Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 26 Februarie 2021 - 31032 vizitatori azi
Ruta Cultural Turistica "Portile Transilvaniei".

Oficial, Ruta Cultural Turistica "Portile Transilvaniei" este cel mai nou produs turistic, dezvoltat pe plan national. Vesti bune, Ruta Cultural Turistica "Portile Transilvaniei" este cel mai nou produs turistic, dezvoltat pe plan national, care beneficiaza de recunoasterea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. Itinerariului promoveaza in comun trei destinatii emblematice ale Romaniei, dar si imprejurimile lor. Mai exact, este vorba despre Bistrita-Nasaud, Brasov si Sibiu.

Sintagma "Portile Transilvaniei" nu este intamplatoare, caci ea corespunde unor realitati istorice. Cele trei orase, inca din Evul Mediu, s-au bucurat de avantajele economico-sociale oferite de situarea lor chiar in proximitatea trecatorilor catre Tarile Romane si Imperiul Otoman. Astfel ca, in aceste spatii au fost receptate atat influentele culturii si civilizatiei occidentale, cat si ale lumii Levantului. Prin urmare, se poate sustine ca cele trei orase au reprezentat porti de intrare a marfurilor, cunostintelor si persoanelor in spatiul Transilvaniei si al Europei Centrale.

Mai mult decat atat, la o prima vedere se poate observa faptul ca patrimoniul cultural construit, mobil si imaterial din cele cele trei zone, prezinta foarte multe similitudini: cetati medievale  si  biserici fortificate sasesti, sate romanesti cu traditie pastorala insemnata, monumente ecleziastice ortodoxe de prim-rang, peisaje montane si rurale spectaculoase, statiuni de schi, dar si o mare diversitate a costumelor populare, generata de caracterul multicultural al acestor meleaguri.

Printre cele mai importante obiective turistice ale itinerariului, incarcate de istorie si legende,  amintim de Piata Sfatului, Biserica Neagra, Biserica Romano-Catolica Sf. Petru si Pavel sau Bastionul Tesatorilor din Brasov, Muzeul ASTRA, Biserica Evangelica, Turnul Sfatului ori Muzeul Brukenthal din Sibiu, dar si de Biserica Cuvioasa Paraschiva, Mausoleul Andrei Saguna si Casa Emil Cioran din Rasinari sau Centrul Istoric, Biserica Evanghelica si Casa Argintarului din Bistrita. Acestea, alaturi de multe altele, vor putea fi valorificate inclusiv prin intermediul agentiilor de turism din tara noastra si nu numai, ca parte unor pachete de servicii de calatorie.

Documentatia, in vederea obtinerii recunoasterii din partea Ministerului Economiei, Enerigiei si Mediului de Afaceri, a fost transmisa de catre Muzeul de Etnografie Brasov, Primaria Comunei Rasinari din judetul Sibiu si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Turism in Bistrita-Nasaud.

0 comentarii910 vizualizări16 decembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0