Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 22 Ianuarie 2019 - 14402 vizitatori azi
Modificari privind acordarea ajutoarelor pentru incalzire.

Guvernul a modificat, prin Ordonanta de Urgenta, reglementarile privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati acordate populatiei pentru plata energiei termice. "Incepand cu urmatoarea perioada vom merge pe un tip de abordare astfel incat   ajutoarele pe care le acordam sa se adreseze direct familiilor care au nevoie de ele, sa le orientam strict acolo unde isi regasesc valoarea", a declarat ministrul  Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan-Nelu Botis.

Ministrul Ioan-Nelu Botis a precizat ca a fost mentinuta prevederea potrivit careia vor beneficia de aceasta forma de ajutor familiile si persoanele singure ale caror venituri lunare sunt mai mici de 615 lei pentru fiecare membru al familiei, cuantumul ajutorului fiind diferentiat in functie de treptele de venit. Noile reglementari introduc insa unele conditii pentru acordarea acestui tip de ajutor. Astfel, nu vor mai beneficia de ajutor de incalzire familiile si persoanele singure care, desi obtin venituri mai mici de 615 lei lunar pe membru de familie, au in proprietate unele mijloace precum microbuz, autobuz, autoturisme care depasesc 1.600 cmc sau familiile si persoanele care, pe langa imobilul in care locuiesc, detin si casa de vacanta, a adaugat ministrul Botis.

"Din evaluarile facute pana la aceasta data am constat ca peste 10% din familii ar putea sa nu se incadreze in aceste noi teste de evaluare si testari de venituri", a declarat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Ministrul  Botis a afirmat ca au fost introduse aceste modificari avand in vedere ca sustinerea acestui program social implica costuri de 900 de milioane de lei pentru sezonul rece. In acest context, ministrul Botis a aratat ca au beneficiat de ajutoare de incalzire 3,2 milioane de familii si persoane singure.

De asemenea, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a mai precizat ca persoanele care solicita acordarea ajutorului de incalzire vor completa o lista cu bunurile si mijloacele detinute in proprietate, document care va fi ulterior verificat, prin sondaj. Astfel, noile reglementari prevad in responsabilitatea primarului si a serviciului public de asistenta sociala obligativitatea efectuarii de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor inscrise. Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, de exemplu pentru minimum 3% din numarul beneficiarilor in cazul unitatilor administrativ-teritoriale cu un numar de peste 100.001 locuitori sau pentru minimum 8% din numarul beneficiarilor in cazul unitatilor administrativ-teritoriale cu un numar de 50.001 – 100.000 de locuitori.

Ulterior Ordonantei de Urgenta pe care Guvernul a adoptat-o astazi, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va prezenta Guvernului un act normativ privind aplicarea OUG referitoare la acordarea  de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati acordate populatiei pentru plata energiei termice.

 

Biroul de presa

?

4 commentarii1484 vizualizări21 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0