Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
In tara noastra, pana in prezent, 3 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19.

Doua persoane diagnosticate cu virusul COVID-19 (coronavirus) sunt internate, in continuare, in unitati spitalicesti de specialitate din Cluj-Napoca si Timisoara, cu stare buna de sanatate, fara febra.

 In tara noastra, pana in prezent, 3 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, dintre care o persoana a fost declarata vindecata dupa ce testele realizate conform procedurilor medicale au fost negative.

 De asemenea, in centrele de la Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca au fost analizate si alte probe de la persoane care s-au intors din tarile afectate sau au avut contact cu persoane posibil purtatoare ale virusului, insa toate au iesit negative.

 In continuare, la nivel national sunt in carantina in centre institutionalizate 52 persoane, iar 8 167 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Le recomandam cetatenilor care sunt monitorizati la domiciliu sa respecte regulile de izolare, sa nu paraseasca spatiile stabilite si sa pastreze permanent legatura cu autoritatile sanitare din zona in care se afla.

 In cursul zilei de duminica, la TelVerde dedicat informarii despre noul Coronavirus, s-au primit 646 apeluri de la persoane care au sunat sa afle detalii despre cum se manifesta si cum poate fi prevenita raspandirea acestei afectiuni. Totodata, la numarul unic pentru preluare a apelurilor de urgenta 112 au fost primite 80 apeluri.

Atat numarul apelurilor la TelVerde, cat si numarul apelurilor la 112 au scazut fata de zilele trecute.

In contextul prevenirii si combaterii infectiilor cu noul coronavirus - COVID - 19, grupul de suport tehnico-stiintific constituit la nivel guvernamental monitorizeaza atent situatia din Romania, dar si evolutia fenomenului in celelalte tari in care au fost confirmate cazuri.

 Le reamintim cetatenilor sa ia in considerare doar informatiile verificate prin sursele oficiale (Guvern, Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Afacerilor Externe) si sa apeleze pentru recomandari si alte informatii la linia TelVerde 0800 800 358. De asemenea, cetatenii romani din strainatate pot solicita informatii despre prevenirea si combaterea virusului la linia dedicata +4021.320.20.20.

 

.

 

 

Avand in vedere necesitatea unor clarificari suplimentare asupra recomandarilor de conduita in prevenirea raspandirii coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategica pune la dispozitie raspunsuri pentru o serie de intrebari ridicate in spatiul public:

 

1. Care este diferenta dintre carantina si autoizolarea la domiciliu?

? Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezinta simptome dar care se intorc din zonele cu transmitere comunitara extinsa a noului coronavirus (COVID-19). 

? Carantina va dura o perioada de 14 zile si va fi organizata in spatii special amenajate, puse la dispozitie de autoritatea locala, in colaborare cu Directia de Sanatate Publica.

? Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezinta simptome dar:

? au calatorit in ultimele 14 zile in regiuni/localitati din zonele afectate de COVID-19, altele decat cele cu transmitere comunitara extinsa 

? au intrat in contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitara extinsa 

? au intrat in contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).

? membrii de familie ai unei persoane care se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus

? Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata. In acest timp, vor fi monitorizate de catre medicul de familie sau, in lipsa acestuia, de catre Directia de Sanatate Publica. 

? Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a celor afectate se actualizeaza de fiecare data cand este nevoie si poate fi consultata pe pagina ? ht? tps://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: "Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19" 

 

2. Daca un membru al familiei este in autoizolare, masura se aplica si pentru sot/sotie sau copii? 

? Autoizolarea se aplica tuturor membrilor familiei si persoanelor care locuiesc la acelasi domiciliu, pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata.

? Toti au obligatia de a NU parasi domiciliul declarat, in care se afla de la momentul autoizolarii.

? Daca restul familiei nu doreste sa intre in izolare alaturi de persoana care a calatorit, atunci se solicita catre Directia de Sanatate Publica intrarea acesteia in carantina institutionalizata. Aceasta optiune este posibila numai in cazul in care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

 

3. Ce masuri de igiena individuala trebuie sa respecte persoanele autoizolate?

? Sa evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuinta si, daca este posibil, sa se izoleze intr-o camera separata.

? Sa NU primeasca vizitatori in perioada de autoizolare la domiciliu.

? Sa se spele pe maini cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, ori de cate ori este necesar (dupa utilizarea toaletei, inaintea pregatirii mesei, etc).

? Sa curate si sa dezinfecteze zilnic toate suprafetele pe care le ating frecvent (ex: mese, clante, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse si de alte persoane).

? Sa isi acopere gura si nasul cu servetel de unica folosinta sau cu o tesatura atunci cand stranuta sau tusesc, sau sa stranute si sa tuseasca in plica cotului. Batista se arunca imediat la cosul de gunoi, in sac de plastic, dupa care se spala pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde.

? Sa aeriseasca cat mai bine toate incaperile casei. Spatiile comune ale casei (bucatarie, baie) trebuie sa fie bine aerisite!

? Sa tina legatura zilnic cu medicul de familie si sa-l informeze asupra evolutiei tuturor membrilor familiei.

? Sa sune la numarul unic de urgenta 112 in cazul in care apare cel putin 

unul din urmatoarele simptome: tuse, febra, dificultati la respiratie, durere in gat - sa isi acopere nasul si gura cu o masca de protectie. 

? De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgente. 

 

4. Ce se intampla daca vreun membru al familiei prezinta simptome sau are o alta urgenta medicala in timp ce se afla in autoizolare?

? In cazul in care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezinta simptome sugestive pentru infectia cu coronavirus (febra, tuse, dificultate in respiratie) sau prezinta orice alta urgenta medicala, contactati medicul de familie si/sau sunati la 112. Mentionati, obligatoriu, ca va aflati in situatia de autoizolare la domiciliu!

? Limitati cat mai mult posibil contactul apropiat - la mai putin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute - acoperiti-va gura si nasul cu batista cand tusiti sau stranutati! Spalati-va pe maini cu apa si sapun imediat, purtati masca de protectie.

? Asteptati sosirea ambulantei, care va va transporta pana la centrul de boli infectioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veti fi izolat pana la obtinerea rezultatelor. 

? Daca rezultatul este negativ, veti fi adus inapoi la domiciliu si veti continua autoizolarea pana la 14 zile.

? Daca rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infectie cu coronavirus.

? Pentru alte urgente medicale, personalul de la ambulanta / SMURD vor lua deciziile ce se impun in acord cu reprezentantii DSP.

 

5. Cum sunt sprijinite persoanele aflate in autoizolare?

? Persoanele aflate in autoizolare pot fi ajutate in aprovizionarea cu apa si alimente de catre rude si/sau prieteni.

? Daca este necesar, persoanele aflate in autoizolare pot solicita sprijinul  Comitetelor judetene pentru situatii de urgenta si autoritatilor locale pentru aprovizionare cu alimente, apa, masti de protectie.

? Autoritatile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicand si organizatiile non-guvernamentale (ex: Crucea Rosie)

 

6. Cum ajung alimentele si bunurile necesare la persoanele aflate in autoizolare?

? Alimentele si bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate in autoizolare. 

? Persoanele autoizolate le vor prelua fara a intra in contact cu personalul care face aprovizionarea, pastrand o distanta de minimum 2 metri fata de acesta. 

? Practic, alimentele si bunurile sunt lasate la intrarea in domiciliu (usa apartamentului/poarta casei) si sunt preluate de catre persoana aflata in izolare doar dupa ce cealalta persoana s-a retras.

? Este recomandat ca atentionarea asupra furnizarii alimentelor sau produselor sa se faca pe cale telefonica, si nu prin atingerea usii/clantei/soneriei. 

? Pe cat posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protectie care le va acoperi nasul si gura (masca medicala cu elastic prins in spatele urechilor) atunci cand preiau produsele/bunurile primite la domiciliu. 

 

7. Dupa perioada de 14 zile, persoanele aflate in autoizolare pot parasi domiciliul?

? Persoanele care au sosit din alte zone decat cele care necesita carantinare pot parasi domiciliul numai dupa cele 14 zile de autoizolare, daca nu prezinta niciun simptom. In aceste cazuri, NU este necesara testarea pentru coronavirus.

? Persoanele care au intrat in contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate in prima zi de autoizolare si inaintea terminarii perioadei de autoizolare. Pot parasi domiciliul numai daca rezultatele finale sunt negative. 

? Persoanele aflate in autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care sa ateste ca pot reveni in colectivitate.

? La iesirea din autoizolare, mergeti in consult la medicul de familie pentru a va elibera concediul medical si/sau adeverintele pentru scoala.

? Ramaneti vigilenti si respectati in continuare recomandarile generale privind prevenirea infectiei cu coronavirus sau alt tip de gripa. 

 

8. Aceste persoane beneficiaza de scutiri sau concedii medicale?

? In primul rand, este important sa contactati angajatorul si/sau unitatea de invatamant pentru a-i instiinta ca va aflati in autoizolare la domiciliu.

? La finalul perioadei de autoizolare, elevii si studentii beneficiaza de scutire medicala, iar persoanele angajate, de concediu medical.

? Concediul medical va fi eliberat de catre medicul de familie, dupa iesirea din izolare, in baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverinta de la angajator.

? Conform prevederilor OUG 158/2005 si art. 60 (2) din Normele de aplicare, in cazul concediilor medicale pentru carantina, angajatul nu este obligat sa depuna la angajator certificatul pentru luna anterioara pana in data de 5 a lunii in curs, ci pana la sfarsitul lunii in curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical dupa iesirea din izolare/carantina.

? Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de calcul, la fel ca in cazul concediilor medicale acordate pentru o boala obisnuita.

? Durata concediilor pentru carantina nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni si nu se aplica restrictia de 10 zile valabila pentru concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii.

 

 

Grupul de Comunicare Strategica

 

 

 

 

Avand in vederenecesitateaunorclarificarisuplimentareasuprarecomandarilor de conduita in prevenirearaspandirii coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategicapune la dispozitieraspunsuripentru o serie de intrebariridicate in spatiul public:

 

1. Care estediferentadintrecarantinasiautoizolarea la domiciliu?

?      Carantina se instituiepentrutoatepersoanele care nu prezintasimptomedar care se intorc din zonele cu transmiterecomunitaraextinsa a noului coronavirus (COVID-19).

?      Carantinava dura o perioada de 14 zilesiva fi organizata in spatii special amenajate, puse la dispozitie de autoritatealocala, in colaborare cu Directia de Sanatate Publica.

?      Autoizolarea se instituiepentrupersoanele care nu prezintasimptomedar:

o   au calatoritin ultimele 14 zile in regiuni/localitati din zoneleafectate de COVID-19, alteledecatcele cu transmiterecomunitaraextinsa

o   au intrat in contact direct cu persoanele cu simptomesi care au calatorit in zone cu transmiterecomunitaraextinsa

o   auintratin contact direct cu persoanele care au fostconfirmate cu coronavirus (COVID-19).

o   membrii de familieaiuneipersoane care se incadreaza in unadintresituatiile de maisus

?      Acestepersoane se vorautoizola la domiciliupentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoanasimptomatica/confirmata. In acesttimp, vor fi monitorizate de catremedicul de familiesau, in lipsaacestuia, de catreDirectia de Sanatate Publica.

?      Listazonelor cu transmiterecomunitaraextinsasi a celorafectate se actualizeaza de fiecaredatacandestenevoiesipoate fi consultata pe paginahttps://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: "Listazonelor cu transmiterecomunitaraextinsa si a altor zone afectate de COVID 19"

 

2. Dacaunmembru al familieieste in autoizolare, masura se aplicasipentrusot/sotiesaucopii?

?      Autoizolarea se aplicatuturormembrilorfamilieisipersoanelor care locuiesc la acelasidomiciliu, pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoanasimptomatica/confirmata.

?      Toti au obligatia de a NU parasidomiciliuldeclarat, in care se afla de la momentulautoizolarii.

?      Dacarestulfamiliei nu dorestesaintre in izolarealaturi de persoana care a calatorit, atunci se solicitacatreDirectia de Sanatate Publica intrareaacesteia in carantinainstitutionalizata. Aceastaoptiuneesteposibilanumai in cazul in care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

 

3. Ce masuri de igienaindividualatrebuiesarespectepersoaneleautoizolate?

?      Sa evite contactulapropiat cu celelaltepersoane din locuintasi, dacaesteposibil, sa se izolezeintr-o cameraseparata.

?      Sa NU primeascavizitatori in perioada de autoizolare la domiciliu.

?      Sa se spele pe maini cu apasisapun, timp de celputin 20 de secunde, ori de cateoriestenecesar (dupautilizareatoaletei, inainteapregatiriimesei, etc).

?      Sacuratesisadezinfectezezilnictoatesuprafetele pe care le atingfrecvent (ex: mese, clante, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alteobiecte care pot fi atinsesi de altepersoane).

?      Saisiacoperegurasinasul cu servetel de unicafolosintasau cu o tesaturaatuncicandstranutasautusesc, sausastranutesisatuseasca in plica cotului. Batista se aruncaimediat la cosul de gunoi, in sac de plastic, dupa care se spala pe maini cu apasisapuntimp de 20 de secunde.

?      Saaeriseascacatmai bine toateincaperilecasei. Spatiilecomune ale casei (bucatarie, baie) trebuiesa fie bine aerisite!

?      Satinalegaturazilnic cu medicul de familiesisa-l informezeasupraevolutieituturormembrilorfamiliei.

?      Sasune la numarulunic de urgenta 112 in cazul in care aparecelputin

unul din urmatoarelesimptome: tuse, febra, dificultati la respiratie, durere in gat - saisiacoperenasulsigura cu o masca de protectie.

?      De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE estepentruinformare, nu estepentruurgente.

 

4. Ce se intampladacavreunmembru al familieiprezintasimptomesau are o altaurgentamedicala in timpce se afla in autoizolare?

?      In cazul in care, pe parcursulcelor 14 zile, vreunmembru al familieiprezintasimptomesugestivepentruinfectia cu coronavirus (febra, tuse, dificultate in respiratie) sauprezintaoricealtaurgentamedicala, contactatimedicul de familiesi/sausunati la 112. Mentionati, obligatoriu, cavaaflati in situatia de autoizolare la domiciliu!

?      Limitaticatmaimultposibilcontactulapropiat - la maiputin de 1 metru, pentrumaimult de 15 minute - acoperiti-vagurasinasul cu batistacandtusitisaustranutati! Spalati-va pe maini cu apasisapunimediat, purtatimasca de protectie.

?      Asteptatisosireaambulantei, care vavatransportapana la centrul de boliinfectioasecelmaiapropiat, unde se poateefectuatestareapentru coronavirus. Acoloveti fi izolatpana la obtinerearezultatelor.

?      Dacarezultatulestenegativ, veti fi adusinapoi la domiciliusiveti continua autoizolareapana la 14 zile.

?      Dacarezultatelesuntpozitive, se voraplicaprocedurilespecificepentrucazurile de infectie cu coronavirus.

?      Pentru alteurgentemedicale, personalul de la ambulanta / SMURD vorluadeciziilece se impun in acord cu reprezentantii DSP.

 

5. Cumsuntsprijinitepersoaneleaflate in autoizolare?

?      Persoaneleaflate in autoizolare pot fi ajutate in aprovizionarea cu apasialimente de catre rude si/sauprieteni.

?      Dacaestenecesar, persoaneleaflate in autoizolare pot solicitasprijinulComitetelorjudetenepentrusituatii de urgentasiautoritatilor locale pentruaprovizionare cu alimente, apa, masti de protectie.

?      Autoritatile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operareimplicandsiorganizatiile non-guvernamentale (ex: CruceaRosie)

 

6. Cumajungalimentelesibunurilenecesare la persoaneleaflate in autoizolare?

?      Alimentelesibunurilenecesaresuntaduse la domiciliulpersoaneloraflate in autoizolare.

?      Persoaneleautoizolate le vorpreluafaraa intra in contact cu personalul care face aprovizionarea, pastrand o distanta de minimum 2 metrifata de acesta.

?      Practic, alimentelesibunurilesuntlasate la intrarea in domiciliu (usaapartamentului/poartacasei) sisuntpreluate de catrepersoanaaflata in izolaredoardupacecealaltapersoana s-a retras.

?      Este recomandat ca atentionareaasuprafurnizariialimentelorsauproduselorsa se faca pe caletelefonica, si nu prin atingereausii/clantei/soneriei.

?      Pe catposibil, persoaneleautoizolatevorpurtamasca de protectie care le vaacoperinasulsigura (mascamedicala cu elastic prins in spateleurechilor) atuncicandpreiauprodusele/bunurileprimite la domiciliu.

 

7. Dupaperioada de 14 zile, persoaneleaflate in autoizolare pot parasidomiciliul?

?      Persoanele care au sosit din alte zone decatcele care necesitacarantinare pot parasidomiciliulnumaidupacele 14 zile de autoizolare, daca nu prezintaniciunsimptom. In acestecazuri, NU estenecesaratestareapentru coronavirus.

?      Persoanele care au intrat in contact direct cu cazconfirmat cu COVID-19 vor fi testate in prima zi de autoizolaresiinainteaterminariiperioadei de autoizolare. Pot parasidomiciliulnumaidacarezultatele finale sunt negative.

?      Persoaneleaflate in autoizolarevorprimi la finalulcelor 14 zile de autoizolareaviz epidemiologic de la DSP, care saatesteca pot reveni in colectivitate.

?      La iesirea din autoizolare, mergeti in consult la medicul de familiepentru a vaeliberaconcediul medical si/sauadeverintelepentruscoala.

?      Ramanetivigilentisirespectati in continuarerecomandarilegeneraleprivindprevenireainfectiei cu coronavirus sau alt tip de gripa.

 

8. Acestepersoanebeneficiaza de scutirisauconcediimedicale?

?      In primulrand, este important sacontactatiangajatorulsi/sauunitatea de invatamantpentru a-i instiintacavaaflati in autoizolare la domiciliu.

?      La finalulperioadei de autoizolare, eleviisistudentiibeneficiaza de scutiremedicala, iarpersoaneleangajate, de concediu medical.

?      Concediul medical va fieliberat de catremedicul de familie, dupaiesirea din izolare, in bazacertificatului DSP, nemaifiindnevoie de adeverinta de la angajator.

?      Conform prevederilor OUG 158/2005 si art. 60 (2) din Normele de aplicare, in cazulconcediilormedicalepentrucarantina, angajatul nu esteobligatsadepuna la angajatorcertificatulpentrulunaanterioarapana in data de 5 a lunii in curs, ci pana la sfarsitullunii in curs. Astfel, angajatulpoatedepunecertificatulpentruconcediul medical dupaiesirea din izolare/carantina.

?      Cuantumul brut lunar al indemnizatieipentrucarantinareprezinta 75% din baza de calcul, la fel ca in cazulconcediilormedicaleacordatepentru o boalaobisnuita.

?      Durataconcediilorpentrucarantina nu diminueazanumarulzilelor de concediumedical acordateunuiasiguratpentrucelelalteafectiunisi nu se aplicarestrictia de 10 zilevalabilapentruconcediulsiindemnizatiapentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boliobisnuitesau de accidente in afaramuncii.

 

 

 

Grupul de Comunicare Strategica

 

 

 

0 comentarii2772 vizualizări02 martie 2020




rss 2.0
rss 2.0