Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
2 noi puncte fixe de control valabilitate rovinieta. Autostrada Bucuresti - Brasov.

Incepand de marti, 25.08.2020, vor fi puse in functiune pe reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania 2 noi puncte fixe de control valabilitate rovinieta, prin intermediul carora vor fi inregistrate vehiculele care circula fara achitarea corespunzatoare a tarifului de utilizare (rovinieta), in vederea sanctionarii cu amenda contraventionala, conform prevederilor OG 15/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

 Punctele de control ce urmeaza a fi puse in functiune la data de 25.08.2020, sunt amplasate in zona punctelor de trecere a frontierei Naidas si Vulcani.

 Astfel, de maine, vor fi 108 de puncte fixe de control valabilitate rovinieta pe intreaga retea de drumuri nationale si autostrazi.

 Punctele de control fac parte din SIEGMCR, sistemul informatic detinut de CNAIR.

 Adresam conducatorilor auto rugamintea de a verifica inainte de a utiliza reteaua de drumuri nationale si autostrazi valabilitatea rovinietei.

 Pentru a veni in sprijinul utilizatorilor, CNAIR a pus la dispozitia acestora, pe portalurile web www.cnadnr.ro (sectiunea Verificare Rovinieta) si www.erovinieta.ro un instrument prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei, prin introducerea datelor vehiculului (numar de inmatriculare, numar de identificare).

 

.

 

 

Pentru o corecta informare a opiniei publice referitoare la promovarea proiectului "Autostrada Bucuresti - Brasov", CNAIR face urmatoarele precizari:

In acest moment, stadiul proiectului Ploiesti - Brasov este:

  • Sectorul Bucuresti - Ploiesti - se afla in operare;
  • Sectorul Ploiesti - Brasov, va intra in obiectul viitorului contract de proiectare (revizuire Studiu de Fezabilitate si elaborare proiect tehnic), avand ca sursa de finantare fondurile europene, iar etapa de executie urmand a fi de asemenea asigurata prin Programul Operational  Transport 2021-2027;
  • A fost lansata procedura de licitatie pentru atribuirea contractului de proiectare si executie, Varianta de Ocolire Comarnic, cu termen de depunere a ofertelor 23.10.2020
  • Sectiunea Predeal - Cristian, inclusiv drumul de legatura cu municipiul Brasov (6,3 km profil autostrada + 3.7 km profil DN cu 4 benzi), se afla in executie.
  • Procedura de realizare Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic de Executie pentru Nodul Rutier de la Comarnic a fost lanasata, termenul de depunere oferte este 10 septembrie.

Avand in vedere importanta demararii acestui proiect, Compania a avut obligatia sa analizeze maturitatea documentatiilor tehnice. In acest sens, au fost luate in considerare inclusiv aspecte subliniate de catre institutiile financiare internationale (Banca Mondiala), alaturi de expertii Comisiei Europene, care au evidentiat lipsa unor elemente necesare actualizarii documentatiei si care ar putea conduce la aparitia unor blocaje multiple in etapa de implementare. De asemenea, a fost semnalizata si evidentiata si necesitatea actualizarii in functie de conditiile de mediu si sociale actuale.

 

Astfel, analizand documentatia tehnico-economica elaborata pentru Autostrada Ploiesti - Brasov, atat la nivelul directiilor de specialitate ale CNAIR, cat si din perspectiva directiilor subliniate de catre Banca Mondiala, s-au constatat urmatoarele deficiente si, implicit, solutii pentru o strategie fezabila de implementare a proiectului:

-        In zona Busteni si Sinaia s-a constatat o dezvoltare locala accelerata in ceea ce priveste implementarea unor proiecte de anvergura, prin accesarea de fonduri europene (exemplu: microhidrocentrale), proiecte cu impact socio-economic la nivel regional, pentru care insa, trebuie respectate principiile de finantare pentru a nu fi necesara rambursarea in integralitate a contributiei Comisiei Europene;

 

-        Lipsa unei experiente in dezoltarea unor proiecte in Parteneriat Public Privat, atat la nivelul Romaniei, cat si la nivelul Europei de Sud - Est, evidentiaza faptul ca astfel de mecanisme de finantare sunt aplicabile in special proiectelor punctuale de tip- tunel, pod, etc si nu proiectelor de o astfel de anvergura.

 

-        Desi sectorul de autostrada Comarnic - Brasov avea ca perioada de implementare 2014-2020 (document de referinta: HG 666/2016), pana in prezent nu i-a fost asociata o sursa de finantare,  sectorul Ploiesti - Comarnic aflandu-se in aceasi situatie.

 

Astfel, decizia revizuirii Studiului de fezabilitate si de elaborare a Proiectului tehnic  pentru intreg sectorul cuprins intre Ploiesti si Brasov a fost luata, in special, si din nevoia de asigurare a sursei de finantare prin fonduri europene. Intrucat documentatia tehnico-economica nu ar fi corespuns din punct de vedere al exigentelor dezvoltarii unui astfel de proiect, riscurile in etapa de implementare ar fi fost imposibil de cuantificat, conducand la blocaje in implementare.

Subliniem ca este pentru prima oara, cand acestui proiect ii este asociata o sursa de finantare, insa, pentru a asigura premisele finantarii executiei acestui obiectiv din Programul Operational de Transport 2021-2027, a fost considerata drept obligatorie revizuirea/completarea documentatiei, cu identificarea tuturor riscurilor, ca urmare a unei reproiectari adecvate.

In concluzie, consideram ca o astfel de abordare reprezinta unicul mod concret de implementare a proiectului in integralitatea sa, cu diminuarea riscurilor si respectarea cu fermitate a oricarui calendar de implementare in etapa de executie.

 

 

 

 

CNAIR SA

 

 

0 comentarii1351 vizualizări24 august 2020
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0