Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 13 Iulie 2020 - 2270 vizitatori azi
26 IUNIE - ZIUA INTERNATIONALA IMPOTRIVA CONSUMULUI SI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI.

Incepand din 1987, in fiecare an, in data de 26 iunie, la nivelul tuturor tarilor membre ale Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) se marcheaza Ziua Internationala Impotriva Consumului si Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinarii ONU de a consolida actiunile si cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internationala fara consum abuziv de droguri.

An de an, Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime - UNODC) coordoneaza campania globala de marcare a Zilei Internationale impotriva Consumului si Traficului Ilicit de Droguri, propunand diverse teme adaptate problematicii drogurilor la nivel mondial, cu scopul de a trage un semnal de alarma si a determina factorii de decizie implicati sa actioneze eficient pentru contracararea acestui fenomen.

Anul acesta, tema propusa de UNODC este "SANATATE PENTRU JUSTITIE. JUSTITIE PENTRU SANATATE", tema ce isi propune sa sublinieze importanta cooperarii intre institutiile din domeniul sanatatii si justitiei. Un raspuns eficient la problema drogurilor are nevoie de colaborarea stransa intre justitie, sanatate si serviciile sociale, pentru a oferi solutii integrate, in acord cu conventiile internationale si cu respectarea drepturilor omului.

Subtemele campaniei de anul acesta se refera la:

 1. 1.       Tratament adaptat pentru consumatorii de droguri

Pentru a oferi acces la tratament pentru persoanele care consuma droguri, institutiile din domeniul justitiei si sanatatii trebuie sa lucreze impreuna. Acest lucru se aplica pentru serviciile de tratament si cele de reducere a riscurilor disponibile atat in  comunitate, cat si in mediul privativ de libertate. 

 1. 2.       Crearea legaturii intre prevenire, tratament si incluziune sociala

Intarirea legaturilor de comunicare in familii, scoli si comunitate poate creste rezistenta tinerilor in fata drogurilor si poate sustine reabilitarea si reintegrarea sociala, ajutand la prevenirea criminalitatii si a violentei.

 1. 3.       Acumularea cunostintelor necesare in domeniul justitiei si al sanatatii

Sunt necesare studii si analize pentru a cunoaste cat mai bine problematica drogurilor, pentru ca factorii de decizie sa fie cat mai bine informati si pentru ca deciziile care se iau in domeniu sa fie bazate pe evidente stiintifice.

In concordanta cu misiunea institutionala si implicit, cu obiectivele specifice cuprinse in documentele strategice in domeniul reducerii cererii de droguri, Agentia Nationala Antidrog (ANA) se alatura, ca in fiecare an, organismelor internationale in marcarea Zilei Internationale impotriva Consumului si Traficului Ilicit de Droguri, prin organizarea de activitati, la nivel national, menite sa traga un semnal de alarma cu privire la dinamica acestui fenomen.

La nivel teritorial, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud, din cadrul ANA va organiza activitati subsumate campaniei UNODC - "SANATATE PENTRU JUSTITIE. JUSTITIE PENTRU SANATATE", alaturi de institutiile din domeniul justitiei, sanatatii si al reintegrarii sociale (Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, Penitenciarul Bistrita, Directia Generala pentru Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, Fundatia Inocenti Bistrita, Serviciul de Probatiune Bistrita - Nasaud), precum si o serie de actiuni de promovare a unui stil de viata sanatos adresate copiilor si tinerilor din comunitate, cat si de sensibilizare si de constientizare a  populatiei cu privire la problematica drogurilor din comunitatea noastra, derulate in parteneriat cu institutii din domeniul apararii si sigurantei publice si cu sprijinul autoritatilor administrative locale si judetene (Institutia Prefectului Judetul Bistrita-Nasaud, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Primaria Orasului Beclean, Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita).

Astfel, in data de 26.06.2019, intre orele 11.00 - 16.00, in Complexul balnear Baile Figa , Beclean se vor desfasura urmatoarele activitati:

 • organizarea unor standuri informative pentru distribuirea de materiale de informare cu mesaje antidrog si dezbateri pe teme corelate cu uzul, abuzul si traficul de droguri (CPECA B-N, IPJ B-N, IJJ B-N, ISU B-N, DSP B-N);
 • proiectarea de filme documentare (confesiuni ale unor fosti consumatori de droguri) si spoturi cu tematica antidrog (CPECA B-N);
 • derularea de exercitii specifice demonstrative cu "ochelarii de dependenta", ochelari speciali care simuleaza efectele resimtite de consumatorii de alcool si de droguri (CPECA B-N)
 • demonstratii practice privind detectarea consumului de alcool prin folosirea etilotestelor (Serviciul Politiei Rutiere Bistrita/ IPJ B-N);
 • prezentarea (cu exercitii demonstrative) a laboratorului mobil de criminalistica (Serviciul Criminalistic/IPJ B-N); 
 • demonstratii cu cainii de interventie ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud (IJJ B-N);
 •  exercitii demonstrativ ecu procedurile specifice de interventie in situatii de urgenta (ISU B-N);
 •  organizarea unor concursuri si jocuri interactive cu tematica antidrog (Compartimentul de Promovare a Sanatatii /DSP B-N);

Tot sub egida Zilei Internationale impotriva Consumului si Traficului Ilicit de Droguri, reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud se vor intalni in cadrul unor sesiuni de informare, educare si constientizare cu tematica antidrog cu beneficiarii serviciilor oferite de catre Fundatia Inocenti Bistrita, ai Centrului de Primire in Urgenta a copiilor minori Bistrita, ai Casei de Tip Familial Bistrita, precum si cu beneficiarii aflati in detentie in cadrul Penitenciarul Bistrita, si nu in ultimul rand, in perioada urmatoare se vor continua demersurile in scopul diminuarii stigmatizarii si marginalizarii sociale a consumatorilor dependenti de droguri si a constientizarii necesitatii de reabilitare a acestora prin mediatizarea permanenta in mediul online de catre trusturilor de presa judetene, cat si prin intermediul postarilor pe paginile web ale institutiilor publice si private a  Campaniei Nationale  cu Componenta Media: "Oamenii sunt mai mult decat dependenta lor. Cunoaste-i. Nu discrimina!".

***

 

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG

BISTRITA-NASAUD

0 comentarii2310 vizualizări26 iunie 2019
rss 2.0
rss 2.0