Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 24 Septembrie 2020 - 1296 vizitatori azi
Plan de masuri pentru prevenirea aparitiei virusului si la noi in BN.

In urma confirmarii aparitiei Influentei Aviare (tulpina H5N8) in judetul Maramures si avand in vedere faptul ca se afla la granita cu Bistrita-Nasaud, Comitetul Local de Combatere a Bolilor Bistrita-Nasaud s-a reunit astazi intr-o sedinta extraordinara pentru a adopta un plan de masuri pentru prevenirea aparitiei virusului si la noi in judet.

#DeStiut:
Gripa aviara este o boala infectioasa virala a pasarilor, inclusiv a pasarilor domestice. Infectiile cu virusurile gripei aviare ale pasarilor domestice cauzeaza doua forme principale ale acestei boli, care se deosebesc prin virulenta lor.
Forma slab patogena cauzeaza in general doar simptome usoare, in timp ce forma inalt patogena determina rate foarte mari ale mortalitatii la majoritatea speciilor de pasari domestice.
Boala poate avea un impact sever asupra profitabilitatii cresterii pasarilor de curte, cauzand perturbari ale comertului in Uniune si ale exporturilor catre tari terte.
Gripa aviara apare in principal la pasari, dar, in anumite circumstante, pot aparea infectii si la om, cu toate ca riscul este in general foarte mic.
In cazul aparitiei unui focar de gripa aviara, exista riscul ca agentul infectios sa se raspandeasca la alte exploatatii in care se cresc pasari domestice sau in care se afla alte pasari captive.


Masuri generale:
• Masuri suplimentare de biosecuritate in toate exploatatiile de crestere a pasarilor.
• Controale oficiale in unitati care comercializeaza oua in vederea prevenirii punerii pe piata a celor care ar putea proveni din exploatatia comerciala afectata sau din alte exploatatii pentru care D.S.V.S.A Maramures a impus sau va impune restrictii.
• Efectuarea de controale in trafic pentru verificarea respectarii prevederilor legale privind transportul si comercializare produselor alimentare, in special oua si carne de pasare, precum si a transporturilor de animale vii, in special pasari.
• Campanii de informare si comunicare catre populatie prin canale Mass Media.


Masuri specifice si suplimentare la nivelul exploatatiilor nonprofesionale:
• prevenirea oricarui contact direct si indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa si pasarile domestice sau alte pasari, in special ratele si gastele, fiind interzis accesul pasarilor domestice la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala;
• separarea in cadrul gospodariei, in masura posibilitatilor, a ratelor si gastelor de alte pasari domestice;
• se impune in cazul cresterii pasarilor domestice in aer liber, ca acestea sa fie tinute inchise obligatoriu in spatii de cazare special amenajate, astfel incat sa nu intre in contact cu pasarile salbatice;
• se interzice adaparea pasarilor domestice cu apa din rezervoarele de apa de suprafata accesibile pasarilor salbatice;
• se interzice intrarea mai multor persoane, in zona de exploatare a pasarilor domestice, miscarile limitandu-se la o singura persoana respectiv proprietarul exploatatiei;
• prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozatoare si alte animale de companie;
• se vor aplica masuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminarii unei eventuale infectii prin folosirea unei incaltaminte diferita in spatiul de exploatare a pasarilor domestice;
• se va aduce la cunostinta proprietarilor exploatatiilor de pasari, despre evolutia Gripei Aviare in Romania, precum si despre toate masurile specifice si suplimentare de biosecuritate mentionate la primele sapte puncte de mai sus


Masuri specifice si suplimentare la nivelul exploatatiilor comerciale de pasari
• intensificarea masurilor de biosecuritate, insistand asupra evitarii oricarui contact al pasarilor domestice cu pasari salbatice, posibil contaminate cu virusul influentei aviare, in conformitate cu Ord. A.N.S.V.S.A. nr. 21/2018;
• organizarea de controale oficiale, in exploatatii de pasari comerciale, privind aplicarea masurilor de biosecuritate;
notificarea de urgenta catre D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud a cazurilor de suspiciune de boala, a cresterii procentului de morbiditate si mortalitate la pasari indiferent de cauza prezumtiva, pe baza unor criteriile care trebuie sa fie luate in considerare in vederea detectarii rapide a bolii:
1. Scaderea aportului de hrana si de apa cu mai mult de 20%;
2. Scaderea productiei de oua cu mai mult de 5% pentru mai mult de doua zile;
3. Rata mortalitatii mai mare de 3% intr-o saptamana;
4. Orice semn clinic sau leziune post-mortem care sa sugereze influenta aviara.
• pregatirea unui stoc minim de materiale si substante dezinfectante, necesare pentru o eventuala interventie in focar.

0 comentarii1988 vizualizări15 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0