Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 28 Martie 2024 - 14587
Pozitia premierului Grindeanu privind rezultatele evaluarii realizate de catre ministrul Justitiei.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a luat act, astazi, de decizia ministrului Justitiei, in urma evaluarii activitatii procurorului general al Romaniei, domnul Augustin Lazar, si a procurorului-sef al DNA, doamna Laura Codruta Kovesi, in contextul Deciziei Curtii Constitutionale din data de 27 februarie 2017.

Ministrul Justitiei are autoritatea legala, experienta profesionala si caderea morala pentru a face aceasta evaluare si pentru a recomanda masurile necesare. Premierul a cerut sa fie informat constant in legatura cu rezultatele monitorizarii continue asupra activitatii procurorilor, pe care a decis sa o instituie domnul ministru al Justitiei. De asemenea, premierul considera necesar ca autoritatile statului sa-si respecte competentele constitutionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte sa fie evitate. Trebuie sa avem in vedere faptul ca judecatorii CCR au aratat, in decizia lor, ca o institutie a statului si-a arogat atributii pe care nu le poseda. 

In incheiere, premierul Grindeanu reitereaza angajamentul ferm al Guvernului Romaniei fata de lupta anticoruptie. Prim-ministrul subliniaza insa ca, pentru ca aceasta lupta sa fie cu adevarat eficienta, ea nu trebuie sa stea sub semnul unui nume. Mecanismele de combatere a coruptiei trebuie sa ajunga la maturitate, ceea ce inseamna ca trebuie sa functioneze, indiferent de conducere. O institutie nu se poate confunda cu o persoana, oricine ar fi aceasta.

 

 .

 

Este importanta contributia partenerilor sociali in definitivarea legilor salarizarii unitare, dialogului social, preventiei, educatiei si sanatatii publice.

Premierul Sorin Grindeanu a participat, astazi, la prima reuniune din acest mandat a Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, dezbaterea fiind concentrata pe proiectele legilor salarizarii unitare, dialogului social, preventiei, educatiei si sanatatii publice.

Guvernul este deschis consultarilor cu patronatele si sindicatele si apreciaza contributia acestora la definitivarea proiectelor de lege aflate in discutie, a anuntat primul-ministru. "Convingerea mea este ca aceste proiecte de lege trebuie atent analizate, discutate si agreate cu toate partile implicate. Este importanta contributia partenerilor sociali in definitivarea acestor proiecte, astfel incat sa fie aplicate pe termen lung si sa existe predictibilitate", a subliniat seful Executivului.

Proiectul legii preventiei va fi publicat in cel mai scurt timp pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, spre consultare publica, iar pentru elaborarea proiectului legii educatiei, Guvernul colaboreaza cu Comisia Prezidentiala pentru a veni cu o lege adaptata nevoilor societatii.

Reprezentantii sindicatelor si patronatelor au salutat deschiderea la dialog a Guvernului si au prezentat propuneri concrete pentru definitivarea proiectelor de lege aflate in analiza.

Reprezentantii sindicatelor au propus ca pe termen scurt sa se recurga la modificarea Legii dialogului social, in scopul solutionarii unor situatii punctuale in ceea ce priveste contractul colectiv de munca, iar pe termen lung, sa se realizeze o noua lege a dialogului social.

 In ceea ce priveste proiectul legii salarizarii unitare in sectorul public, reprezentantii sindicatelor si-au aratat disponibilitatea sa contribuie, alaturi de reprezentantii Guvernului, la analiza aprofundata a aspectelor legate de eliminarea discrepantelor de salarizare si la definirea principiilor legii intr-un mod cat mai corect, astfel incat sa asigure aplicarea pe termen lung. Reprezentantii patronatelor au subliniat necesitatea ca majorarile salariale cuprinse in acest proiect sa fie in concordanta cu performanta economiei, aratand, totodata, ca doresc sa fie parteneri in definitivarea acestui proiect.

 Un alt punct de interes a fost proiectul legii preventiei. Premierul Sorin Grindeanu a spus ca trebuie intarita partea de indrumare a contribuabililor pentru imbunatatirea conformarii, in conditiile in care acum se pune accentul pe partea de control.

Atat reprezentantii patronatelor, cat si cei ai sindicatelor au facut observatii si propuneri concrete. Acestea au vizat clarificarea unor aspecte privind desfasurarea controalelor in sensul stabilirii unor teme clare de control, cu termene precise, inainte de inceperea actiunilor de control. De asemenea, au apreciat ca este nevoie de definirea clara a activitatilor care intra sub incidenta legii preventiei, aratand, totodata, ca aspectele legate de protectia salariatilor si combaterea muncii la negru, siguranta alimentara, nu trebuie sa intre in sfera acestora.

 Cat priveste proiectul legii educatiei, reprezentantii sindicatelor au spus ca este nevoie de o regandire a intregului proces educational, astfel incat sa genereze o viziune pe termen lung si sa ofere solutii pentru combaterea abandonului scolar, o finantare corecta de care sa beneficieze fiecare elev si mutarea accentului pe interesul copilului atunci cand sunt gandite masurile sociale pentru sprijinirea familiilor vulnerabile.  Reprezentantii patronatelor au subliniat nevoia adaptarii curriculei de invatamant la piata muncii, aratand ca exista disponibilitate din partea specialistilor din diferite domenii sa contribuie la pregatirea studentilor prin sustinerea de cursuri, seminarii, programe.

 Consultarile Guvernului cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor pe aceste domenii de interes vor continua cu intalniri sectoriale. 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Premierul Sorin Grindeanu si membrii Guvernului au avut astazi, la Palatul Victoria, o intalnire cu membrii celei de-a cincea misiuni economice anuale in Romania a Consiliului de Afaceri Americano - Roman (AMRO). La reuniune au participat 12 dintre cele mai puternice companii americane care deruleaza investitii in Romania sau care sunt interesate sa investeasca in tara noastra: Amgen, Archer Daniels Midland, Bell Helicopter, The Boeing Company, ExxonMobil, General Dynamics, Medtronic, Mega Company, MetLife, Oshkosh Defense, Pfizer, Smithfield, Timken.

Discutiile s-au axat pe intarirea Parteneriatului Strategic cu SUA si a colaborarii excelente dintre cele doua tari in domeniul securitatii. Ambele parti si-au exprimat dorinta de a imprima aceeasi dinamica si in ceea ce priveste dimensiunea economica.

Seful Executivului, Sorin Grindeanu, i-a asigurat pe oamenii de afaceri americani ca Romania este un factor de stabilitate politica si economica in regiune.  "Suntem foarte interesati de dezvoltarea componentei economice a Parteneriatului strategic dintre tarile noastre si apreciem rolul pe care organizatia dumneavoastra  il joaca in promovarea Romaniei ca un mediu solid pentru dezvoltarea de noi investitii din partea companiilor americane", a declarat premierul. "Rolul meu este creez conditii pentru ca Romania sa fie atractiva pentru investitori si sa sprijinim crearea de locuri de munca. Tocmai, de aceea, ii incurajez pe ministri ca la intalnirile bilaterale pe care le vor avea cu investitorii americani sa discute proiecte concrete si benefice pentru economia romaneasca", a subliniat prim-ministrul Grindeanu.

De asemenea, prim-ministrul le-a transmis membrilor misiunii AMRO ca autoritatile romane vor continua sa faca pasi concreti pentru simplificarea cadrului legal privind proiectele strategice in domenii-cheie, cum ar fi energia, apararea si transporturile.

La randul sau, presedintele AMRO, Eric Stewart, a apreciat deschiderea autoritatilor romane de a aprofunda colaborarea cu SUA, inclusiv in domeniul economic: "Romania are foarte multe avantaje strategice, cum ar fi calitatea si pregatirea oamenilor, dar ceea ce remarc in mod special este primirea calduroasa de care se bucura mereu investitorii americani in tara dumneavoastra. Romania este unul dintre prietenii nostri extraordinari pe care putem conta oricand". 

In cadrul intalnirii, reprezentantii companiilor au prezentat guvernului un document intitulat "Calea spre prosperitate" ("Roadmap to Prosperity") care contine cinci recomandari pentru intarirea relatiilor economice dintre Romania si SUA: continuarea imbunatatirii mediului de afaceri din Romania, un dialog la nivel inalt intre cele doua guverne pe teme economice, aprofundarea cooperarii pentru dezvoltarea capacitatii strategice de securitate, inclusiv in domeniul energiei, sprijinirea sistemului de educatie si sanatate pentru consolidarea competitivitatii economice, precum si sprijin pentru companiile romanesti care isi doresc sa investeasca in SUA. Documentul a fost transmis si presedintelui SUA Donald Trump si administratiei americane.

Totodata, investitorii americani si-au exprimat intentia de a-si dezvolta afacerile in Romania si de a lansa noi investitii in domenii precum sanatatea, cercetarea si dezvoltarea, asigurari, constructii, aparare, energie si finante.

Discutii aplicate vor continua zilele acestea in cadrul intalnirilor dintre ministri si reprezentantii companiilor americane pe domenii de interes.

 

 

0 comentarii2863 vizualizări29 martie 2017




rss 2.0
rss 2.0