Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
Interventii in comuna Negrilesti din judetul Bistrita-Nasaud.

Cantitatile mari de precipitatii cazute in ultimele 24 de ore au condus la activarea torentilor, scurgeri importante de pe versanti si cresteri de niveluri pe cursurile de apa din judetul Bistrita-Nasaud. In seara zilei de 9 iunie 2020 au fost mobilizate in comuna Negrilesti, unde au  fost inundate terenuri, gospodarii, drumuri comunale precum si portiuni din drumul judetean, echipe mixte din cadrul Sistemelor de Gospodarire a Apelor (SGA) Bistrita-Nasaud si Cluj, precum si reprezentanti ai Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta. In cursul serii si al noptii, acestea au intervenit pentru deblocarea sectiunilor de scurgere in zona podurilor si scoaterea apei din gospodarii.

In momentul actual, echipele mixte continua interventia pentru deblocarea torentilor, cu doua excavatoare (unul pe roti si unul pe senile) si pentru evacuarea apei din beciuri, cu opt motopompe si una de mare capacitate. De asemenea, sunt pregatiti 200 de saci cu nisip, care vor fi folositi pentru protejarea localitatii Breaza. Interventiile sunt coordonate in teren de catre directorul Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Somes-Tisa, Adrian-Liviu Muresan, directorul tehnic Ioana Diaconescu si directorul SGA Bistrita-Nasaud, Teodor Hasmasan.

Astazi, pana la ora 15.00, este in vigoare Atentionarea hidrologica pentru fenomene imediate - COD GALBEN emisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). Ca urmare a precipitatiilor inregistrate, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile  depasiri ale COTELOR DE ATENTIE pe raurile din bazinele hidrografice: Somesul Mare - bazin superior, Sieu - bazin superior si afluenti bazin mijlociu, judetul Bistrita-Nasaud. Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare in bazinul superior al raului Bistrita (afluent al raului Sieu).

Specialistii ABA Somes-Tisa sunt in teren pentru a monitoriza evolutia evenimentelor si pentru continuarea interventiilor. Solicitam populatiei sa nu traverseze cursurile de apa si sa nu desfasoare activitati in zonele adiacente albiilor acestora, in perioadele in care sunt emise coduri meteorologice si hidrologice.

 

 Compartimentul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

0 comentarii1624 vizualizări10 iunie 2020
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0