Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 26 Februarie 2021 - 32858 vizitatori azi
Modificari legislative la ANOFM.

Pentru sustinerea agentilor economici in contextul pandemiei de Covid-19, Guvernul a emis o serie de reglementari pentru prelungirea acordarii unor ajutoare in domeniul relatiilor de munca si pe parcursul anului viitor. Modificarile legislative au aparut urmare a prelungirii starii de alerta si a certitudinii ca aceasta va fi mentinuta pentru o buna perioada de timp si in anul urmator. Aceste modificari se refera la:

  1. Prelungirea unor masuri de sprijinire a angajatilor si profesionistilor
  2. Modificari privind reducerea timpului de lucru (kurzarbeit)

3. Extinderea ajutorului de telemunca si pentru salariatii care au lucrat in telemunca pe durata starii de alerta

 

1. Prin intermediul OUG nr. 211/2020 se prelungeste, pana la data de 30 iunie 2021, masura somajului tehnic suportat din bugetul asigurarilor de somaj pentru salariatii societatilor care isi desfasoara activitatea in domenii in care exista in continuare restrictii, salariatii societatilor a caror activitate se suspenda ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica si pentru alti profesionisti.

 

Pana la aceasta data AJOFM Bistrita - Nasaud  a platit cu titlu de indemnizatie angajatorilor solicitanti suma de 58.400.380 lei pentru somajul tehnic. AJOFM BN  va continua plata pentru acesta masura privind acordarea indemnizatiei de somaj tehnic pentru angajatorii/profesionistii a caror activitate este suspendata, conform OUG 30/2020 si in anul urmator pana la data de 30 iunie.

2.Prin intermediul HG nr. 1046/2020, Guvernul a prelungit aplicarea masurii reducerii timpului de lucru (kurzarbeit) pana la data de 30 iunie 2021. Asadar, de principiu, angajatorii vor putea recurge si in prima jumatate a anului viitor la aceasta masura de sprijin in cazul reducerii de activitate.

Tot cu privire la masura reducerii timpului de lucru (kurzarbeit), OUG nr. 211/2020 a adus anumite modificari si elemente de noutate privind implementarea acestui mecanism de reducere a timpului de lucru:

- cele 5 zile in care reducerea timpului de munca este obligatorie nu mai trebuie sa fie consecutive;

- angajatorul va putea reduce timpul de munca al salariatilor cu cel mult 80% din durata prevazuta in contractul individual de munca;

- interdictia de angajare sau subcontractare pentru activitati similare supuse reducerii timpului de munca se va aplica strict la nivelul locurilor de munca afectate de aceasta masura si nu la nivelul angajatorului in ansamblul sau, ca in prezent.

 

In vederea decontarii indemnizatiilor pentru reducerea timpului de lucru, angajatorii vor depune o cerere insotita de urmatoarele documente:

  • copie a deciziei privind reducerea timpului de munca, semnata de angajat ca a luat la cunostinta;
  • balanta lunara de verificare, pentru perioada prevazuta la art. 1 alin. (11) lit. b)
  • un acord incheiat cu reprezentantii sindicatului sau, daca nu exista un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, referitor la procentul din numarul de salariati pentru care s-a dispus reducerea timpului de munca;
  • lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatia pentru reducerea timpului de munca;
  • copie a documentelor de plata a salariilor, cu evidentierea platii indemnizatiei.

Pana la aceasta data AJOFM Bistrita - Nasaud  a platit suma de 2.303.831 lei, la solicitarea a 36 de angajatori care au redus timpul de munca al salariatilor in conditiile OUG 132/2020.

3. Pentru desfasurarea activitatii in regim de telemunca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, se acorda, o singura data, angajatorilor pentru fiecare telesalariat un sprijin financiar in valoare de 2.500 lei in scopul achizitionarii de pachete de bunuri si servicii tehnologice necesare desfasurarii activitatii in regim de telemunca.

Prin Legea nr. 282/2020 se modifica si categoria salariatilor pentru care angajatorii pot beneficia de ajutorul pentru telemunca, reglementat de art. 6 din OUG nr. 132/2020. Astfel, aceste ajutoare vor putea fi acordate angajatilor care au lucrat in regim de telemunca in perioada starii de urgenta sau a starii de alerta pentru cel putin 15 zile lucratoare.

Nu in ultimul rand, este important de reamintit ca ajutoarele pentru telemunca se acorda, in ordinea depunerii solicitarilor, pana la 31 decembrie 2020.

Pana la aceasta data AJOFM Bistrita - Nasaud  a platit suma de 90.000 lei pentru 10 angajatori ai caror salariati desfasoara activitati in regim de telemunca.

 

 

Otilia Rapan

Director Executiv

0 comentarii987 vizualizări17 decembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0