Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 10 August 2020 - 14230 vizitatori azi
Absolventii pot beneficia de prima de insertie in valoare de 1.500 de lei.

Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 60 de zile de la absolvire se inregistreaza la A.J.O.F.M. Bistrita - Nasaud si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii (indicatorul social de referinta este de 500 de lei). Termenul de 60 de zile de la absolvire pentru inregistrare la A.J.O.F.M. Bistrita - Nasaud si pentru incadrare in munca, este termen de decadere din dreptul de a beneficia prima de insertie.

Absolventii beneficiaza de dreptul sub forma de prima de insertie o singura data pentru fiecare dintre urmatoarele niveluri din cadrul sistemului national de invatamant: invatamant secundar superior - ciclul inferior al liceului; invatamant secundar superior - ciclul superior al liceului sau invatamant profesional; invatamant tertiar nonuniversitar - invatamant postliceal; invatamant superior.  

In cazul absolventilor de liceu, indiferent daca a fost sau nu promovat examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile incepe pe 01 iunie 2019, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.220/19 februarie 2018 al Ministrului Educatiei Nationale conform caruia "cursurile claselor terminale din invatamantul liceal se incheie in data de 31 mai 2019". Elevii care nu au situatia scolara incheiata la toate materiile, se pot inregistra in evidentele agentiei in termen de 60 de zile de la data promovarii examenului de corigenta, data inscrisa in adeverinta eliberata de institutia de invatamant.

Prima de insertie se plateste absolventilor in doua transe, astfel, 50% in luna urmatoare incadrarii, iar restul de 50 % dupa 12 luni de la angajare. 

Nu beneficiaza de prima de insertie:  

a) absolventii care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de munca sau de serviciu; 

b) absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, cu exceptia situatiei in care, pentru persoanele respective, acesti angajatori au beneficiat de stimulent financiar in conditiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, cu modificarile ulterioare;

c) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;

d) absolventii care, in perioada cuprinsa intre data absolvirii si data solicitarii dreptului, au fost admisi intr-unul dintre nivelurile de invatamant, conform prevederilor legale.

Persoanele care beneficiaza de prima de insertie au dreptul la mentinerea primei acordate si in situatia in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, in termen de 30 de zile, la un alt angajator, in conditiile in care incadrarea in munca la cel de-al doilea angajator se realizeaza in aceleasi conditii, respectiv cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni.

Pentru informatii suplimentare, va puteti adresa la sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita - Nasaud, din Bistrita, strada Garii, nr.2-4, etaj 2, telefon 0263-236296, e-mail: ajofm@bn.anofm.ro.

 Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita - Nasaud

 

Otilia Rapan

Director Executiv

 

 

Intocmit,

Adina Preda - Consilier EURES

 

0 comentarii2352 vizualizări11 iunie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0