Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 25 Septembrie 2020 - 1764 vizitatori azi
Noua lege a educatiei - baza unui sistem educational de calitate, performant si eficient.

Este nevoie de o noua viziune in domeniul educatiei, adaptata realitatilor si cerintelor actuale, a afirmat prim-ministrul Sorin Grindeanu astazi, la intalnirea de lucru a rectorilor si presedintilor de senat din universitatile acreditate, eveniment desfasurat la Academia de Studii Economice.  

"Este imperios necesar sa construim cu adevarat "Romania competenta", iar acest deziderat nu se poate atinge decat prin educatie. Cred ca a venit timpul sa ne asezam cu totii la aceeasi masa si sa gasim acele solutii care sa ne permita sa avem o legislatie functionala, transparenta si predictibila in acest domeniu", a precizat premierul.

Seful Executivului a solicitat Ministerului Educatiei Nationale sa continue colaborarea cu Administratia Prezidentiala in ceea ce priveste proiectul "Romania educata", care va fundamenta viitoarele politici publice si orientarile strategice. In domeniul educatiei, "avem nevoie de o lege noua, adaptabila, concisa si cuprinzatoare pentru ca reforma in domeniul educatiei trebuie sa fie un proces continuu, adecvat unei societati bazate pe cunoastere, economie de piata, competitie a valorilor sau stat de drept", a afirmat premierul.

Totodata, premierul Sorin Grindeanu a subliniat nevoia de stabilitate in domeniul educatiei, amintind ca, in ultimii 27 de ani, legea educatiei a fost modificata punctual de 100 de ori, ceea ce nu a oferit un cadru oportun pentru performanta. "Ne dorim ca prin noua lege sa consolidam un sistem educational de calitate, performant si eficient, pornind de la valorile nationale si luand in considerare contextul european in care ne aflam", a precizat premierul.

Masurile luate de la preluarea mandatului si pana in prezent confirma importanta pe care Executivul o acorda educatiei, domeniu strategic si prioritar. In acest sens, premierul a aratat ca bugetul educatiei a crescut in acest an cu 15% fata de 2016, salariile pentru personalul didactic si auxiliar din invatamantul preuniversitar si universitar au fost majorate de la 1 ianuarie, in medie, cu 15%, studentii beneficiaza de gratuitate pentru transportul feroviar si de burse marite, de la 83 la 201 lei lunar.

Guvernul are in vedere si implementarea altor masuri in domeniul educatiei, prevazute in Programul de guvernare, precum infiintarea Societatii Antreprenoriale Studentesti sau un program national de colaborare intre studenti si agenti economici pentru rezolvarea unor probleme practice.

In ceea ce priveste legea salarizarii unitare, prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat ca proiectul, in curs de finalizare, va aseza salarizarea pe baze corecte, punand in acord competentele cu nivelul veniturilor. "Legea salarizarii unice va aseza educatia si oamenii care se dedica ei pe locul pe care il merita cu adevarat", a spus premierul.

La intalnirea de lucru a rectorilor si presedintilor de senat din universitatile acreditate, eveniment desfasurat la Academia de Studii Economice, a mai participat, alaturi de premierul Sorin Grindeanu, ministrul Educatiei Nationale, Pavel Nastase.

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

 

 

0 comentarii4123 vizualizări16 martie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0