Administratie Miercuri 22 Noiembrie 2017 - 16810 vizitatori azi
Case de marcat cu jurnal electronic. Majorari pentru pensii. Piata cerealelor. Rachete Patriot.

Guvernul a modificat, in sedinta de astazi, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a OUG nr 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat fiscale, stabilind cerintele tehnice pe care casele de marcat cu jurnal electronic trebuie sa le indeplineasca pentru a fi autorizate.

Potrivit unei ordonante adoptate in luna august de Guvern, casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii si mari, respectiv de la 1 august 2018, pentru firmele mici, realizandu-se inlocuirea treptata a celor de generatie veche cu rola jurnal de hartie.

 

Principalele elemente de noutate cuprinse in actul normativ sunt: 

  • Ø Fiecare aparat de marcat va trebui sa contina un modul fiscal propriu, prin intermediul caruia controleaza operatiunile specifice activitatii fiscalizate, precum si un modul de comunicatie, care poate asigura conectarea la un sistem informatic de monitorizare si supraveghere al ANAF.
  • Ø Prin implementarea Registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale, se creaza premisele debirocratizarii procedurilor efectuate in legatura cu aparatele de marcat (fiscalizare, sigilare, schimbarea memoriei fiscale sau a jurnalului electronic, reparatii, etc.) inregistrarea acestora urmand sa se realizeze electronic.
  • Ø Face posibila, la optiunea contribuabilului, achizitionarea si utilizarea unui alt dispozitiv, de tip PC, telefon inteligent, tableta, POS, conectat la o imprimanta fiscala.
  • Ø A fost eliminata obligatia contribuabilului de a solicita si obtine de la organul fiscal certificatul de atestare fiscala, in vederea obtinerii autorizatiei de distributie a aparatelor de marcat electronice fiscale.
  • Ø Rezumatul  bonului fiscal  care se transmite la ANAF cuprinde : valoarea totala a bonului fiscal; numarul de ordine al bonului; data, ora si minutul emiterii bonului; seria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal; valoarea totala a TVA pe cote ale acesteia.
  • Ø Termenul de valabilitate a autorizatiei de distributie a aparatelor de marcat electronice fiscale a fost majorat de la 3 ani la 5 ani. Totodata, a fost introdusa notiunea de reautorizare, aceasta putand fi solicitata cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizatiei.

 

Principalele avantaje ale sistemului de monitorizare propus prin hotararea de guvern sunt: 

  • Ø asigura obtinerea mai rapida de catre ANAF a datelor din bonurile fiscale, cu costuri mai mici atat pentru autoritatea fiscala, cat si pentru contribuabili;
  • Ø asigura premisele reducerii semnificative a evaziunii fiscale din domeniul comertului cu amanuntul si serviciilor, cu efecte imediate in cresterea veniturilor bugetare ;
  • Ø asigura un grad inalt de securizare si implicit riscuri mai mici de nefiscalizare a tranzactiilor ;
  • Ø asigura premisele unei concurente loiale intre contribuabili.

 

.

 

Indemnizatia minima de crestere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, fata de 1.233 de lei, cat este in prezent, potrivit unei Ordonante de urgenta adoptata astazi de Guvern. Pentru asigurarea acestei majorari, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta (ISR). In prezent, valoarea ISR este stabilita la 500 de lei, iar indemnizatia va avea valoarea a 2,5 ISR.

Potrivit Ordonantei de urgenta, incepand cu 1 iulie 2018, va creste pensia minima de la 520 de lei la 640 de lei, precum si punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fara a fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II va fi cel putin aceeasi, anul viitor, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, masura pe care guvernul o are in vedere in perioada imediat urmatoare.

 

 .

 

Noi reglementari pe piata cerealelor

 Vanzarea cerealelor de catre producatorii agricoli, pe piata interna sau la export, se va face pe baza unor contracte de vanzare stabilite in mod unitar din punctul de vedere al clauzelor si conditiilor pentru toti producatorii agricoli. Masura este inclusa intr-o ordonanta de urgenta adoptata astazi de Guvern, in scopul intaririi disciplinei si cresterii responsabilitatii partenerilor pe filiera de comercializare a cerealelor.

Astfel, modelul de contract cadru va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, la propunerea Organizatiei Interprofesionale "Cereale si Produse Derivate din Romania" - O.I.C.P..R..

De asemenea, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, orice vanzare de cereale pe piata interna sau la export trebuie sa faca obiectul unui contract scris intre parti sau primii-cumparatori trebuie sa faca o oferta scrisa de a contracta.

Durata minima a contractului de vanzare este de 6 luni, perioada care se aplica si pentru oferta scrisa de a contracta.

Prevederile mentionate nu aduc atingere drepturilor producatorilor de a refuza durata minima de 6 luni, cu conditia ca refuzul sa fie exprimat in scris, in termen de 15 zile de la primirea ofertei. In acest caz, partile sunt libere sa negocieze, in conditiile legii, toate elementele contractului.

 

.

Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de astazi, proiectul de lege pentru realizarea "Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol" aferenta programului de inzestrare esential "Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)" pentru dotarea Armatei, proiect care va fi  transmis spre aprobare Parlamentului Romaniei.

In cadrul proiectului de lege se face referire la achizitionarea, incepand cu anul 2017, a sapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT - dintre care patru sisteme destinate inzestrarii Statului Major al Fortelor Aeriene si trei sisteme destinate inzestrarii Statului Major al Fortelor Terestre - si a echipamentelor aferente, in valoare totala de circa 3,9 miliarde USD fara TVA.

Primul sistem din cele mentionate, pentru care a fost deja primita scrisoarea de acceptare de la partea americana, este in valoare de 764,78 milioane USD fara TVA si va fi contractat pana la sfarsitul acestui an.

Romania, in calitatea sa de stat membru al NATO si UE, are obligatia sa continue si sa isi intensifice eforturile nationale pe dimensiunea de aparare si securitate. In acest context politico-militar, fortele aeriene si fortele terestre romane trebuie sa dispuna, pentru indeplinirea misiunilor specifice, de capabilitati si sisteme de aparare aeriana cu baza la sol cu bataie mare credibile, flexibile si eficiente, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni impotriva Romaniei si articularea unui raspuns adecvat la provocarile actuale si viitoare ale mediului de securitate.

Astfel, inzestrarea fortelor armate romane cu sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare moderne, interoperabile cu sistemele de rachete sol-aer,  cu sistemele de comanda, control, comunicatii, si cu platformele multirol din dotarea proprie si a altor state membre NATO, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate esentiala, o cerinta strategica care trebuie satisfacuta in cel mai scurt timp posibil. Prin inzestrarea cu sisteme de aparare aeriana cu baza la sol, se asigura capabilitatea necesara pentru indeplinirea corespunzatoare a misiunilor specifice pe termen mediu si lung.

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro