Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 05 Martie 2021 - 11602 vizitatori azi
Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest, prima intrunire din 2011, la Baia Mare.

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala (CDR) a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest s-a intrunit, astazi, la Baia Mare. In cadrul sedintei au fost aprobate/avizate sapte hotarari si doua informari. De asemenea, presedintii de consilii judetene si primarii din regiunea noastra au mai facut doua propuneri.

 

In ceea ce priveste hotararile, prima discutata s-a referit la avizarea Acordului Specific de subventie Europe Direct 2011, incheiat de ADR Nord-Vest cu Comisia Europeana, in urma caruia se aproba continuarea functionarii centrului de informare pe teme europene Europe Direct. Activitatea Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord va continua pana in 2012 inclusiv, conform Acordului Cadru semnat intre Comisia Europeana si ADR Nord-Vest in 2009. Pentru acest an, bugetul alocat consta in costuri eligibile in valoare de 49.964 EUR.

 

Tot de datoria Consiliului a fost, astazi, sa avizeze un set de 22 de contracte de finantare incheiate de ADR Nord-Vest, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si beneficiari. Proiectele respective au fost depuse in cadrul Programului Operational Regional 2007 - 2013. Lista completa a contractelor avizate este atasata acestui mail.

 

Edilii membri ai CDR au mai avizat in prima sedinta din acest an si contractele de finantare "Trec", "STP", "RegioNet", incheiate de agentie in calitate de lider si/sau partener cu autoritatea contractanta/partenerii subproiectelor.

 

Proiectele sunt realizate prin subproiectul SMART+, desfasurat in perioada februarie 2010 - decembrie 2013. Proiectul SMART+ se incadreaza in Axa Prioritara 1: Inovare si economia cunoasterii, Domeniul Major de Interventie: Inovare, cercetare si dezvoltare tehnologica.

 

Proiectul STP vizeaza transferul de bune practici, metodologie si management de structuri de sprijin pentru afaceri si cercetare sub indrumarea Parcului Tehnologic Walqa din Regiunea Aragon, Spania,  in vederea infiintarii a cate un parc stiintific si tehnologic in mai multe orase din Europa, printre care si Cluj-Napoca. Proiectul are un buget total de 226.717,22 euro.

 

SubProiectul regioNet vine sa asigure transfer de expertiza in managementul retelelor si al clusterelor prin competentele a doi parteneri experimentati, Agentia pentru Promovarea Inovarii si a Transferului Tehnologic din Leipzig, Germania si Agentia de Dezvoltare a Regiunii Malopolska din Polonia, promovarea cooperarii intre mediul de afaceri si cercetare din regiunile partenere si aplicarea bunelor practici prin crearea la finalul proiectului a unui cluster la Cluj-Napoca, intr-un domeniu care va reiesi in urma unei analize pe performanta si potential economic local, prin implicarea sinergica a partenerilor ADR Nord-Vest si Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, OTIMMC Cluj-Napoca. Proiectul are un buget total de 320.779,20 euro.

 

SubProiectul TREC - Cluster Transnational in Domeniul Energiei Regenerabile va fi implementat in perioada mai 2011 - aprilie 2013 si isi propune crearea unui cluster format din reprezentanti ai mediului de afaceri, cercetare si autoritati publice din Judetul Cluj, Regiunea Macedonia de Vest din Grecia si Regiunea Saxonia din Germania, insotit de activitati de transfer de bune practici in managementul si gestiunea de clustere.  Proiectul are un buget total de 291.836,8 euro

 

In cadrul sedintei CDR s-a ales si noul cenzor al ADR Nord-Vest, la propunerea CJ Bihor care detine presedintia Consiliului in acest an. Noul cenzor al ADR Nord-Vest este Musca Dimitrie-Ilie, Director executiv al Directiei Generale Economice din cadrul Consiliului Judetean Bihor.

 

Printr-o alta hotarare s-a cu privire la avizat Actul aditional nr. 2 la Acordul cadru de delegare atributii incheiat intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

 

Nu in ultimul rand, in cadrul sedintei de la Baia Mare s-a aprobat Raportul annual de Activitate al ADR Nord-Vest. O parte insemnata a activitatilor ADR Nord-Vest s-a axat pe indeplinirea rolului de Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional 2007-2013 dar si pe continuarea implementarii programelor Phare CES 2000-2006, in calitate de Autoritate de Implementare. Proiectele depuse spre finantare in cadrul Programului Operational Regional au insumat cifre care au depasit pe unele axe chiar si cu peste 370% alocarea financiara.

 

Cele doua informari din cadrul sedintei s-au referit la la proiectele proprii ale Agentiei aflate in implementare si la participarea ADR Nord-Vest in calitate de partener in cadrul propunerilor de proiect PreCULT, Tourage, CreaW si conneCT.

 

CDR Nord-Vest a mai hotarat sa transmita Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului o propunere privind modificarea procentului maxim admis pentru cheltuielile diverse si neprevazute din cadrul proiectelor finantate prin Programul Operational Regional, de la 10% la 20%. De asemenea, CDR Nord-Vest a mai propus promovarea, in randul parlamentarilor din Transilvania de Nord, a demararii unor initiative legislative care sa responsabilizeze proiectantii astfel incat sa nu mai apara diferente peste una numit procent, intre cheltuielile de xecutie rala si cele calculate in faza de proiect.

Urmatoarea sedinta a CDR Nord-Vest va avea loc la Satu Mare, la o data care se va stabili ulterior.

 

 

 

 

 

 

Contact:

Biroul de Comunicare Publica si Cooperare Internationala ADR Nord-Vest

Lia Valendorfean, expert PR

tel: 0264-431550, fax: 0264-439222, mobil: 0755-777011

e-mail: comunicare@nord-vest.ro, europedirect@nord-vest.ro

www.nord-vest.ro, http://europedirect.nord-vest.ro/   

 

 

0 comentarii2541 vizualizări04 mai 2011
rss 2.0
rss 2.0