Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 28 Martie 2024 - 14587
19 Mai - Ziua Mondiala a Bolilor Inflamatorii Intestinale.

Ziua Mondiala a Bolilor Inflamatorii Intestinale este marcata la nivel international, in fiecare an, pe 19 mai. In Romania, evenimentul este marcat prin campania de educare si informare a Asociatiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR) pentru IBD (Inflammatory Bowel Disease) Day 2020 - "Make COVID-19 Stop!". Campania a inceput in luna aprilie, se va incheia in luna iunie si este conceputa pentru identificarea nevoilor si a mesajelor pacientilor cu aceste afectiuni.

5 lucuri importante de stiut despre Bolile Inflamatorii Intestinale

  1. Sunt afectiuni cronice care implica inflamatia la nivelul unui segment sau al intregului tract intestinal si care afecteaza procesele de digestie, absorbtie si eliminarea reziduurilor.
  2. Se impart in doua categorii distincte: Boala Crohn(afecteaza intreg peretele intestinal in oricare segment) si Colita ulcerativa (afecteaza mucoasa intestinala doar la nivelul colonului).
  3. Pot debuta oricand in decursul vietii, dar majoritatea cazurilor se intalnesc intre 20-30 de ani.
  4. Simptomele Colitei Ulcerative sunt diaree cronica, sangerare digestiva inferioara, durere abdominala, pierdere in greutate. Simptomele pentru Boala Crohn sunt durere abdominala, pierdere in greutate, diaree cronica, sangerare digestiva inferioara.

 

 

  1. Bolile Inflamatorii Intestinale au un puternic impact asupra vietii pacientilor, manifestat prin izolare sociala, oboseala, reducerea calitatii vietii, scaderea stimei de sine, disfunctii sexuale si un impact asuprasanatatii mintale apacientilor, manifestat prin anxietate, depresie, stres.

"Bolile inflamatorii intestinale sunt cauzate de interactiunea a trei factori: genetici,imunologici (sistemul imunitar nu mai recunoaste si nu mai tolereaza flora bacteriana a intestinului) si de mediu.In Europa sunt 2.600.000 persoane cu Boli Inflamatorii Intestinale (1.500.000 cu Colita Ulcerativa si 1.100.100 cu Boala Crohn), iar prevalenta este in crestere. In Romania nu exista o statistica precisa cu privire la incidenta si prevalenta acestei efectiuni. In schimb, pentru pacientii deja diagnosticati, cea mai importanta este calitatea vietii acestora.", spune Prof. Dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, Sef Clinica Gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni.

"Boala debuteaza in forta si iti schimba viata. La mine, a inceput cu 30 de scaune cu sange pe zi. Am fost destul de speriat, ajunsesem sa stau mai mult in casa, mai precis in baie." spune Razvan Dragoi, pacient cu Colita Ulcerativa. Declaratia lui video, integrala este aici.

 

Bolile Inflamatorii Intestinale in contextul COVID-19 

Ce trebuie sa facapacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale in contextul COVID-19

-        Sa pastreze legatura telefonica cu medicul curant. Multe lucruri se pot afla cu un simplu telefon - de pilda cum pot continua tratamentul fara sa se expuna vreunui risc.

-        Sa mearga la tratament. Centrele medicale sunt pregatite sa ii primeasca in conditii de siguranta - exista sectii sau centre dedicate administrarii tratamentelor.

 

 

-        Daca au nevoie de reteta, sa discute cu medicul de familie si sa il puna in legatura cu medicul curant. Medicul de familie poate da prescriptie pentru trei luni si administra terapia cu suportul medicului specialist.

-        Sa pastreze distantarea sociala. Pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale nu sunt mai expusi la infectie decat alti pacienti, dar in eventualitatea contractarii virusului, riscurile pot fi mai mari pentru ei.

"Cel mai important lucru pe care il au de facut pacientii cu Boli Inflamatorii Instestinale in aceasta perioada este sa nu intrerupa tratamentul. Intreruperea ar putea duce la reaparitia inflamatiei sau la complicatii. Si, pe cat posibil, sa nu se ingrijoreze, noi suntem aici pentru ei in continuare.", spune Prof. Univ. Dr. Daniela Dobru, medic primar gastroenterolog, Sef Sectie Gastroenterologie, Spitalul Judetean Targu Mures, Presedintele Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa.

 

Mesajul Asociatiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania

"Pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale sunt, in mod cert, pacienti cronici care se supun unei conduite terapeutice intreaga viata, cu o monitorizare de lunga durata, iar aparitia unei crize de sanatate, precum cea a pandemiei COVID-19, nu a facut decat sa le sporeasca ingrijorarile. De aceea, mesajul campaniei ASPIIR de anul acesta este "Make COVID -19 Stop!". In prima parte a lunii aprilie, ASPIIR a realizat un sondaj printre 152 de pacienti din toate zonele tarii, care a aratat ca un numar foarte mare de respondenti (83%) se tem ca s-ar putea infecta, iar 64% cred ca acest lucru ar putea agrava manifestarile Bolii Inflamatorii Intestinale. De asemenea, 49% sunt ingrijorati ca Bolile Inflamatorii Intestinale si tratamentul

 

 

imunomodulator ar putea creste riscul de contractare a virusului SARS-CoV-2.", declara Isabella Grosu, presedintele ASPIIR. Rezultatele complete ale sondajului sunt aici. 

"In urma rezultatelor obtinute in acest studiu, ASPIIR a lansat o campanie de informare onlinela care s-au alaturat specialisti gastroenterologi importanti din tara, care au raspuns pacientilor la principalele intrebari si ingrijorari semnalate in cadrul sondajului. Pacientilor li s-a explicat ca, in situatia in care nu sunt infectati cu  SARS-CoV-2, trebuie sa mentina regimurile terapeutice prescrise, pentru a evita recaderile cauzate de non-aderenta, sa respecte distantarea sociala, sa continue tratamentele perfuzabile in centrele dedicate; iar daca exista o confirmare pentru COVID-19, atunci, impreuna cu specialistul gastroenterolog curant, va trebui sa ajusteze terapia medicamentoasa, sa opreasca anumite medicamente si sa reinceapa terapia dupa rezolutia completa a simptomelor.", mai spunepresedintele ASPIIR. 

Pentru mai multe mesaje de la specialisti, accesati https://aspiir.ro/covid-19-si-bolile-inflamatorii-intestinale/.

Acest proiect apartine ASPIIR si este sprijinit de Pfizer, Takeda si Sandoz.

0 comentarii2842 vizualizări20 mai 2020




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0