Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 26 Septembrie 2020 - 3558 vizitatori azi
Scaldatul in borcut pe vremuri si modul de utilizare a acestuia in statiunea Sangeorz-Bai.

Orasul Sangeorz-Bai a dobandit titlul de statiune balneoclimaterica inca din anul 1960 fiind situat in partea de sud a Muntilor Rodnei, inconjurata de maguri vulcanice(dealuri), acoperite de paduri de fag si brad, o zona care creaza conditii favorabile si complexe in relatia cu apele minerale tamaduitoare din statiunea Sangeorz-Bai. Aceste ape tamaduitoare sunt cunoscute din anul 1243, dar abia in 1770 orasul Sangeorz-Bai a fost atestat documentar ca localitate cu ape minerale.

In anul 1876 s-a decis ca statiunea sa se prezinte sub numele de "Hebe", care din mitologia greaca inseamna zeita tineretii vesnice. Mai tarziu, in 1880 a fost amplasata in statiunea Sangeorz-Bai, statuia zeitei Hebe din marmura de Carrara de o frumusete deosebita.Pe vremuri, in mod traditional, apele minerale de la Sangeorz-Bai au fost folosite si consumate de catre localnici direct de la sursa lor, denumite "cure de apa" sau "cure vindecatoare", care, demonstrat stiintific, borcutul a reprezentat inca din cele mai vechi timpuri tratament pentru trup si suflet.

Batranii locului povestesc cum pe vremuri duceau borcutul acasa in ulcioare de lut cu tutugoi (in urma cu aproximativ 60 ani), puse intr-o traista, iar cu trecerea timpului acestia au inceput a cara borcutul in recipiente de sticla, dar si altele specifice, mai exact cosarca de sticla imprejmuita cu lemn impletit, care le transportau mai apoi cu ajutorul carutelor trase de cai/bivoli, fiind incalzit, iar mai apoi folosita pentru scaldarea picioarelor intr-o covata din lemn, considerata o buna terapie in eliminarea reumatismului si durerilor puternice din oase. Se stie ca dupa recunoasterea prezentei si minunilor apei minerale de pe teritoriul Sangeorzului, unicitatea acestei statiuni consta in concentratia exceptionala a izvoarelor de apa minerala de compozitie diversa si folositoare pentru tratarea diferitor afectiuni, precum si in naturaletea peisajelor, aerului curat, conditiilor climatice favorabile si complexe.

Locuitorii orasului-statiune Sangeorz-Bai se bucura inca din cele mai vechi timpuri de o amplasare geografica propice unei vieti indelungate, datorita aerului curat dat de elementele naturale ale zonei ferite de stresul cotidian si expusa unui cadru natural imbatator, care imbinat cu resursele cele mai de pret date de la Dumnezeu pe teritoriul orasului reprezinta pentru intreaga comunitate un beneficiu major fata de alte zone ale Romaniei.

Asa cum locuitorii Sangeorzului isi faceau provizii cu apa minerala pentru  a-si trata bolile reumatice acasa si turistii care au vizitat statiunea Sangeor-Bai isi aprovizionau in recipiente aceasta apa miraculoasa, pentru a-si prelungi tratamentul si acasa. Cei care locuiau in Sangeorz-Bai consumau apa mineral (borcutul) fara recomandarea medicului, si nu in recipiente gradate sau in cantitate impusa de catre medici. Inca de cand existau apele minerale pe teritoriul Sangeorzului, localnicii o foloseau la diferite preparate, care inlocuia drojdia greu de gasit in zilele din urma. Cu Borcut se facea painea, numita COC cu malai, placinte cu borcut si diferite mancaruri traditionale.

Deci, apele minerale de la Sangeorz-Bai revitalizeaza, din punct de vedere al proprietatilor pe care le au, iar datorita folosirii acesteia in diferite moduri de-a lungul timpului, exista certitudinea  vindecarii anumitor boli si tamaduirii vietii.

0 comentarii1148 vizualizări01 iulie 2020
rss 2.0
rss 2.0