Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 08 August 2020 - 6542 vizitatori azi
Centenarul sarbatorit in Bistrita-Nasaud cu partenerii din sase tari.

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud sarbatoreste Centenarul Marii Uniri alaturi de partenerii externi, invitati in judetul nostru, in perioada 29 mai-2 iunie. Saloanele Hotelului Metropolis au gazduit evenimentul festiv prilejuit de intalnirea oficiala a tuturor delegatiilor, primite, romaneste, cu paine si sare. Au dat curs invitatiei presedintelui Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan, delegatii din judetele Kyffhauser, Neubrandenburg si Kassel (Germania), Myslenice (Polonia), Rivoli (Italia), Glodeni (Republica Moldova), Leskovac (Serbia), dar si din partea comunitatii din Spania. De asemenea, la Bistrita este prezent si presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, in calitate de presedinte al Asociatiei Euroregiunii Siret-Nistru-Prut.

         In deschiderea ceremoniei, presedintele Consiliului Judetean a precizat ca astfel de intalniri, ca cea de la Bistrita,  vor face foarte mult bine atat comunitatilor pe care fiecare dintre participanti le administreaza, dar si proiectului european in care crede si de care comunitatile au nevoie. Radu Moldovan le-a multumit oficialilorstraini pentru ca au onorat aceasta sarbatoare, in contextul in care "Europa este intr-o situatie delicata si are nevoie de noi".

         Acesta a facut referire la mostenirea culturala a judetului, la obiectivele turistice, la mediul universitar, dar si la marile companii din judet, care au facut ca balanta comerciala sa fie pe un plus de 100 milioane de euro.

"Am citit aseara anuntul comisarului european pentru dezvoltare regionala. Suntem cu totii oameni de administratie, cu totii cred ca avem proiecte importante in derulare cu finantare europeana, am vazut ca s-a incheiat discutia pentru exercitiul financiar 2021-2027. Am vazut ca Romania, in urma negocierilor, a reusit sa obtina o crestere de 8% a fondurilor structurale care vor fi alocate. De asemenea, mai multe tari din Est au cresteri pentru urmatorul buget. E o veste buna pentru noi toti si-mi doresc foarte mult ca acest proiect sa continuie", a punctat presedintele Moldovan, pe tema proiectului european.

         Prefectul Ovidiu Frent a a subliniat faptul ca Centenarul este o sarbatoare extrem de importanta pentru Romania, dar si un moment de omagiu pentru cei care care acum 100 de ani au reusit sa steraga granitele administrative si politice. "Si ma gandesc cu admiratie la cazul Poloniei, care de cate ori in istorie a fost stearsa de pe fata pamantului ca stat, dar a renascut de fiecare data cu mult curaj. Sunt aici si prieteni romani care se afla in strainatate si le admir foarte mult tenacitatea cu care tin la radacinile si la seva noastra romaneasca si-i felicit, pentru ca avem deja o mica tara in exterior, sunt circa 4 milioane dintre fratii nostri care lucreaza si traiesc in alte tari, pe care ii asteptam acasa si le transmitem mesajul ca, totusi, in Romania se poate trai astazi bine si acest lucru se poate demonstra cu statistici, asa cum s-a spus mai inainte, cu proiecte, cu fonduri atrase, cu cresteri salariale, cu locuri de munca, si am avea foarte mare nevoie, apropo de locuri de munca de fratii nostri care lucreaza afara. Este adevarat ca avem si noi micile noastre probleme, dar cine nu le are?", a spus prefectul Ovidiu Frent.

         Acesta a mai mentionat ca "noi, cei din Bistrita-Nasaud, avem un lucru care trece de statistici, si anume, traditiile si credinta noastra puternica in ceea ce inseamna istoria, radacinile, trecutul", iar Europa are nevoie de revenirea la acele principii care s-au format pe parcursul a sute de ani.  

Primarul Ovidiu Teodor Cretu le-a urat un bun venit invitatilor in "unul dintre cele sapte burguri transilvane care, la fel ca intreaga Romanie, in aceasta perioada sarbatoreste Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918". "Este de departe cel mai mare eveniment pe care l-a avut istoria noastra, a romanilor si el isi gaseste urmarea in ceea ce suntem de fapt acum, in ceea ce este Romania acum si in felul in care se manifesta in concertul tarilor din cadrul Europei si pe plan international. Vreau sa felicit Consiliul Judetean pentru numeroasele actiuni pe care le are pentru a sarbatori acest eveniment din viata poporului nostru, dar faptul ca sunt invitati partenerii din orasele, judetele si asociatiile cu care CJ este partener este un lucru foarte important pentru ca ceea ce sarbatorim noi astazi poate fi sarbatorit in intreaga Europa, pentru ca sarbatorim 100 de ani de la incheierea celui mai mare conflict, pana la al doilea Razboi Mondial, din istoria umanitatii, dar care a avut cele mai mari efecte asupra Europei si a tarilor ei. Toti cei care sunt invitati aici, la vremea respectiva, au avut o mare eliberare, au ce sarbatori si ei acum, iar faptul ca ne intalnim acum arata vocatia tuturor pentru o Europa unita", a declarat primarul Cretu.

         Primarul Ovidiu Cretu a prezentat si contributia bistritenilor la marele act al Unirii din 1918, punctand personalitatile momentului, pe firul evenimentelor, dar evidentiind si aportul minoritatilor din urbea Bistritei, in special cea saseasca.

 Despre importanta marelui eveniment au vorbit si elevii Bianca Pop si Cristian Menihardt de la Colegiul National "Andrei Muresanu", care in final au precizat ca Romania nu este pe deplin implinita fara Basarabia si Nordul Bucovinei.

Mesaje de felicitare pentru poporul roman si cetatenii judetului Bistrita-Nasaud au rostit Heiko Karger -presedintele Districtului Mecklenburgische-Seenplatte (Republica Federala Germania), Josef Tomal - starostele judetului Myslenice (Polonia), Ion Leuca - presedintele Raionului Glodeni, Heinz-Ulrich Thiele - administratorul public al judetului Kyffhauser, Paolo de Francia - presedintele Comisiei Economice, Sport si Tineret al Primariei Rivoli (provincia Torino, Republica Italiana),  Goran Cvetanovic - primarul orasului Leskovac (Serbia), Maricel Popa - presedintele Consiliului Judetean Iasi si al Asociatiei Euroregiunea Siret - Prut - Nistru si Ica Tomi - presedintele Asociatiei Hispano-Romana "Salva" (Madrid, Spania).

***

Ion Leuca (presedintele Raionului Glodeni): Neamul romanesc va dainui in veacuri si se va mantui numai prin crestinism si romanism

         Presedintele Raionului Glodeni, Ion Leuca, a avut un discurs emotionant, comparand deplasarile in Romania si in Bistrita-Nasaud cu cele pe care le face la "Mama".

         "Pentru mine este o mare onoare, in aceasta zi insemnata pentru poporul roman, sa fiu alaturi de fratii mei din Bistrita-Nasaud. Spunea prietenul nostru din Germania ca este pentru a patra oara in Bistrita-Nasaud, eu sunt intr-o situatie mai delicata. De cate ori ma duc la mama, niciodata nu numar si de cate ori vin in tara nu numar, fiindca ma intorc acasa. Romania, pentru noi cei din Basarabia, este o rana sangeranda in continuare, deoarece cineva a spus ca am pierdut Basarabia. Noi Basarabia nu am pierdut-o, noi am cedat-o neconditionat  si atata timp cat ultimului soldat roman care si-a sacrificat viata pentru tara si pentru neam nu i s-au dat toate onorurile, atata timp neamul romanesc va fi zbuciumat pana cand nu-si va intregi teritoriile. Sunt constient de acest lucru, suntem mandri de demnitatea si onoarea inaintasilor nostri, care in 1918 au avut un vis realizat. Viitorul acestui neam mai are de reparat unele greseli istorice.

         Noi suntem constienti ca aceasta mare nedreptate istorica (n.n. - Pactul Ribbentrop- Molotov) poate fi reparata si exemplul tarilor baltice, care sunt membre ale UE, ne dovedeste si ne da o inalta doza de optimism ca si pentru neamul romanesc se poate a aduce adevarul si dreptatea acasa", a transmis Leuca.

         Presedintele Raionului Glodeni a mentionat ca , in acest proiect unionist, se mizeaza pe sprijinul "partenerilor nostri de dezvoltare - Germania, Polonia, Italia, Franta, Marea Britanie si SUA", in sensul "ca vor fi adevarati si sinceri avocati ai poporului roman in aceasta mare opera pe care ramane sa o realizam".

         "Sangele apa nu se face. Ceea ce este astazi Romania este stropit cu sangele si vietile bunicilor si strabunicilor nostri, cei care nu doar la aniversari se simt adevarati romani, in fiecare zi pretuiesc aceasta mare jetfa. Este important ca in fiecare zi, prin faptele noastre, sa fim demni de memoria acestor mari inaintasi, sa ne mandrim cu tara noastra, cu neamul nostru si niciodata sa nu uitam si flacara din inima noastra intotdeauna sa arda ca la adevarati romani. Neamul romanesc va dainui in veacuri si se va mantui numai prin crestinism si romanism.

         Imi place un mare slogan si il spun si copiilor mei: "Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca, Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca". La multi ani, Romania!", a incheiat presedintele raionului din Basarabia.

***

         In final, presedintele Consiliului Judetean le-a multumit invitatilor pentru cuvintele frumoase transmise. "Ma bucur ca aceasta sarbatoare a noastra a  Centenarului, acest proiect major al natiunii romane, intareste relatiile noastre de prietenie si colaborare. Va multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase adresate mie, concetatenilor mei, Romaniei si romanilor si as vrea sa va asigur in continuare de intregul nostru respect si intreaga noastra disponibilitate de a colabora, de a implementa proiecte comune pentru comunitatile pe care le reprezentam.", a concluzionat presedintele Emil Radu Moldovan.

         Corul Liceului de Muzica Bistrita, coordonat de Ana Maria Razoare, dar si alti elevi si profesori ai licuelui au oferit momente artistice de o inalta tinuta.

 

Gabriela Ciornei

 

.

Foto - Marius Chiuzan

0 comentarii2611 vizualizări31 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0