Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Stadiul derularii Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Acest Program se bazeaza pe Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European si al Consiliului privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. Derularea programului este reglementata de Hotararea de Guvern 784/2018. Programul este destinat distribuirii de ajutoare alimentare si produselor de igiena, persoanelor aflate in nevoie. Hotararea de Guvern stabileste obligatii organizatorice Ministerului Fondurilor Europene, Institutiilor Prefectului si primariilor.

        Conform unui Acord de cooperare semnat intre Institutia Prefectului si Ministerul Fondurilor Europene in perioada 2019-2021 sunt prevazute 4 livrari de produse de igiena si 6 livrari de produse alimentare. Facem mentiunea ca anterior, si anume in 2016, distribuirea de ajutoare prin acest program cu finantare europeana, POAD,  s-a facut la mai multe categorii de beneficiari,  adica inclusiv la pensionari, someri, veterani, persoane persecutate… care aveau venituri sub 400 lei/luna. Astfel, in anul 2016 au existat in judetul nostru 57.773 beneficiari, care au primit 146.034 cutii cu produse alimentare,

 

        In anul 2019 s-a adus in judetul nostru prima livrare din cele 4, si anume 19.818 pachete cu produse de igiena, care contin, fiecare: periute de dinti, pasta de dinti, sapun, detergent, sampon, un pachet fiind in greutate de cca 5 kg. Pachetele au inceput sa fie distribuite prin intermediul primariilor, incepind cu 11.12.2019 iar la data de 21.01.2020 mai existau in depozite 4.463 pachete, la 51 de primarii. 11 primarii au finalizat distribuirea. De mentionat ca Hotararea de Guvern a stabilit o prioritate in distributie: mai intai persoanele de la cat. a) si b) pe Lista initiala (ASF si VMG), si, dupa finalizarea acesteia (45 de zile de la data receptiei) persoanele de la lit. c) aflate pe Lista suplimentara.

 

        Categoriile de beneficiari prevazuti de H.G. 784/2018, sunt: 

   "a) persoanele carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;

    b) familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei acordata in baza Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

    c) persoane aflate temporar in situatii critice de viata, respectiv victime ale calamitatilor, persoane dependente, definite conform prezentei hotarari, si in alte situatii asemanatoare stabilite prin anchetele sociale si care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate." Conform art. 2 lit.b) din acelasi act normativ prin persoane dependente se intelege: "persoanele cu handicap grav si accentuat, adulti si copii, care nu beneficiaza de ingrijire in servicii sociale in regim rezidential, publice sau private."  Initial (2017), aceasta categorie, "persoane dependente", nu era definita prin acte normative (H.G. sau Ghidul solicitantului) si nu a intrat in numarul beneficiarilor estimati, deci nici in numarul pachetelor primite.

 

        Datorita scaderii numarului de beneficiari aflati pe listele initiale, fata de numarul de pachete contractat in 2017 si anume 19,8 mii, actual exista doar circa 13,5 mii beneficiari ASF si VMG, deci pentru listele suplimentare ar exista o cantitate  disponibila de circa 6,3 mii pachete. Dar, pe Listele suplimentare sunt 16,1 mii persoane (conform D.G.A.S.P.C. si A.J.P.I.S.), deci ar fi nevoie de inca circa 9,8 mii de pachete. Fata de aceasta situatie, am rugat primarii sa opreasca distributia pana la lamurirea situatiei si am facut demersuri la Ministerul Fondurilor Europene pentru a se suplimenta cantitatea de pachete, dar nu sunt prea mari sperante. In consecinta, in continuare, pentru definitivarea distributiei, primarii au obligatia legala de a stabili caror persoane le vor acorda pachetele cu produse de igiena care mai sunt in stoc, conform aceluiasi act normativ (Anexa 2, lit.B, pct.4.c):

    "c) intocmesc si aproba listele de suplimentare, in baza anchetelor sociale desfasurate pentru identificarea persoanelor eligibile. "

 

        II. Inspectori din cadrul Grupului de lucru POAD (reprezentanti ai Institutiei Prefectului, A.J.P.I.S., A.Somaj, D.G.A.S.P.C.) au desfasurat actiuni de control cu privire la modul de desfasurare a activitatii de distribuire la un numar de 5 primarii, fara a se gasi probleme majore.

 

 

 

Aprob,

Prefect Nechita Stelian Dolha

 

Intocmit - Membru al Grupului de lucru POAD,

Auditor Sorin Herciu

0 comentarii2765 vizualizări29 ianuarie 2020




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0