Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 19 Mai 2024 - 14587
Departamentul Centenar trece la Ministerul Culturii. Finantare dedicata sprijinirii romanilor de pretutindeni.

Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN) va prelua activitatile si structurile Departamentului Centenar, potrivit unei ordonante adoptate de Guvern in sedinta de astazi. Schimbarea are in vedere capacitatea institutionala a MCIN, rolul si atributiile acestuia, pentru buna desfasurare a actiunilor si manifestarilor prilejuite de aniversarea, in anul 2018, a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) si a Primului Razboi Mondial.

Departamentul Centenar, structura fara personalitate juridica in cadrul aparatului de lucru al Guvernului si in subordinea prim-ministrului, se va desfiinta, iar MCIN va prelua numarul de posturi si personalul Departamentului. Personalul isi va pastra drepturile salariale avute la data intrarii in vigoare a acestei ordonante.

Incadrarea personalului se va realiza cu respectarea procedurii si regimului juridic aplicabil fiecarei categorii de personal din cadrul MCIN, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei.

De asemenea, MCIN va prelua de la Secretariatul General al Guvernului prevederile bugetare pe anul 2017, executia bugetara pana la data preluarii, precum si patrimoniul aferent Departamentului Centenar.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, MCIN va prezenta un proiect de hotarare de guvern pentru reglementarea masurilor privind organizarea si functionarea acestui minister conform acestor prevederi.

Totodata, pentru realizarea unei bune coordonari la nivel national a pregatirii, organizarii si desfasurarii manifestarilor, actiunilor si proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri si a Primului Razboi Mondial se va constitui Comitetul interministerial pentru Centenar. Comitetul va fi condus de prim-ministru, in calitate de presedinte, si de ministrul culturii, in calitate de vicepresedinte, si va avea in componenta cate un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, al Ministerului Finantelor Publice, al Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, al Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Externe si al Institutului Cultural Roman.

Comitetul interministerial va stabili, pe baza propunerilor centralizate si evaluate de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, manifestarile, actiunile si proiectele de aniversare a Centenarului si le va monitoriza si va lua masuri privind implementarea lor. De asemenea, va stabili, tot la propunerea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, calendarul activitatilor ce decurg ca obligatii legale ale autoritatilor si institutiilor publice cu privire la aniversarea Centenarului.

Comitetul se va intruni lunar si ori de cite ori va fi necesar, la convocarea coordonatorului sau. La sedintele Comitetului, in functie de tematica supusa dezbaterii, pot fi invitati sa participe si reprezentanti ai altor ministere sau organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si reprezentanti ai mediului academic, ai organizatiilor neguvernamentale sau ai sindicatelor reprezentative pentru administratia publica.

 

 .

 

Guvernul a modificat si completat, in sedinta de astazi, printr-un proiect de lege, cadrul legislativ privind procedura de acordare a finantarilor nerambursabile din bugetul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni pentru programele, proiectele sau actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora.

Astfel, se propune actualizarea Legii 321/2006, in sensul adaptarii acesteia la contextul actual al realitatilor cu care se confrunta romanii in afara granitelor tarii, pentru a imbunatati si flexibiliza sistemul de finantare a actiunilor, proiectelor si programelor dedicate sprijinirii romanilor de pretutindeni.

Principalele modificari si completari aduse actului normativ se refera la:

  • Introducerea posibilitatii de finantare a unor proiecte care vizeaza mentinerea legaturii romanilor din strainatate cu tara, suplimentar fata de tematicile finantate pana in prezent, circumscrise identitatii culturale, etnice, lingvistice si religioase, dreptului la libera intrunire si asociere;
  • Completarea definitiei beneficiarilor de finantari nerambursabile, conform necesitatilor rezultate din practica de pana in prezent. Astfel, pot beneficia de finantari nerambursabile asociatiile, fundatiile, unitatile de cult, alte categorii de organizatii neguvernamentale ale romanilor de pretutindeni si organizatiile internationale si alte persoane fizice autorizate sau juridice de drept public sau privat din Romania sau din strainatate;
  • Posibilitatea stabilirii de prioritati geografice si tematice multianuale pentru acordarea de finantari nerambursabile in sprijinul romanilor de pretutindeni, prin Strategia nationala pentru romanii de pretutindeni, in scopul asigurarii implementarii politicilor publice privind romanii de pretutindeni.

Proiectul de act normativ stabileste trei tipuri de acordare de finantare, si anume: pentru proiecte cu implementare directa, ce vizeaza actiunile proprii intreprinse de catre Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, pentru proiecte cu implementare indirecta, derulate de catre beneficiarii de finantari, precum si prin acordarea de granturi.

Proiectele proprii, realizate prin implementare directa, se desfasoara prin:

a) achizitii publice de bunuri, lucrari si servicii necesare pentru implementarea proiectelor, programelor sau actiunilor proprii, in conditiile prevazute de legislatia privind achizitiile publice;

b) donatii - ex. carti pentru comunitati;

c) acordare de burse de studiu si cercetare.

Evaluarea propunerilor privind finantarea indirecta se realizeaza de catre o Comisie MRP, la care pot participa in calitate de invitati, in functie de domeniul de competenta, si reprezentanti ai Grupului interministerial pentru romanii de pretutindeni.

Granturile:

a) ofera posibilitatea implementarii unor prioritati tematice si geografice prin apeluri competitive de acordare de finantari, care sa sustina rezolvarea problemelor prioritare ale comunitatilor din afara granitelor.

b) ofera posibilitatea ca fondurile alocate sa fie justificate pe baza atingerii rezultatelor urmarite;

c) ofera MRP un instrument eficient si flexibil de implementare a politicilor publice aprobate in Guvern, in conditiile in care, in prezent, actiunile MRP sunt conditionate de existenta unor initiative ale asociatiilor.

Pot fi beneficiari eligibili pentru granturi:

a) organizatiile internationale si agentii ale acestora;

b) organizatiile neguvernamentale din Romania si din alte state;

c) intreprinderi cu scop lucrativ din Romania si din alte state, fara a fi posibila finantarea de activitati economice (ex. mass-media inregistrate ca societati comerciale);

d) autoritati publice locale si centrale din alte state (ex. Ministerul Culturii, pentru a dota cu fond de carte biblioteci pentru comunitatile romanesti);

f) unitati si institutii de invatamant din Romania si din alte state;

g) unitati de cult.

Actul normativ face parte din demersul MRP de a promova  interesele romanilor de pretutindeni, de a raspunde asteptarilor acestora, prin pastrarea legaturilor cu comunitatile romanesti din afara granitelor tarii, in acord cu Programul de guvernare.

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

0 comentarii2870 vizualizări22 iulie 2017




rss 2.0
rss 2.0