Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 05 Martie 2021 - 11662 vizitatori azi
Fenomenele hidrometeorologice au afectat localitatile Malin, Vita, Rusu de Sus, Beudiu si Nuseni.

In urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase din data de 9 iunie si 13 iunie a.c. care au produs pagube in zonele comunelor Nuseni si, respectiv, Silivasu de Campie, o comisie mixta numita prin ordin de prefect s-a deplasat astazi in teren pentru constatarea si evaluarea acestora.

In prima parte a zilei, pe durata activitatilor de constatare si evaluare din comuna Nuseni, prefectul Stelian Dolha a fost alaturi de echipa mixta. Aici, in urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase din data de 13 iunie, au fost afectate localitatile Malin, Vita, Rusu de Sus, Beudiu si Nuseni, unde au fost inregistrate inundari ale subsolurilor unor imobile, depuneri de aluviuni, colmatari.

Ulterior, echipa mixta s-a deplasat in comuna Silivasu de Campie, unde fenomenele hidrometeorologice periculoase din data de 9 iunie au produs pagube in localitatile Draga si Silivas. Aici, scurgerile de pe versanti au cauzat spalari de platforma, precum si depuneri de aluviuni.

---------------------------------------------
Procedura in cazul producerii unor pagube cauzate de fenomene hidrometeorologice periculoase este urmatoarea:

• Daca fenomenele naturale produc inundatii, caderi de copaci pe cabluri de curent sau pe carosabil, intreruperi de curent etc., primarii Unitatilor Administrativ Teritoriale in care aceste urmari au loc au obligatia de a interveni in remedierea acestora si se asigura ca autoritatile competente au luat la cunostinta aceste aspecte pentru a interveni, dupa caz.

• Ulterior, Primariile UAT-urilor afectate intocmesc rapoarte operative privind efectele fenomenelor naturale periculoase, unde este specificata o estimare a pagubelor produse. Aceste rapoarte sunt trimise la Institutia Prefectului judetului de care apartin, precum si la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

• In baza rapoartelor operative transmise de catre primarii, Institutia Prefectului stabileste de indata, prin ordin de prefect, o comisie de constatare si evaluare a pagubelor, comisie care se deplaseaza la locurile afectate pentru a efectua o analiza in teren. Aceasta comisie intocmeste procese-verbale care stau la baza unui raport de sinteza care trebuie aprobat de catre membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

• Dupa aprobarea CJSU, Institutia Prefectului intocmeste un proiect de hotarare de guvern care este transmis mai departe la Ministerul Lucrarilor Publice.

Este important de retinut ca Institutia Prefectului intocmeste proiecte de hotarari de Guvern pentru astfel de situatii doar in ceea ce priveste infrastructura afectata care se afla in proprietatea primariei UAT-ului afectat. Pagubele inregistrate in alte domenii revin in responsabilitatea altor institutii, dupa caz (de ex., daunele in domeniul agriculturii revin Directiei pentru Agricultura, cele produse la cursurile de apa revin Sistemului de Gospodarire a Apelor s.a.m.d.)

__________________________

*Comisia a fost constituita din reprezentanti ai Institutiei Prefectului judetul Bistrita-Nasaud, ai Directiei pentru Agricultura Bistrita-Nasaud, ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ai Inspectoratului Judetean in Constructii Bistrita-Nasaud, ai Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare - Filiala Teritoriala Bistrita-Nasaud, ai Sectiei de Drumuri Nationale Bistrita si ai Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

 

 

 

Cancelaria Prefectului

0 comentarii1477 vizualizări17 iunie 2020
rss 2.0
rss 2.0