domeniul asistentei medicale comunitare mentionam:

 • furnizarea de servicii medicale de profilaxie catre membrii comunitatii;
 • servicii de promovare a sanatatii in comunitate prin educatie pentru sanatate in legatura cu cei mai importanti determinanti ai sanatatii (stil de viata sanatos, atitudine fata de sanatate si fata de de serviciile medicale, planificare familiala si sanatatea reproducerii, nutritie, asigurarea unui mediu sanatos);
 • identificarea riscurilor pentru sanatate si a persoanelor si grupurilor vulnerabile din punct de vedere medical sau social;
 • consilierea medicala si sociala, in limita competentelor profesionale;
 • directionarea si monitorizarea accesului persoanelor vulnerabile catre serviciile medico-socio-educationale;
 • asistenta la domiciliu a gravidei, nou-nascutului si mamei, a pacientului cronic si a varstnicului, complementar asistentei medicale primare, secundare si tertiare;
 • asistenta medicala de urgenta in limita competentei profesionale.

Beneficiarii acestor servicii sunt, cu precadere, persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populatia din mediul rural si grupurile vulnerabile (persoane cu nivel economic sub pragul saraciei, aflate in somaj, cu afectiuni cronice, cu risc de excluziune sociala etc).

In functie de nevoile privind furnizarea integrata de servicii medico-socio-educationale, in subordinea autoritatilor administratiei publice locale si in locatiile puse la dispozitie de acestea se vor constitui centre comunitare integrate, finantate integral din bugetele locale.

Finantarea cheltuielilor de personal pentru asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari, precum si cheltuielile determinate de aplicarea standardelor minime de dotare se asigura din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sanatatii.

Autoritatile locale pot contribui din surse proprii la finantarea cheltuielilor de personal si pot angaja si alte categorii de personal care furnizeaza servicii medicale, sociale sau educationale, cu asigurarea finantarii cheltuielilor acestora din surse proprii si cu incadrarea in bugetul aprobat, dar sunt si responsabile de acoperirea cheltuielilor pentru bunuri si servicii necesare intretinerii si functionarii centrelor comunitare integrate.

Asistenta medicala comunitara este coordonata tehnic si metodologic de catre Ministerul Sanatatii, prin structurile sale din teritoriu, respectiv directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, iar controlul activitatii se va exercita de catre Ministerul Sanatatii.

Normele metodologice privind organizarea, functionarea si finantarea activitatii de asistenta medicala comunitara se aproba prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei.

 Informatii suplimentare:

In prezent, Ministerul Sanatatii asigura finantarea a peste 1520 de asistenti medicali comunitari si peste 482 de mediatori sanitari.

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

 

 

1 comentariu5012 vizualizări02 martie 2017
rss 2.0
rss 2.0