Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 24 Septembrie 2020 - 2318 vizitatori azi
Mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Romane.

"Cu 161 de ani in urma, romanii de pe cele doua maluri ale Milcovului sarbatoreau impreuna indeplinirea unui ideal drag al generatiei pasoptiste, unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapa in crearea statului unitar roman, desavarsita la 1 decembrie 1918, cand a avut loc si unirea cu Transilvania,Banatul, Crisana si Maramures.

Ce poate fi mai frumos pentru o natiune decat consensul in jurul unui obiectiv vizionar a carui implinire avea sa deschida calea catre un stat modern, suveran si independent? Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza in acelasi timp ca domnitor al Tarii Romanesti si al Moldovei a insemnat, cum el insusi spunea, conform relatarilor vremii, nu doar venirea la putere a unui om, ci a unui popor.

Avem multe de invatat din exemplul artizanilor Unirii Principatelor Romane. Chiar daca au existat si voci care se opuneau unificarii, divanurile ad-hoc care au precedat unirea celor doua principate au demonstrat dorintade unire a romanilor, iar elitele politice ale vremii au fructificat o sansa istorica pentru intreaga natiune.Reformele care au urmat in toate domeniile importante ale economiei si vietii social-politice au schimbat in bine destinul acestui popor. A fost un cumul de vointa si de curaj politic datorita caruia exista si Romania de astazi, revenita de peste un deceniu in marea familie europeanasi partener al Aliantei Nord-Atlantice.

Istoria ne-a demonstrat ca putem fi puternici ca natiune atunci cand ne uneste un obiectiv comun. In 1859, puternica apropiere culturala si economica dintre Moldova si Tara Romaneasca a fost catalizatorul Micii Uniri. Dezvoltarea si modernizarea statului nou format atunci nu ar fi fost insa posibile fara respectul pentru lege si pentru binele intregii natiuni.

Sarbatoarea Unirii Principatelor Romane este un bun prilej de reflectie pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lasand deoparte diferentele de opinie sau rivalitatile politice. Provocarea actuala o reprezinta dezvoltarea tarii in pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducand decalajele economice sau sociale. Acesta este drumul pe care mi l-am asumat impreuna cu echipa guvernamentala pe care o conduc, in deplin respect pentru lege si pentru binele societatii.

La multi ani, romani!

La multi ani, Romania!"

 

 

Ludovic Orban,

Prim-ministru al Romaniei

 

0 comentarii1953 vizualizări24 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0