Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 27 Ianuarie 2020 - 1152 vizitatori azi
Traseele variantelor ocolitoare pentru Bistrita sunt doar doua. Restul sunt aberatii.

Se apropie o serie de campanii electorale iar problemele arzatoare ale Bistritei, nesolutionate si ramase doar la nivel de promisiuni neonorate, revin in actualitate. Una dintre aceste mari probleme este varianta ocolitoare a municipiului, trasata de Cretu cu pixul lui verde, exact prin dealul Codrisor, peste casele oamenilor de pe strada Mihai Viteazul, Viorelelor, Ghinzii si pe langa strandul Codrisor si spitalul TBC. Maret edil, super traseu! O fi avand vreun interes personal sau de grup sa tina cu dintii de acest traseu? 

Promisiunile fantasmagorice sunt relansate in forta si aflam ca anul acesta vor incepe zeci de lucrari si sute de studii pentru variante ocolitoare, drumuri expres si autostrazi. Cica ar fi si Bistrita pe lista infinita a promisiunilor, pentru a nu stiu cata oara din 2008 incoace. Varianta de ocolire Bistrita apare intr-o lista de "proiecte care vor fi bugetate pe parcursul anului 2019, dupa obtinerea aprobarilor legale necesare, aflate in prezent in etapa de pregatire si/sau executie".

Am vrut sa verific informatiile aparute in mediul online si am gasit pe site-ul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere urmatoarele: "Bistrita;  Etapa de pregatire; Fisa Tehnica; Valoarea Contractului: 20 Mil Euro; Lungime: 12.20 km; Data de Incepere a Lucrarilor: 2010; Data de Finalizare: 2012; Finantare FEDR - proiectare; FEDR - executie; Stadiul actual: licitatia pentru proiectare este estimata pentru noiembrie 2008". Deci, cum? Noi avem varianta ocolitoare din 2012 si nu o vedem? 

In realitate, CNAIR nu ne-a spus ca, de fapt din 2008 pana in 2012, deruleaza la Bistrita, pe traseul "verde" stabilit de Cretu, un experiment in fizica cuantica pentru a demonstra ca realitatea nu exista daca nu poate fi masurata. Teoria a fost validata pentru ca la Bistrita, varianta ocolitoare nu poate fi masurata! Chiar daca te uiti la ea, aceasta nu exista!

Lasand gluma la o parte, constatam cu tristete ca nu evoluam iar cauza este una singura: conducatori fara viziune, plini de orgolii si insetati de putere absoluta. Primarul Cretu (2008-2019) este masura acestui absolutism primitiv. Personajul nu este in stare sa treaca peste propriile orgolii in interesul binelui comun. Mai bine nu face nimic sau se judeca ani de zile, atunci cand vointa lui nu devine lege pentru toti.

Recent, in februarie 2019, Cretu declara ca varianta ocolitoare Bistrita Sud "nu este abandonata sau eliminata" si ca "este in continuare pe Master Planul de Transport al Ministerului". Asa o fi, dar asta nu inseamna ca traseul propus de el este cel mai bun. Chiar daca se lauda (desi nu vad motivul) ca a castigat un proces cu cetateni ai orasului pe aceasta tema, instanta nu s-a pronuntat vis-a-vis de oportunitatea traseului, ci pe chestiuni de contencios administrativ (suspendarea sau anularea partiala a Planului Urbanistic General in care este inclus traseul respectiv).

Personal, nu vad ce sa caute varianta ocolitoare a Bistritei prin Viisoara sau prin padurea Codrisor, pe langa strandul municipal sau spitalul TBC, pe Mihai Viteazul sau pe Viorelelor. Pozitionarea orasului cu localitatile componente si conformatia terenului nu dau prea multe variante de traseu care sa conduca cu adevarat la fluidizarea traficului. In opinia mea acestea ar fi in numar de doua: varianta sud (Crainimat-Budacu de Jos-Jelna-Livezile) si varianta nord (Livezile-Dumitra-Tarpiu-Sintereag).

 Ideal ar fi sa se realizeze ambele: una dintre acestea sa fie o portiune din Autostrada Nordului (Petea - Satu Mare - Baia Mare - Miresu Mare - Dej - Bistrita - Vatra Dornei - Suceava) si cealalta sa fie varianta ocolitoare a Municipiului Bistrita (cu doua benzi pe sens). In acest mod, Bistrita ar avea rezolvata problema traficului de tranzit pentru urmatoarea suta de ani. Aceasta este adevarata miza!

 Bistrita, ca oras al viitorului, ar putea fi inconjurat de drumuri rapide (viitoarea autostrada, varianta ocolitoare) interconectate cu drumurile nationale si drumurile judetene care fac legatura cu teritoriul administrativ al municipiului si alte eventuale bretele de legatura. Aceasta este solutia! Restul sunt aberatii debitate de oameni marunti, fara viziune, care din nefericire conduc orasul. Culmea este ca si urmasii lor care aspira la tronul orasului, se inscriu in acelasi registru.

 Sperantele ne-au fost naruite ani la rand. Nu ne ramane decat votul la urmatoarele alegeri. Sa nu uitam repede promisiunile desarte facute de cei care vremelnic ne conduc!

Ioan Peteleu. 

0 comentarii1582 vizualizări27 martie 2019
rss 2.0
rss 2.0