Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Sedinta de urgenta a Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistrita-Nasaud.

Avand in vedere confirmarea oficiala a pestei porcine africane (PPA) in judetul Maramures pe raza localitatii Sacel, in data de 29.09.2020, la porci domestici, respectiv riscul extinderii galopante a virusului in vecinatate, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistrita-Nasaud (C.L.C.B.) s-au reunit ieri, 01.10.2020, intr-o sedinta de urgenta convocata la Institutia Prefectului - judetul Bistrita-Nasaud.

 

Prin urmare, a fost adoptata Hotararea C.L.C.B. Bistrita-Nasaud Nr. 8/01.10.2020, continand actualizarea Planului de masuri pentru prevenirea aparitiei PPA la porcii domestici si combaterea PPA la mistreti in judetul Bistrita-Nasaud.

 

Astfel, tinand cont de evolutia si extinderea pestei porcine africane (PPA), localitatile Dealul Stefanitei si Romuli au fost incluse in zona de supraveghere (10 km) aferenta focarului de PPA identificat.

 

 Principalele masuri adoptate pentru localitatile mentionate vizeaza:

 

• Efectuarea unui recensamant al tuturor categoriilor de porci din toate exploatatiile cu porcine (responsabili: CSVA Romuli, DSVSA BN, IJJ BN).

• Interzicerea circulatiei si transportului porcilor pe drumurile publice sau private, cu exceptia celor aprobate de catre autoritatile competente; interdictia nu se aplica la tranzitul de porci pe cale rutiera sau feroviara, fara descarcare sau oprire, nici la porcii pentru sacrificare provenind din afara zonei de supraveghere (responsabili: IPJ BN, IJJ BN).

• Controale privind circulatia suinelor in scopul prevenirii si combaterii pestei porcine africane (responsabili: IPJ BN, IJJ BN).

• Curatarea si dezinfectarea mijloacelor de transport si echipamentelor utilizate pentru transportul porcilor (responsabili: CSVA Romuli, DSVSA BN).

• Interzicerea patrunderii sau iesirii din exploatatie a tuturor speciilor de animale domestice in primele sapte zile de la stabilirea zonei de supraveghere (responsabili: CSVA Romuli, DSVSA BN).

• Obligativitatea declararii porcilor morti sau bolnavi autoritatilor competente (responsabili: detinatorii exploatatiilor de suine, CSVA Romuli, DSVSA BN).

• Interzicerea transportului / circulatiei porcilor in afara exploatatiei in cursul a cel putin 30 de zile de la terminarea operatiunilor preliminare de curatare si de dezinfectie (responsabili: CSVA Romuli, DSVSA BN).

• Controlul mijloacelor de transport in scopul identificarii transporturilor ilegale de animale si produse de origine animala (responsabil: IPJ Bistrita Nasaud).

• Informarea / avertizarea detinatorilor de porcine domestice din exploatatiile nonprofesionale cu privire la obligatia de a comunica medicului veterinar de libera practica orice modificari aparute in starea de sanatate a porcinelor si/sau numarul animalelor moarte, precum si obligatia medicilor veterinari de a transmite imediat catre DSVSA aceste informatii (responsabil: DSVSA Bistrita-Nasaud).

• Actualizarea componentei Unitatilor Locale de Sprijin din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale din judet (responsabil Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud).

• Actualizarea stocurilor de substante dezinfectante, echipamente de protectie, dezinfectoare pietonale la nivelul tuturor UAT-urilor (responsabili: Unitatile Locale de Sprijin).

• Actiuni de informare si constientizare a populatiei privind Pesta Porcina Africana (responsabili: Institutia Prefectului BN, DSVSA BN, Directia Agricola Bistrita Nasaud, APIA Bistrita Nasaud, Unitatile Locale de Sprijin).

 

 

              Important!

              Pentru prevenirea riscului de aparitie a virusului pestei porcine africane la porcii domestici din judetul Bistrita-Nasaud este esential ca orice persoana care intra in contact cu exploatatiile de porcine sa respecte masurile de igiena adecvate si normele privind biosecuritatea.

 

 

 

 

Biroul de presa

0 comentarii2765 vizualizări02 octombrie 2020




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0