Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 24 Februarie 2020 - 11976 vizitatori azi
150 de milioane de euro, pentru producerea vaccinului gripal tetravalent la Institutul Cantacuzino.

Guvernul pregateste un proiect european din fonduri nerambursabile pentru modernizarea Institutului Cantacuzino, reluarea productiei de vaccin si dezvoltarea de noi produse farmaceutice. Vice-premierul Raluca Turcan, ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, si ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, au efectuat o vizita de lucru la Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino.

Discutiile cu specialistii din institut au vizat posibilitatea dezvoltarii unor proiecte mari de cercetare din fonduri europene si identificarea componentei inovatoare, strategice si competitive pe care o poate pune la dispozitie Institutul Cantacuzino.

Din viitorul exercitiu financiar al UE, tara noastra are la dispozitie 8 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare. Pentru acest proiect de interes national, Romania poate atrage 150 milioane de euro. Astfel, Institutul Cantacuzino va putea sa-si extinda capacitatea de cercetare-dezvoltare la nivel de laborator cu doua unitati tehnologice complexe noi. Cercetatorii isi vor desfasura activitatea intr-un spatiu nou, modern, cu o suprafata de 7000 mp. Aici, activitatea dezvoltarii de vaccin va fi corelata cu cea de cercetare si dezvoltare farmaceutica, iar la finalul proiectuluiInstitutul va fi capabil sa produca vaccin gripal tetravalent si sa creeze oportunitati de dezvoltare de noi produse farmaceutice.

Pe langa acest proiect, Guvernul sprijina alte trei proiecte strategice pentru cercetarea romaneasca:

1.    Infiintarea unui institut de cercetare in domeniul medicinei genetice;

2.    Infiintarea unui Institut de Inteligenta Artificiala pentru zona de robotica, automatizari industriale si IT;

3.    Infiintarea Institutului pentru Tehnologiile Viitorului (nanotehnologii, microelectronica, fotonica, materiale si tehnologii de fabricatie avansate).

 

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

0 comentarii784 vizualizări07 februarie 2020
rss 2.0
rss 2.0