Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 20 Aprilie 2019 - 12856 vizitatori azi
Sprijinul acordat ITM-BN mediului de afaceri.

Actiune de informare si constientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate in munca declarata.  In cadrul "Actiunii de informare si constientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate in munca declarata" organizata la nivel national de Inspectia Muncii, Inspectoratul Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud, informeaza permanent in cadrul activitatilor de control angajatorii cu privire la reglementarile legale in vigoare privind modificarile care intervin pe parcursul aplicarii legislatiei.

Actiunea initiata de catre Inspectia Muncii, s-a desfasurat sub egida, , SPUNE NU MUNCII NEDECLARATE’’, care a inceput in anul 2017 si care continua si astazi. Aceasta actiune si-a propus cresterea gradului de constientizare a entitatilor care pot avea calitatea de angajator si folosesc forta de munca fara respectarea prevederilor legale, respectiv a persoanelor care desfasoara activitati fara a avea incheiat contract individual de munca, raportat la consecintele sociale si economice pe care le produce munca nedeclarata, precum si clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare si aplicare a unor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.

Actiunile desfasurate de inspectorii de munca CCRM, s-au desfasurat in diferite zone ale judetului Bistrita-Nasaud, avand drept grup tinta, entitati care desfasoara, activitati in domeniul: constructiilor, miculcomert, restaurante/baruri/; industria alimentara; prestari servicii. De asemenea au fost avute in vedere persoane din zone izolate, cu nivel scazut de educatie, tineri.

Inspectorii de munca din cadrul serviciului CCRM, au impartit in actiunile lor, pliante, avand drept obiectiv, cresterea gradului de constientizare a celor care accepta sa lucreze fara forme legale de angajare.

Au fost inmanate pliante unui numar de 762 de unitati si 553 de persoane fizice. De asemenea au fost realizate un numar de 30 de actiuni, fiind efectuate informari unui numar de 762 de persoane juridice si 14 persoane fizice.

Aceste actiuni au fost mediatizate in presa si radio.

In data de 31. 08. 2017, a avut loc la sediul ITM-BN, o actiune ampla de informare, a caror participanti in numar de 61 de persoane erau membrii CECAR-Bistrita-Nasaud, reprezentand o parte din angajatorii care isi desfasoara activitatea la nivelul judetului Bistrita-Nasaud.

Tematica acestei intalniri a cuprins:

1.Informare privind modificarile referitoare la Ordonanta nr. 53/2007, pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003-Codul Muncii;

2. Modificari aparute in legislatia muncii, privind:

 • Hot337/2017 privind normele metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servcii transfrontaliere;
 • Legea 52/2011 rep. privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional;
 • Legea 62/2011 si HG. 1260/2011 privind Legea dialogului social;
 • Legea 448/2006, privind protectia persoanelor cu handicap;
 • Legea 164 /2017 pentru modificarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, si Lg. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior.
 • Hg. 905/2017, privind registru general de evidenta al salariatilor;

3. Actiunea de informare si constientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate, in munca declarata.

La nivelul ITM-BN, aceasta actiune s-a desfasurat sub egida, , SPUNE NU MUNCII NEDECLARATE’’. ITM-BN, a desfasurat o serie de actiuni de prevenire, in cadrul actiunilor de informare si constientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate in munca declarata, organizate la nivelul Inspectiei Munca.

4. Detalii privind aplicarea legislatiei muncii in materie, din perspectiva inspectorului de munca din cadrul CCRM.

Munca nedeclarata are efecte negative, atat pe termen scurt, cat mai ales pe termen lung, atat pentru individ cat si pentru societate si bugetul de stat, existand o relatie interdependenta intre plata contributiilor sociale si impozitelor si accesul la drepturile de asigurari sociale si alte masuri de protectie sociala.

Consecintele muncii nedeclarate se reflecta negativ si in economie, prin distorsionarea mediului concurential. Astfel angajatorii care utilizeaza munca nedeclarata au mai putine obligatii financiare, aflandu-se in concurenta neloiala cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse si depun eforturi reale pentru respectarea obligatiilor ce le revin.

Principala cauza a perpetuarii acestui fenomen il constituie avantajul financiar imediat, obtinut atat de catre persoana care desfasoara activitate, cat si de catre angajator, generat de sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale.

Pe baza colaborarii dintre Institutia Prefectului si Inspectoratul Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud, a avut loc o intalnire de lucru la Primaria Nasaud, cu un numar mare de reprezentanti ai comunitatii romilor din zona respectiva, persoane cu un nivel scazut de educatie, din zone defavorizate, au fost informate cu privire la avantajele transformarii muncii nedeclarate in munca declarata.

Ce inseamna "munca la negru"?

Prestarea muncii fara intocmirea formelor legale, respectiv fara intocmirea contractului individual de munca, precum si neremunerarea pe baza unui stat de plata, constituie "munca la negru" si prezinta multe dezavantaje pentru angajati; Fiecare salariat trebuie sa stie ca pentru a fi angajat legal va semna un contract individual de munca si va semna lunar un stat de plata.

Dezavantaje pentru persoanele care muncesc fara contract individual de munca

 Persoana in cauza NU beneficiaza de urmatoarele drepturi;

 • NU vechime in munca si in specialitate;
 • NU pensie de boala si de limita de varsta, ajutoare de boala, de deces, indemnizatie de boala;
 • NU indemnizatie de somaj, asigurare de sanatate etc. ;
 • NU primesc salariul regulat, la date fixe;
 • NU primesc sporuri cuvenite vechimii, de toxicitate, de conditii de munca grele si periculoase;
 • NU au un program de lucru normal;
 • NU primesc indemnizatii de somaj si plati compensatorii in caz de concedieri;
 • NU beneficiaza de spitalizare gratuita;

-      NU primesc medicamente compensate;

-      NU primesc nici concediu de odihna si nici concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani;

 • NU are acces pe piata creditelor bancare;
 • NU poate primi tichete de masa.

Dezavantaje pentru angajator

Masuri privind accidentele de la locul de munca;

Nu poate avea un control legal asupra salariatului sau; Nu beneficiaza de subventii din partea statului pentru angajarea anumitor categorii de persoane; Persoanele fara forme legale de angajare, , pot produce pagube la locul de munca fara a putea fi trasi la raspundere materialaNu se pot deconta legal cheltuieli cu salariile; Inasprirea sanctiunilor contraventionale precum si raspunderea penala;

Cine castiga de pe urma muncii la negru?

Nimeni.

Cine pierde?

In primul rand angajatul si apoi angajatorul. Persoanele aflate in aceasta situatie au numai de pierdut, fiindu-le afectate pensia, siguranta materiala a familiei si nu in ultimul rand sanatatea.

Ce e de facut ? Formular de sesizare/petitie

Intocmiti o sesizare/petitie adresata Inspectoratului Teritorial de Munca , care sa contina descrierea situatiei celui in cauza sau chiar a altora. Mentionam ca salariatii Inspectoratului Teritorial de Munca sunt obligati prin lege sa pastreze secreta identitatea celor care sesizeaza.

Formular Sesizare/Petitie catre Inspectoratul Teritorial de Munca

Completati formularul de mai sus cu toate datele pe care le detineti.

Modalitati de transmitere a sesizarii/petitiei catre Inspectoratul Teritorial de Munca

-      Prin e-mail la adresa itmbistrita@itmbistrita. ro

-      Prin fax la secretariatul institutiei 0263/217711

-      Prin prezentarea la registratura inspectoratului

-      Prin posta

Termene de solutionare a sesizarii/petitiei

Conform O. G. nr. 27/2002 modificata, autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.

In situatia in care aspectele sesizate prin petitie necesita o cercetare mai amanuntita, conducatorul autoritatii sau institutiei publice poate prelungi termenul initial de 30 zile cu cel mult 15 zile.

Mentionam ca in perioada termenelor legale veti primi un raspuns oficial din partea Inspectoratului Teritorial de Munca asupra celor sesizate de dv.

Sanctiuni aplicabile angajatorului si persoanei care presteaza activitate:

Conform Codului Muncii, art. 260, alin. 1), lit e), primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

De asemenea prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1000 lei;

Raspunderea penala a angajatorului

Conform Codului Muncii, art. 264, alin. 3) constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.

In perioada 02 aprilie -29 iunie 2018 se desfasoara CAMPANIA NATIONALA privind verificarea modului in care angajatorii au aplicat prevederile legale legate de modificarea salariului brut in contextul transferului contributiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat- prevederi derogatorii de la Legea 62/2011 reglementate prin art. VII din OUG nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, registrul general de evidenta a salariatilor si stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Grupul tinta vizat, sunt entitati care au calitatea de angajator, din toate domeniile de activitate.

Tematica de control va urmari:

-      existenta negocierii colective in unitatile in care nu exista incheiat contract/acord colectiv de munca

-      existenta initierii negocierii colective a actelor aditionale la contractele si acordurile colective de munca in vigoare;

-      modificarea salariului de baza lunar brut produs ca urmare a transferarii contributiilor sociale de la angajator la salariat realizata prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca, sau in cazul existentei unui contract colectiv de munca a unui act aditional la acesta, realizata prin DECIZIE.

-      inregistrarea contractelor colective de munca/acordurile colective incheiate si actele aditionale la acestea la ITM, avand in vedere prevederile derogatorii de la Legea 62/2011, republicata.

-      verificarea modului in care angajatorii au respectat prevederile HG. nr. 846/29. 11. 2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in palta incepand cu data de 01. 01. 2018.

-      verificarea modului in care angajatorii au respectat prevederile art. 13 alin. 2 din Hg. nr. 905/2017.

Campanie de informare si constientizare cu privire la modificarea salariului brut in contextul transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat, aplicarea prevederilor derogatorii de la Legea 62/2011 reglementate prin art. VII din OUG. nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, registrul general de evidenta a salariatilor si transformarea muncii nedeclarate in munca declarata.

In perioada 04. 12. 2017-31. 03. 2018 , s-a desfasurat in cadrul unei actiuni initiate de catre Inspectia Muncii, Campania de informare si constientizare cu privire la contextul transferului contributiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, aplicarea prevederilor derogatorii de la Legea 62/2011 reglementate prin art. VII din OUG. NR. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, registrul general de evidenta a salariatilor si transformarea muncii nedeclarate in munca declarata.

Actiunile s-au desfasurat sub egida "SPUNE NU MUNCII NEDECLARATE" si si-a propus cresterea gradului de constientizare a entitatilor care pot avea calitatea de angajator si folosesc forta de munca fara respectarea prevederilor legale, respectiv a persoanelor care desfasoara activitati fara a avea un contract individual de munca, raportat la consecintele sociale si economice care le produce munca nedeclarata, precum si clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare si aplicare a unor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.

De asemenea au fost impartite pliante cu "Etapele negocierii contractelor colective de munca si rezultatele negocierii".

In acest context s-au realizat o serie de informari, atat pe sit-ul institutiei noastre, cat si in atentia angajatorilor din judetul Bistrita-Nasaud, prin anumite mijloace mass-media, informari prin care s-au adus la cunostinta angajatorilor si angajatilor o serie de reglementari legale cu privire la etapele negocierii contractelor colective de munca, in unitatile cu peste 21 de salariati, asa cum sunt prevazute in art. 129, alin. 1, 3, 5 si art. 135, alin. 1, lit a) si b) din Legea 62/2011 republicata-Legea dialogului social.

Actiunile desfasurate de inspectorii de munca din cadrul CCRM, s-au desfasurat in diferite zone ale judetului Bistrita-Nasaud, avand drept grup tinta entitati care desfasoara activitate in diferite domenii.

In perioada 04. 12. 2017-31. 03. 2018, au fost informati si impartite pliante unui numar de 413 de angajatori, care se regasesc pe tabelele completate de inspectorii de munca participanti la actiunile de informare.

De asemenea, Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, a initiat o actiune de informare, cu privire la modificarile aduse prin OUG. NR. 82/2017, intalnire la care a participat din partea Inspectoratului Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud, d-na Gina Emrich, inspector de munca din cadrul compartimentului CCCMMRM.

Tematica intalnirii organizate de Camera de Comert si Industrie BN, a cuprins;

-      -punerea in aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017, privind modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, pana la data de 20. 12. 2017, prin care toti angajatorii sunt obligati sa initieze negocierea colectiva.

De asemenea Inspectorul sef adjunct RM a participat in cadrul unei emisiuni la RADIO SOMES, unde s-au abordat subiecte de maxima actualitate, si anume:

-      trasnformarea muncii nedeclarate in munca declarata;

-      transferul contributiilor de la angajator la angajat;

-      modificari legislative actuale privind Legea 53/2003 rep.

-      actiuni de informare initiate de catre Inspectia Muncii si puse in practica de catre inspectorii de munca din cadrul ITM-BN;

-      Registrul general de evidenta a salariatilor-HG. 905/2018;

In cadrul Planului de cooperare operativa pentru depistarea angajatilor straini ilegali si combaterea muncii nedeclarate a strainilor in anul 2018, in perioada 14-20. 05. 2018, s-a derulat Campania de informare a angajatorilor care au straini angajati sau a celor interesati in acest demers, cu privire la conditiile in care strainii pot presta activitati lucrative pe teritoriul Romaniei, precum si in ceea ce priveste drepturile si obligatiile ce le revin in calitate de angajatori.

In acest scop, impreuna cu reprezentantul serviciului pentru imigrari au fost identificati angajatorii din grupul tinta, iar in data de 18 mai 2018 a avut loc la sediul ITM-BN, o intalnire de lucru cu angajatorii straini care desfasoara activitati lucrative in judetul Bistrita-Nasaud, dar si angajatori romani interesati in acest demers.

Campania a avut ca scop informarea angajatorilor interesati de prevederile legale cu privire la conditiile in care pot fi prestate activitati lucrative pe teritoriul Romaniei cu cetateni non UE si, totodata , constientizarea angajatorilor in ceea ce priveste riscurile la care se expun in situatia utilizarii cetatenilor straini pentru activitati lucrative, fara respectarea prevederilor legale.

 

Cu deosebita consideratie,

 

Berbecar Otilia - INSPECTOR SEF

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA BN

0 comentarii1365 vizualizări31 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0