Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 05 Martie 2021 - 12982 vizitatori azi
Proiectul "Marirea gradului de siguranta a Acumularii Colibita, judetul Bistrita-Nasaud".

Constructiile hidrotehnice care necesita reabilitari la Acumularea Colibita au fost executate incepand cu anul 1977. Prin realizarea proiectului se vor pune in siguranta lucrarile existente, afectate de viituri si de uzura, dar se vor realiza si lucrari noi, de amenajare a raului Bistrita si a afluentilor acestuia, in aval de acumularea Colibita pana la confluenta cu raul Sieu.

 Scopul proiectului este de a creste capacitatea de aparare impotriva inundatiilor, in conditiile schimbarilor climatice actuale, pentru 12 localitati cu peste 110.000 locuitori, avand, asadar, impact la peste 36% din populatia judetului Bistrita-Nasaud.

 Pentru realizarea lucrarilor aferente proiectului "Marirea gradului de siguranta a Acumularii Colibita, judetul Bistrita-Nasaud" este necesara golirea partiala a lacului.

 Conform conditiilor tehnice si restrictiilor de mediu, golirea partiala a lacului se va realiza intr-un termen de aproximativ sase luni. Lucrarile de reabilitare se vor realiza sub protectia batardoului, existent inca de la constructia barajului. Astfel, se va asigura un nivel al lacului suficient pentru sustinerea biotopului. Similar procedurii de golire partiala, umplerea lacului se va realiza gradual, in functie de conditiile hidrologice.

 In urma realizarii studiului de evaluare adecvata si a emiterii acordului de mediu, au fost stabilite masuri de reducere a impactului asupra mediului si au fost propuse lucrari tehnice prietenoase cu natura care, pe termen lung, au un impact benefic asupra populatiei, a obiectivelor socio-economice si a ecosistemelor acvatice. Aceste tipuri de lucrari vor fi executate astfel incat impactul lor negativ asupra mediului sa fie unul minim si de scurta durata.

 Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa realizeaza demersurile necesare pentru finantarea acestei investitii prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).

 

 Compartimentul  de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

 

0 comentarii2359 vizualizări07 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0