Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 08 August 2020 - 15246 vizitatori azi
Cifrele de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2017-2018

Guvernul a aprobat in sedinta de astazi, printr-o Hotarare, cifrele de scolarizare propuse pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2017-2018, repartizate pe niveluri de pregatire, forme si tipuri de invatamant.

In ceea ce priveste cifra de scolarizare totala pentru invatamantul preuniversitar, aceasta se mentine la nivelul celei aprobate pentru anul scolar precedent, cu mai multe realocari, printre care:

  • Suplimentarea cu 10.000 de locuri pentru invatamantul obligatoriu, nivel primar;
  • Suplimentarea cu 1500 de locuri pentru invatamantul obligatoriu cu frecventa redusa - nivel primar si gimnazial si programul educational "A doua sansa", inclusiv pentru cel organizat in penitenciare;
  • Suplimentarea cu 1000 de locuri pentru invatamantul profesional;
  • Suplimentarea cu 500 de locuri pentru invatamantul special, educatie timpurie;
  • Suplimentarea cu 2000 de locuri pentru invatamantul special, nivel primar si gimnazial;
  • Suplimentarea cu 650 locuri pentru invatamantul special, nivel profesional.

Totodata, au fost diminuate unele cifre de scolarizare, cum ar fi cele de la invatamantul liceal cu frecventa la zi, frecventa seral si frecventa redusa.

Pentru invatamantul de masa prescolar, gimnazial, de arta si sportiv, cifrele de scolarizare pentru anul scolar 2017-2018 raman la nivelul anului scolar anterior.

Relocarile au la baza solicitarile in crestere pe segmentele de invatamant mentionate, determinate inclusiv de evolutia demografica pozitiva.

In ceea ce priveste invatamantul superior, incluzand studiile militare, documentul aprobat astazi de Guvern stabileste urmatorul numar de locuri/granturi de studii:

  • 62.0000 - studii de licenta;
  • 35.600 - studii de master;
  • 3000 - studii de doctorat;
  • 4000 - rezidentiat.

Cifra de scolarizare pentru anul universitar 2017-2018 se incadreaza in finantarea aprobata pentru anul financiar 2017 si respecta previziunea bugetara pentru anii financiari 2018 si 2019. In acelasi timp, este avuta in vedere respectarea tintei asumate in Strategia Europa 2020 privind ponderea absolventilor de invatamant tertiar in grupa de varsta 30-34 de ani.

Sunt prevazute, in continuare, locuri in invatamantul preuniversitar si superior, cu finantare totala sau partiala din bugetul Ministerului Educatiei, pentru tinerii de origine romana din Republica Moldova, pentru tari invecinate, diaspora, pentru cetateni straini, conform documentelor semnate de statul roman, precum si pentru cetateni straini care au dobandit statutul de refugiat sau protectie subsidiara pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, sunt perpetuate facilitatile si locurile distincte pentru tinerii romi care doresc sa urmeze invatamantul preuniversitar liceal, profesional sau postliceal, precum si institutii de invatamant superior, incluzand masterate si doctorate.

Cifra de scolarizare pentru invatamantul de stat se aproba anual, prin Hotarare de Guvern, cu cel putin 6 luni inainte de inceperea anului scolar.

 

 

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

 

0 comentarii4872 vizualizări17 martie 2017
rss 2.0
rss 2.0