Adevarul umbla cu capul spart.          -          Cine cuteaza sa spuna adevarul poate lesne umbla batut, ca marul.          -          Adevarul invinge orice.          -          Copiii ?i nebunii spun adevĂrul.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 21 Septembrie 2018 - 2398 vizitatori azi
Reglementari noi privind acordarea cetateniei romane pentru minori. Ajutoare financiare.

Guvernul a modificat si completat astazi cadrul legal privind acordarea cetateniei romane, modificarile propuse urmarind reglementarea de o maniera detaliata a conditiilor privind dobandirea cetateniei de catre copiii minori ai cetatenilor straini sau fara cetatenie. In acest sens, Guvernul a decis ca acestor minori sa li se acorde cetatenia la cererea parintilor si odata cu acestia. Cererea va fi depusa odata cu cererea parintilor de acordare a cetateniei romane, in conditiile Legii nr. 21/1991, republicata in Monitorul Oficial nr. 576 din 13 august 2010. In propunerea de reglementare este prevazuta conditia ca, la data cererii, copiii minori sa domicilieze, in conditiile legii, in Romania.

         De asemenea, sunt modificate si dispozitiile cu privire la dobandirea cetateniei romane de catre copilul adoptat, fiind reglementate situatiile in care adoptia se face de catre sotul cetatean roman al parintelui firesc sau adoptativ, cetatean strain, ori de catre persoana de cetatenie romana care se afla intr-o relatie stabila si convietuieste cu acest parinte, in conditiile prevazute de Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, cu modificarile ulterioare.

In ambele cazuri, daca parintii nu cad de acord in privinta cetateniei minorilor, decizia va fi luata de tribunalul de la  domiciliul minorului sau, dupa caz, de catre instanta judecatoreasca competenta sa incuviinteze adoptia, tinand cont de interesele acestuia. Minorului care a implinit 14 ani i se cere consimtamantul, iar daca devine major in timpul perioadei de solutionare a cererii, acesta va depune juramantul, in conditiile legii.

Minorilor care dobandesc cetatenia romana odata cu parintii sau cu unul dintre ei li se va elibera certificat de cetatenie distinct de cel al parintilor. Anterior modificarilor legislative aprobate in sedinta de astazi a Guvernului, minorii care dobandeau cetatenia romana odata cu parintii sau cu unul dintre ei erau inscrisi in certificatul de cetatenie al parintilor.

Noile reglementari au fost adoptate prin ordonanta de urgenta, pentru a elimina, cu efect imediat, aspecte care au generat interpretari divergente la nivelul autoritatilor cu atributii in domeniu, urmate de numeroase litigii, solutionate definitiv sau in curs de solutionare pe rolul instantelor judecatoresti. In acest fel, dispozitiile aprobate sunt aplicabile si persoanelor carora, prin hotarare judecatoreasca definitiva, li s-au anulat, dupa caz, actele de stare civila, mentiunile cu privire la dobandirea 

cetateniei romane inscrise pe acestea ori actele de identitate sau documentele de calatorie romanesti eliberate in temeiul actelor de stare civila sau al mentiunilor cu privire la dobandirea cetateniei romane, sub motivul ca nu au dobandit cetatenia romana intrucat nu s-a parcurs procedura privind acordarea cetateniei romane la autoritatea competenta, odata cu parintii care au obtinut cetatenia romana.

 


 .

 

 

Ajutoare financiare de la guvern pentru localitatile afectate de furtuni.

 Peste 36 de milioane lei au fost alocate de guvern pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse de furtuni, printr-o hotarare adoptata in sedinta de astazi. Vor fi reparate sau refacute 16 spitale, 23 de dispensare, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, 251 de scoli si gradinite, sedii de politie, unitati de cult.

Autoritatile locale din 10 judete vor primi suma de 29,816 milioane lei pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizare de reparatii si refaceri pentru gradinite, scoli, muzee, unitati spitalicesti si alte cladiri si constructii apartinand administratiilor locale.

Suma va fi impartita astfel:

  • Ø judetul Maramures - 9,468 milioane lei
  • Ø judetul Bihor - 8,728 milioane lei
  • Ø judetul Arad - 4,946 milioane lei
  • Ø judelul Timis - 2,24 milioane lei.
  • Ø judetul Salaj - 1,634 milioane lei
  • Ø judetul Cluj - 1,384 milioane lei
  • Ø judetul Bistrita-Nasaud - 1,055 milioane lei
  • Ø judetul Hunedoara - 218.000 lei
  • Ø judetul Caras-Severin - 137.000 lei
  • Ø judetul Alba -  6.000 lei.

 

Prin aceeasi Hotarare de Guvern se aloca suplimentar 1,585 milioane lei la bugetul Ministerului Afacerilor Interne si 170 de mii de lei la bugetul Ministerului Sanatatii, iar bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat cu circa 4,458 milioane lei, sume ce vor fi folosite pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse de furtuni.

Banii alocati Ministerului Afacerilor Interne vor fi folositi pentru inlaturarea daunelor produse unor posturi de politie, sedii ale inspectoratelor de politie, inspectorate pentru situatii de urgenta, ale jandarmeriei, sectii de politie, de pompieri, alte imobile si mijloace tehnice aflate in administrarea acestora. Pe judete, suma de 1,585 milioane lei alocata suplimentar Ministerului Afacerilor Interne va fi distribuita dupa cum urmeaza: 1,109 milioane lei pentru judetul Timis, 188.000 lei pentru judetul Arad, 109.000 lei pentru judetul Maramures, 65.700 lei pentru judetul Cluj, 47.000 lei pentru judetul Salaj, 40.300 lei pentru judetul Bihor, 15.000 lei pentru judetul Alba, 5.000 de lei pentru judetul Satu Mare, 4.500 lei pentru judetul Hunedoara si 1.000 de lei pentru judetul Bistrita-Nasaud.

Cei 170.000 de lei alocati suplimentar Ministerului Sanatatii vor fi utilizati pentru repararea acoperisului Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

0 comentarii1813 vizualizări22 septembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0