Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 26 Octombrie 2020 - 7530 vizitatori azi
Zacamantul de la Caragele este inca un pas spre independentei energetice. Criza vaccinurilor.

Premierul Sorin Grindeanu, ministrul Energiei, Toma Petcu, si ministrul Economiei, Mihai Tudose, au participat astazi, la prezentarea celui mai mare zacamant onshore de gaze naturale descoperit de statul roman in ultimii 30 de ani, la Caragele, in judetul Buzau. In cadrul vizitei, premierul Grindeanu a avut o intalnire tehnica de lucru cu conducerea Ministerului Energiei si a companiei Romgaz Medias, pe tema perspectivelor de dezvoltare ale zacamantului descoperit in zona Caragele. De asemenea, delegatia guvernamentala condusa de premierul Sorin Grindeanu a vizitat obiectivul Grupul 4 Caragele al Romgaz Medias, format din grupul de colectare a gazelor produse de sondele 4, 5, 6 Caragele, statie de uscare gaze si statie de masura gaze. Discutiile s-au axat pe importanta deosebita a acestei descoperiri ce contribuie la independenta energetica a Romaniei si cu potential pentru existenta unor noi de zacaminte de acelasi tip.

In 2017, Romgaz intentioneaza sa foreze sase sonde in acest zacamant, dintre care 3 sunt deja in functiune, investitiile ajungand la suma de 40 de milioane de euro. Punerea in productie a acestui zacamant va presupune investitii de circa 140 de milioane de euro, destinate, printre altele, si lucrarilor de foraj de sonde pentru confirmarea cresterii potentiale a volumelor disponibile in acest perimetru. Zacamantul urmeaza sa fie pus in productie de catre Romgaz in anul 2019. In acelasi an ar urma sa fie pus in functiune si gazoductul BRUA.

 "Romania este una dintre tarile din regiune cu cea mai redusa dependenta de sursele externe de gaze. Descoperirea zacamantului de la Caragele este inca un pas pe drumul Romaniei spre asigurarea independentei energetice si spre consolidarea statutului de factor de stabilitate in UE. Totodata, este un moment important ce contribuie la atingerea obiectivului nostru de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie", a afirmat premierul Grindeanu.

 

Informatii suplimentare:

Ca urmare a proiectelor de explorare si a testelor de productie derulate in anii 2011 - 2016, in iunie 2016 Romgaz a descoperit in complexul structural Caragele (intre  Buzau si Braila), lung de circa 35 de kilometri, o importanta acumulare de gaze naturale la adancimi intre 1.500 si 4.000 de metri. Acumularile de gaze au valori de circa 25 - 27 miliarde metri cubi, cu potential de crestere in urma evolutiei explorarii, putand asigura consumul intregii tari pe o perioada de 2-3 ani.

 

.

 

Grup Operativ la nivelul Guvernului pentru solutii la criza vaccinurilor

Premierul Sorin Grindeanu a cerut constituirea rapida a unui grup operativ, format din reprezentanti ai Guvernului, ai societatilor profesionale, ai asociatiilor si societatii civile, care sa gaseasca solutii imediate pentru criza vaccinurilor, precum si pentru preintampinarea unor situatii similare in viitor.

"Este responsabilitatea noastra, a Guvernului si a Ministerului Sanatatii, sa gasim solutii pentru asigurarea stocului necesar de vaccinuri. Nu putem impune prin lege obligativitatea vaccinarii, atata vreme cat nu sunt asigurate dozele necesare de vaccin", a afirmat prim-ministrul.

Acest grup operativ va avea un mandat clar, inclusiv de a veni cu propuneri de modificare a cadrului legal, astfel incat, pe termen scurt, sa permita achizitionarea dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri in mod predictibil si continuu. Premierul Grindeanu a spus ca are toata deschiderea sa modifice legislatia in regim de urgenta si a cerut Ministerului Sanatatii si reprezentantilor societatilor profesionale, asociatiilor si societatii civile sa vina, intr-un timp cit mai scurt, cu propuneri de amendare a cadrului legal. De asemenea, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a aratat ca va propune constituirea Unitatii de management a Programului de vaccinare, in cadrul Ministerului Sanatatii, structura care va avea mandatul sa asigure achizitionarea continua si la timp a vaccinurilor, pentru a evita sincopele de aprovizionare. Masura va fi promovata inainte de adoptarea proiectului Legii vaccinarii, printr-o Hotarare de Guvern.

"Este momentul sa actionam repede, tintit. Nu este admisibil sa moara copii din cauza unor boli care pot fi prevenite. Cred ca se impune sa vorbim si despre preventie si despre educatie pentru sanatate, iar aici medicii de familie au un cuvant important de spus", a subliniat premierul Grindeanu.

La intalnirea de lucru de astazi, de la Palatul Victoria, au mai participat: prof. dr. Alexandru Rafila, presedinte, Societatea Romana de Microbiologie (SRM); dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina de Familie; dr. Gindrovel Dumitra, seful grupului de vaccinologie din cadrul Societatii Nationale a Medicilor de Familie (SNMF); prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul institutiei, Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals"; dr. Valeria Herdea, presedinte, Asociatia Romana Pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREMPF); dr. Oana Falup-Pecurariu, ESPID Board Member, Spitalul Clinic de Copii Brasov; dr. Miljana Grbic, sef Birou local,  Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS); dr. Anca Draganescu, presedinte, Asociatia Pro Imunizare; Ana Maita, Asociatia Mame pentru Mame, dr. Adriana Pistol, vicepresedinte al Societatii Romane de Epidemiologie si director al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP), Borbora Koo, specialistul UNICEF pe zona de sanatate.

 

 

 Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

 

0 comentarii3759 vizualizări13 mai 2017
rss 2.0
rss 2.0