Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 18 Septembrie 2019 - 13438 vizitatori azi
Ajutor de minimis pentru centre de rezidente pentru persoanele varstnice.

Guvernul a adoptat un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru finantarea Programului "Ana Aslan - gROwth, rezidente pentru varstnici".

Scopul acestui program guvernamental este incurajarea constructiei de centre private rezidentiale si dezvoltarea serviciilor de ingrijire necesare persoanelor varstnice dependente ori a celor carora familia nu le poate asigura ingrijirea.

Sustinerea financiara consta in acordarea unui ajutor nerambursabil de pana la 500.000 de euro, pentru constructia, reabilitarea si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea de rezidente pentru persoanele varstnice.

Acesta va fi platit la terminarea lucrarilor si dupa obtinerea autorizatiei de functionare provizorie de la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, diferentiat in functie de localizarea rezidentei, dupa cum urmeaza:

 • Ø pana la 50% daca rezidenta se afla intr-o localitate din primele 10 judete dupa nivelul de dezvoltare regionala;
 • Ø pana la 75% daca rezidenta se afla intr-o localitate din urmatoarele 10 judete dupa nivelul de dezvoltare regionala;
 • Ø pana la 100% daca rezidenta se afla intr-o localitate din ultimele 20 de judete dupa nivelul de dezvoltare regionala;

Schema de ajutor de minimis se deruleaza pana la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Bugetul estimat al masurii pentru perioada 2019-2020 este de 4 miliarde de lei, din  care 2 miliarde lei in anul 2019, sume incluse in bugetul pentru acest an sub forma de credite de angajament.

Pot aplica pentru acordarea acestui ajutor de stat persoane juridice de drept privat, inclusiv organizatii neguvernamentale, fundatii si/sau grupuri fiscale, asa cum sunt prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care vor realiza constructia si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea centrelor rezidentiale cu standarde adecvate de locuire si ingrijire a persoanelor varstnice.

Numarul total de beneficiari este de circa 2000 de societati.

Vor putea fi eligibile atat cheltuielile de constructie, reabilitare, amenajare si dotare, cat si cele pentru asigurarea utilitatilor necesare, respectiv: alimentare cu apa si gaze naturale, canalizare, agent termic, energie electrica, telecomunicatii.

Centrele rezidentiale pentru varstnici trebuie sa indeplineasca o serie de standarde de capacitate si conditii de locuire, intre care:

 • Ø sa ofere conditii de cazare adaptate atat persoanelor singure, cat si pentru 2 sau 3 persoane (garsoniere sau apartamente), asigurandu-se 25 mp/persoana.
 • Ø pentru persoanele varstnice cu probleme medicale, personalul insotitor se va asigura de catre rezidenta, daca personalul medical considera ca este oportun;
 • Ø constructiile vor avea maxim un etaj, daca nu au lift,  pentru a facilita deplasarea locatarilor si a personalului medical si de asistenta; 
 • Ø se va asigura un spatiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical, precum si spatii de recreere.

Destinatia investitiei in centre rezidentiale pentru persoanele varstnice dependente va fi mentinuta cel putin 10 ani de la obtinerea autorizatiei de functionare, in caz contrar investitorul va rambursa suma obtinuta ca ajutor de minimis.

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza este furnizorul, initiatorul si administratorul schemei de ajutor de minimis.

Pentru intrarea in aplicare a acestui Program, urmeaza sa fie adoptata o Hotarare de Guvern, ce va include reglementari detaliate in acest sens.

 

.

 

 

Ajutor de minimis pentru dotarea comunelor cu ambulante

 Guvernul a adoptat astazi un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentruProgramul "O comuna - o ambulanta" si incadrarea acestei schemei de ajutor de minimis in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman.

Obiectivul acestui program guvernamental este imbunatatirea servicilor de sanatate prin asigurarea mijloacelor de acces rapid la aceste servicii pentru cazurile de urgenta. Concret, se finanteaza achizitionarea de catre medicii de familie de ambulante pentru urgenta, dotarea acestora si acoperirea cheltuielilor de personal si curente cu acestea, pe cel putin un an de zile.

Finantarea se face sub forma de schema de ajutor de minimis, respectiv granturi, pana la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare in vederea asigurarii in fiecare localitate, indeosebi rurala, a cel putin unei ambulante dotate corespunzator.

Schema de ajutor de minimis are caracter multianual si se deruleaza pana la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire pana in anul 2022, in functie de validitatea Regulamentului Comisiei Europene in ceea ce priveste schemele de minimis. Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2019-2022.

Sunt eligibile urmatoarele categorii de cheltuieli:

 • Ø achizitia de ambulante si dotarea acestora cu echipamentul medical necesar;
 • Ø cheltuielile cu carburanti si intretinerea acestora;
 • Ø cheltuielile de personal (conducator auto si personal medical);
 • Ø cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.

Bugetul estimat pentru intreaga perioada este de 2,5 miliarde lei, din  care 1 mld. lei in anul 2019, sub forma de credite de angajament.

Pot aplica pentru acest program medicii de familie. Numarul estimat al beneficiarilor este de circa 2800 de medici de familie, respectiv cate un beneficiar pe fiecare comuna care nu dispune de ambulanta.

Masura privind dotarea localitatilor cu ambulante, in vederea asigurarii transportului pacientilor in conditii optime la unitatile medicale, este prevazuta in Programul de guvernare 2018-2020.

  

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

0 comentarii1589 vizualizări26 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0