Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 24 Februarie 2020 - 12576 vizitatori azi
EVALUAREA ACTIVITATII DESFASURATE DE C.P.E.C.A. BISTRITA-NASAUD IN ANUL 2019 .

Saptamana trecuta, reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bistrita-Nasaud au participat la prezentarea activitatii desfasurate in anul 2019, bilant sustinut de catre seful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CRPECA) Cluj-Napoca.  

Activitatea s-a desfasurat in sala de video conferinta a Institutiei Prefectului Judetul Cluj, in prezenta domnului prefect Mircea ABRUDEAN, a domnului judecator Cristi DANILET si a reprezentantilor institutiilor publice locale si a organizatiilor neguvernamentale cu atributii in reducerea cererii si ofertei de droguri la nivelul judetului Cluj.

Seful CRPECA Cluj-Napoca a prezentat Raportul de activitate pentru anul 2019, la nivelul Centrului Regional Cluj-Napoca (Centrele Judetene: Bistrita-Nasaud, Maramures, Salaj si Cluj).

De asemenea, acesta a evidentiat evolutia fenomenului drogurilor in Romania conform datelor din Raportul National privind situatia drogurilor din Romania 2019 (http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2020/01/RN_2019_15.01.20.pdf) si noua abordare a problematicii antidrog, care se va axa in continuare pe obiectivele Strategiei Nationale Antidrog 2013-2020, cu urmarirea atenta a desfasurarii activitatilor din Planul de Actiune 2017-2020. Acestea vor fi subsumate actiunilor specifice, vizand cei doi piloni, si anume reducerea cererii si ofertei de droguri.

Pe plan local, pe intreg parcursul anului 2019, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud a desfasurat activitati de prevenire a consumului de droguri in mediul scolar, familial si in comunitate, cursuri de formare in domeniul drogurilor, precum si activitati specifice de asistenta integrata acordate consumatorilor de droguri.

In conformitate cu activitatile prevazute in Planul de actiune pentru perioada 2017-2020 al Strategiei Judetene Antidrog 2013 - 2020, prevenirea consumului de droguri in scoala a reprezentat partea cea mai intensa in cadrul activitatilor de prevenire, cele  mai multe actiuni adresandu-se elevilor, aflati conform statisticilor, la varsta de debut in consumul de alcool, tutun si droguri. Aceste activitati au fost desfasurate prin operationalizarea parteneriatelor interinstitutionale, atat in cadrul proiectelor nationale initiate de catre Agentia Nationala Antidrog, dar si in cadrul unor proiecte locale initiate de catre Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud, de catre unitatile de invatamant din judet sau de catre alte institutii cu atributii in indeplinirea obiectivelor din Planul Judetean de Actiune 2017-2020.

Rezultatele care vizeaza componenta de prevenire a consumului de droguri au constat in informarea, educarea si constientizarea populatiei generale, scolare si a grupurilor vulnerabile privind efectele consumului de alcool, tutun si droguri, precum si dezvoltarea si consolidarea unor atitudini, practici si abilitati personale cu rol de factori de protectie in prevenirea consumului de droguri (abilitati de comunicare asertiva, gestionarea emotiilor, gestionarea stresului si a agresivitatii, rezolvarea de probleme, abilitatea de a face fata presiunii grupului, de adoptare a deciziilor, etc) reliefate prin activitatile specifice desfasurate, la nivel judetean, in cadrul campaniilor si proiectelor antidrog.   

Astfel, in anul 2019, la nivelul CPECA Bistrita-Nasaud, au fost implementate 19 proiecte si campanii de prevenire in scoala, familie si comunitate, ce au totalizat 795 activitati desfasurate la nivel local, in mediul urban si rural: beneficiari directi - 15.519 copii, elevi, cadre didactice, tineri, adulti, specialisti, voluntari, etc. Alaturi de specialistii si voluntarii antidrog ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud, au fost implicati si specialisti din alte institutii cu atributii in domeniu sau reprezentanti ai societatii civile (Institutia Prefectului Judetul Bistrita-Nasaud, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar Judetean, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Bistrita-Nasaud, Casa Corpului Didactic Bistrita-Nasaud, Inspectoratul de Politie al Judetului, Inspectoratul de Jandarmi Judetean , Inspectoratul pentru  Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud, Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Bistrita-Nasaud si organizatii neguvernamentale din judetul Bistrita-Nasaud).

Totodata, in anul 2019, la nivel judetean, au fost realizate un numar de 45 sesiuni de formare si informare cu tematica antidrog, la care au participat diverse categorii profesionale (profesori, medici, psihologi, politisti, preoti).  

De asemenea, au fost desfasurate activitati in cadrul proiectelor si programelor nationale de prevenire (exemple: Proiectul-concurs "Mesajul meu antidrog, editia a-XV-a"; Proiectul "Necenzurat"; Proiectul  "Fred Goes Net", "Cum sa crestem sanatos", "ABC - ul emotiilor", "Pinocchio" si "Creativ").

In ceea ce priveste componenta de asistenta a consumatorilor de droguri, au fost oferite informatii pentru 78 persoane, au fost realizate 37 evaluari medicale, psihologice si sociale, 204 interventii individuale (psihologice si sociale) si 98 sedinte de management de caz acordate beneficiarilor si familiilor acestora.

Si in anul 2019, continuarea aplicarii prevederilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a intrarii in vigoare in 2014 a Codului Penal, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a reprezentat o importanta sursa de referinta pentru consumatorii de droguri admisi la tratament in cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud. Conform art. 19 din actul normativ invocat mai sus, in cazul savarsirii infractiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, cumparare sau detinere de droguri de risc pentru consum propriu, fara drept, procurorul dispune, in termen de 24 de ore de la inceperea urmaririi penale, evaluarea consumatorului de catre Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud, in scopul includerii acestuia in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri. Astfel, au fost intocmite si trimise DIICOT un numar de 23 de rapoarte de evaluare si 18  planuri individualizate de asistenta.

Principalele obiective si prioritati ale Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud pentru perioada urmatoare privesc consolidarea colaborarii cu institutiile publice, ONG-uri si mass media, pentru imbunatatirea activitatii in domeniul prevenirii si a asistentei, precum si atragerea de fonduri pentru aceste activitati si in mod special extinderea retelei de prevenire care sa cuprinda, profesori diriginti, consilieri scolari, personal medical si alti specialisti ce vor fi instruiti prin workshopuri/cursuri de formare de baza in domeniul adictiilor si care vor fi sustinute de catre specialistii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud.

 

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud

0 comentarii777 vizualizări05 februarie 2020
rss 2.0
rss 2.0